Başak Sayan

Oyuncu, Yazar

Doğum
17 Haziran, 1977
Eğitim
Marmara Üniversitesi
Burç
Diğer İsimler
Çılgın Bediş Başak. Yaprak Dökümü Ceyda. Milat dizisi Esin. Altındağlı dizisi Canan. Harem dizisi Çeşmi / Fesat Hatun

Yazar; reklam, sinema ve dizi film oyuncusu. 17 Haziran 1977 günü Ankara Gülhane Askeri Hastanesinde dünyaya geldi. Asker olan Azeri kökenli babası Sözer Sayan ile Almanca öğretmeni olan annesi Latife Sayan’ın ilk çocuklarıdır. Kendinden üç yaş küçük olan kardeşi Ozan’ın ardından 12 yıl sonra ikiz olan diğer kardeşleri Anıl ile Çağrı dünyaya gelmiştir.

Annesi Latife hanım, 16 yaşına kadar Almanya’da büyümüş ardından Türkiye’ye dönmüştü. Hem annesi hem babası üniversite eğitimi için Ankara’ ya gelmiş, evlenerek buraya yerleşmişlerdi. Babasının asker olmasından dolayı Başak’ın çocukluğu askeri lojmanlarda geçti, disiplinin en hakikisinden nasibini aldı. Babası askerlikten emekli olduktan sonra müteahhitlik yapmaya başlamış, yaklaşık on beş yıldır bu alanda çalışmaktadır. Annesi ise öğretmenliğin ardından Ankara Milli Eğitim Müdür Yardımcılığı görevinde bulundu.

Küçük yaştan itibaren aktrist ve yazar olma hayalleri kuran Başak, okuduğu okulların tiyatro kollarında aktif olarak çalışmış, öyküler yazarak kendini ifade etmeye çalışmış, bunun yanı sırada ilkokul ve ortaokulda basketbolla ilgilenmiştir.

1995 yılının bir mart sabahında İstanbul’a gelen Başak’ın hayatı bu tarihten itibaren değişti. Üniversitede iktisat eğitimi alırken biraz para kazanabilmek için televizyonda iş bulmaya karar verdi. Bu isteğini o sıralar Star tv’de çalışan bir tanıdığına söyledi. Aldığı yanıt onun hırslı kişiliğini ön plana çıkarmasına sebep oldu. Gidip kendini tanıtıp iş başvurusu yaptıktan bir gün sonra Star tv’de çalışmaya, ardından başka kanallarda kadın ve müzik programları hazırlayıp sunmaya başladı. Aynı yıllarda çalışmalarına reklam filmi oyunculuğunu ve bir televizyon filminde rol aldıktan sonra dönemin ses getiren dizilerinden Fırat’ta oynamaya başlamıştır.

Birkaç yıllık bir aranın ardından 2000’de yapmak istediği tek işin oyunculuk olduğuna karar verdikten sonra televizyon dizilerine ağırlık vermiş ve bugüne dek çok sayıda ses getiren televizyon dizisinde rol almıştır. 2004 yılında rol aldığı Gurbet Kadını adlı diziyle daha geniş kitleler tarafından tanınmış, 2006 yılında rol aldığı Geniş Zamanlar ve Yaprak Dökümü adlı dizilerle bu ivmeyi yukarı taşımıştır.

Çocukluğundan beri öyküler yazan Başak’ın en büyük hayali sinemadır. Kendi yazdığı öyküleri beyazperdede görmek isteyen oyuncu bu konuda çok emek harcayıp epey yol kat etmiş, önümüzdeki kış çekimlerine başlanacak bir sinema filminin öyküsünü yazmıştır. Sinemanın insanlara bir şeyler anlatması, bir mesajı olması gerektiğini düşünen Başak’ın yazdığı öykülerde hayatı sorgulayan, gerçekliğin ne olduğu üzerine insanı düşündüren öykülerdir.

2010 yılı kendisini yazı alanında da öne çıkardığı yıl olmuştur. Haziran ayında ilk kitabı olan "Aşk ve Baştan Çıkarma Üzerine " adlı kitabını çıkarmış, hemen ardından ise Akşam gazetesinde köşe yazarlığına başlamıştır.

Aynı yıl gazeteci Ahu Şentürk ile sosyal medya üzerinden girdiği "Lezbiyen" tartışmasından dolayı mahkemelik olmuştu.

Günlük hayatında sporun yeri çok önemli olan Başak, haftanın 3-4 günü düzenli olarak spor yapmaktadır. 2004 yılından beri astroloji ve astronomi eğitimi de alan oyuncunun hermetik felsefenin özü olan ”Yukarıda ne varsa aşağıda da o vardır” sözünü benimseyerek olaylara yaklaştığını söyleyebiliriz.

Meslek yaşamında en küçük ayrıntı bile çok önemlidir. Yazdığı öykülerin ya da çalıştığı senaryoların her bir sözünü istediği etkiye ulaşana kadar defalarca gözden geçirerek çalışır. Sonunda belki sadece Başak’ın anlayabildiği ama izleyenlerin de hissettiği bir şey çıkar ortaya: yalın bir gerçeklik duygusu. Demir gibi bir disiplinle çalışarak yaşayan oyuncu ve yazarla ilgili en yaygın bilinen şey, oynadığı tüm karakterleri gerçeklik duygusuyla harmanlayarak sunuyor olmasıdır.

Hayallerine giden yolda daha uzun süre kendinden ve yaptığı işlerden bahsettirecek olan Başak’ın kendi deyimiyle savaşı biteceğe benzemiyor.

Marmara Üniversitesinde Ekonomi eğitimi görmüş olan Başak Sayan, 1994 yılından itibaren birçok film ve dizide rol almıştır. 2006-2010 arası 5 Sezon oyunculuk yaptığı Yaprak Dökümü dizisinde canlandırdığı Ceyda Güner karakteriyle tanınmıştır.

 

Rol Aldığı Film ve Diziler:

 

Milat (Esin Alpkaya, TV Dizisi 2015)

Altındağlı (Canan, TV Dizisi 2013)

Harem (Çeşmi, Fesat Hatun, TV Dizisi 2012)

Araf Zamanı (Gülşen, TV Dizisi 2012)

Sürgün Hayatlar (TV Dizisi 2008)

Nekrüt (Kader, Sinema Filmi 2008)

O Kadın (Okan'ın eşi, Sinema Filmi 2007)

Geniş Zamanlar (Suna, TV Dizisi 2007)

Yaprak Dökümü (TV Dizisi Ceyda Güner, 2006-2010)

Hacı (Esra Ardahan, TV Dizisi 2006)

Gizli Patron (TV Dizisi 2006)

Şifre (Özlem, TV Dizisi 2005)

Naciye'yi Kim Sevmez (TV Dizisi 2005)

Manipulasyon (Kısa Film 2005)

Gece Yürüyüşü (Semra, TV Dizisi 2004)

Bir Dilim Aşk (Funda, TV Dizisi 2004)

Gurbet Kadını (Güneş, TV Dizisi 2003)

Canım Kocacığım (Ece, TV Dizisi 2002)

Hırsız (Nahide, TV Dizisi 2001)

Derman Bey (Müşküle, TV Dizisi 2001)

İmparator (TV Dizisi 2000)

Nilgün (2) (Nihal, TV Dizisi 1999)

Nilgün (Nihal, Sinema Filmi 1999)

Fırat (Aslı, TV Dizisi 1997)

Çılgın Bediş (TV Dizisi Başak, 1997)

Doktora Bak Doktora (TV Filmi 1994)

 

KAYNAK: Başak Sayan (imdb.com, 18.12.2020), Başak Sayan (sinematurk.com, 18.12.2020), Başak Sayan (diziler.com, 18.12.2020), Başak Sayan (beyazperde.com, 18.12.2020).

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör