İbrahim Çolak (Albay)

Milletvekili, Asker, İş İnsanı, Siyasetçi

Doğum
Ölüm
Eğitim
Harb Okulu

Asker, siyasetçi, iş adamı, I., II. ve III. Dönem Bilecik Milletvekili, Alpullu Şeker Fabrikası kurucularından (D. 1881, Bursa veya Bozüyük – Ö. 1944, İstanbul). Kaynaklarda Bursa'da veya Bozüyük'te doğduğu belirtiliyor. Bazılarında adı Halil İbrahim Çolak olarak yer alıyor. Harb Okulu mezunu. Beşinci orduda görev yaptı. Meşrutiyetten önce gizli faaliyet gösteren İttihat-Terakki Cemiyeti'ne girdi. Cemiyet üyelerini araştıran Manastır Polis Müfettişi Hüseyin Sami Bey'e karşı bir suikast düzenleyip öldürdü. Suikast sırasında kaza ile sağ elinden yaralanmış, eli tedavi edilmediği için çolak kalmış. Soyadı Kanunu’ndan sonra bu ismi almış.

1912'de Balkan Savaşları çete muharebelerinde bulundu. 1914'te 177. Köprülü şehri Alay komutanlığına getirildi. Birinci Dünya Savaşı'nda Makedonya'daki gizli operasyonları yönetti. Mütareke döneminde bir ara tutuklanmış ve serbest bırakıldı. İstanbul'da Bekirağa Bölüğü'nde tutuklu bulunan Halil Kut ve Talat Muşkara’nın hapishaneden kaçırılma işini yönetti. Kurtuluş Savaşı'nın başlarında “İkinci Kuvve-i Seyyare” adlı müfrezeyi kurarak Bolu, Düzce ve Yozgat ayaklanmaları ve Aynacıoğulları isyanının bastırılmasını gerçekleştirdi.

Çerkez Ethem isyanından sonra komutanı olduğu Kuva-yı Seyyare bölüğü Üçüncü Süvari Tümeni'ne dönüştürüldü. II. İnönü Savaşları'na katıldı, Sakarya Meydan Muharebesi ve Büyük Taarruz'da yararlılıklar gösterdi. 1922'de Albay rütbesindeyken emekliye ayrıldı. Harp ve İstiklal madalyaları ile ödüllendirilmiştir.

1923'te Ertuğrul şehri ve daha sonra üç kez (1927, 1931, 1935) I., II. ve III. Dönem Bilecik Milletvekili seçildi. 1924'te kurucu ortağı olduğu ve sonra 1926'da tamamen sahip olduğu Bozüyük Kereste Fabrikası işletmeciliği yaptı.

İbrahim Çolak, 1944'de İstanbul'da vefat etti. Önce Zincirlikuyu Mezarlığına defnedilen cenazesi 1989'da Ankara'da Devlet Mezarlığı'na nakledildi.

Hatıralarını ele aldığı bir eseri var: “İbrahim Çolak, Milli Mücadele Esnasında Kuva-yı Seyyare Komutanlığıma Ait Hatıralarım, (Haz. O. Hülagu, İstanbul, 1997.”

Alpullu Şeker Fabrikasının kurucu ortaklığı sırasında Bozüyük’te kereste ticaretiyle uğraşıyormuş, iki yıl sonra CHP’den milletvekili seçilmiş.

1919, İstanbul doğumlu oğlu Ertuğrul Çolak, Demokrat Parti'den XI. dönem Bilecik milletvekili seçilmiştir.

KAYNAK: Albay İbrahim Çolak (alpullu.org, nedirler.com, 10.01.2021), Halil İbrahim Çolak (wikipedia.com, 10.01.2021).

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör