Mediha Demirkıran

Ses Sanatçısı

Doğum
01 Mart, 1926
Ölüm
06 Mart, 1988
Burç

Ses sanatçısı. 1 Mart 1926 yılında Konya’nın Kula ilçesinde dünyaya geldi. 1951 yılında Radyo Dünyası mecmuasının düzenlediği ses yarışmasında birinci oldu. Yine aynı yıl Ankara Radyosu’nda görev yapmaya başladı ve 1954 yılına kadar Ankara’da kaldı. 1954 yılında İstanbul’a taşınarak plak ve gazino çalışmalarına başladı. 1960 yılında İstanbul Radyosu’nda görev yapmaya başladı ve emekli olduğu 1985 yılına kadar bu kurum aracılığıyla dinleyenleriyle buluştu.

6 Mart 1988 tarihinde İstanbul’da vefat etti.

Mediha Demirkıran,  bir sohbet esnasında musiki hayatını şu cümlelerle anlatmış:

“İlk mektebin dördüncü sınıfına devam ediyordum. Bir gün, musiki dersinde hocamız geçmemiş, onun yerine boş kalan derste, müdür bey bu vazife ile bizleri etrafına toplayarak “Çocuklar hocanız hasta. Ben de musikiden pek anlamam. Onun için kendi kendinize ezberlediğiniz şarkıları söyleyin, biz de dinleyelim” demişti.

Sınıf mümessili kürsüye geçerek bizi kumanda etmeğe başladı. Hep bir ağızdan ezberlediğimiz türkü ve marşları söylüyorduk. Nihayet, müdür bey içimizde güzel sesli biri varsa ondan da bir şarkı dinlemek istediğini söyledi. Tabii hep birbirimize bakıyorduk. Hiç kimsede cesaret yoktu. Biraz sonra arkadaşlarım benim şarkı bildiğimi ve güzel de söylediğimi anlatınca müdür bey, benden bir şarkı okumamı istedi.

Zorla kürsünün üstüne çıkarıldım ve “Bursa’nın ufak tefek taşları” diye yarım yamalak ezberlediğim bir türküyü söylemeye başladım. Çocuklar da, müdür de ikinci bir şarkı okumam için ısrar ediyorlardı. Dayanamadım. Zaten serde çocukluk da vardı. Esasen, sıkılganlığım geçmişti. Artık rahatça okuyor, alkışlardan cesaret bularak, bir diğer şarkıya geçiyordum. O gün tam 5 şarkı ve türkü okudum. Daha doğrusu, bir altıncısını bilmiyordum. Zil çalıp teneffüse çıkınca çocuklar etrafımı çevirmiş, benden övgüyle bahsediyorlardı.

İşte ilk defa olarak ve bir topluluk karşısında verdiğim bu konser(!)den sonra; içimdeki heves, daha artmış ve benim çalışmama kuvvet vermişti. Mektebi bitirdikten sonra ailem de muhitim de sesimle alâkalanmağa başlamışlardı. Bu teşvikler, beni radyo imtihanına kadar sürükledi ve girdiğim imtihanda muvaffak olarak, radyoya alındım.”

 

Albümleri:

 

Selahattin Pınar’ın Seçilmiş Eserleri (Philips Plak)

Sadettin Kaynak Eserleri (Philips Plak)

Evvel Zaman 1 Karma (Odeon Plak)

Evvel Zaman 2 Karma (Odeon Plak)

Mediha Demirkıran (Odeon Plak)

 

Filmleri:

 

Ölmeyen Aşk (1959)

Şehir Yıldızları (1956)

KAYNAKÇA: Mediha Demirkıran kimdir? (musikilugati.com, 24.02.2020), Mediha Demirkıran (salihbora.com,  14.01.2021), Mediha Demirkıran (turkcebilgi.com, 14.01.2021).  

 

 

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör