İhsan Latif Sökmen

General, Belediye Başkanı, Milletvekili, Milli Mücadele Kahramanı, Asker, Yazar

Doğum
Ölüm
27 Aralık, 1955
-
Eğitim
Mekteb-i Harbiye ve Mekteb-i Erkan-ı Harbiye
Diğer İsimler
General İhsan Sökmen, İhsan Sökmen Paşa, İhsan Latif

Asker, Komutan, General, Milli Mücadele Kahramanı, Yazar,  Siyasetçi, İzmir Valisi, Yeniköy Belediye Başkanı, II. ve III. Dönem İstanbul, IV. Ve V. Dönem Giresun Milletvekili  (D. 1873, İstanbul - Ö. 27 Aralık 1955). Kaynaklarda General İhsan Sökmen, İhsan Sökmen Paşa, İhsan Latif olarak da geçer. TBMM’nin II.-IV. Dönemlerinde “İhsan Paşa”, V. - VII. Dönemlerinde  “İhsan Sökmen” olarak kayıtlara geçmiştir. 3. Dönem özlük dosyasında bulunan özgeçmişinde, “İhsan Latif” olarak adını beyan ettiği görülmüştür. Baba adı Latif, anne adı Fıtnat (Fitnet). Fransızca, Almanca, Rusça, Rumca biliyordu.

1895 yılında Mekteb-i Harbiye'yi bitirdikten sonra Mekteb-i Erkan-ı Harbiye'den mezun oldu. Osmanlı-Yunan Savaşı (1897)'nda ve Balkan Savaşları'nda görev aldı. Atina Askerî Ataşeliği, Yemen Kolordusu Kurmay Başkanlığı, Edremit Fırkası Komutanlığı, Muş Fırkası Komutanlığı görevlerinde bulundu. I. Dünya Savaşı başladığında Kafkasya Cephesi'nde 9. Kolordu Komutanlığı görevini yürütürken Sarıkamış Muharebesi esnasında 22 Aralık 1914 tarihinde Rus Ordusu'na esir düştü ve Sibirya'ya sürüldü. Mayıs 1915'te Sibirya'dan kaçmayı başararak Çin, Japonya, ABD ve Yunanistan üzerinden Eylül 1915'te İstanbul'a döndü. Ekim 1915'te emekliye ayrıldı.

İhsan Lâtif Sökmen, İstanbul Şehremaneti Yeniköy Belediye Başkanlığı, Pursaklar Müfettişliği görevlerini yürüttü. 1919 yılında yeniden aktif göreve döndü. Divân-ı Harp ve Harbiye Dairesi Başkanlığı görevine atandı. Aynı yıl Ankara Hükûmeti tarafından gizli bir kuruluş olan İstanbul Müdafaa-i Hukuk Başkanlığı'na getirildi. Bu görevinde Anadolu'ya silah ve cephane gönderilmesini sağladı. Başarılarından dolayı Kırmızı şeritli İstiklâl Madalyası ile taltif edildi.

Kurtuluş Savaşı'ndan sonra kısa bir süre İzmir İskan Mıntıka Müdürlüğü görevini yürüttükten sonra 1924 yılında İzmir Valiliğine atandı. 1926 yılında yapılan ikinci TBMM ara seçimlerinde İstanbul Milletvekili seçildi. 1927-1931 yılları arasında İstanbul ve 1931-1946 yılları arasında Giresun Milletvekili olarak görev yaptı. IV. Dönem Millî Müdafaa Encümeni Reisliği, V. ve VI. Dönem Arzuhal Encümeni Reisliği, VI. ve VII. Dönem Kütüphane Encümeni Başkanlığı yaptı. 27 Aralık 1955’te hayatını kaybetti. Evli ve iki çocuk babasıydı.

 

Eserleri:

 

Serencam-ı Harp

İran'ın Ahval-i Askeriye ve Siyasası

 

KAYNAKÇA: İhsan Sökmen TBMM Albümü 1. Cilt 1920-1950) (1. Ve 2. Bas, 2010, erişim 16.12.2020), İhsan Sökmen (tbmm.gov.tr, 16.12.2020).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör