İbrahim Hakan Karataş

STK Yöneticisi, Türk Dili ve Edebiyatı Araştırmacısı, Akademisyen

Eğitim
Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü

Akademisyen; Türk Dili ve Edebiyatı Doçenti, STK Yöneticisi. 1998 yılında, Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünden mezun oldu. 1998 yılında İstanbul Üniversitesinde pedagojik formasyon kursunu tamamladı. Aynı yıl bir özel öğretim kurumunda Türkçe öğretmenliğine ve Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümünde yüksek lisans eğitimime başladı. 1999 yılında YÖK’ün açtığı sınavı kazanarak Kars Kafkas Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümünde araştırma görevlisi olarak göreve başladı. Daha sonra Boğaziçi Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı bölümüne atandı. 1999-2000 eğitim öğretim yılında üniversiteden istifa ederek bir özel öğretim kurumunda Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliğine başladı. 2001 yılında “16. Yüzyıl Bir Nazire Şairi Sebzî ve Divânı” konulu yüksek lisans tezini vererek mezun oldu.

2002 yılında Millî Eğitim Bakanlığına bağlı Ümraniye Mehmetçik Lisesine Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni olarak atandı. Aynı yıl Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Eğitim Yönetim ve Denetimi doktora programına kabul edildi ve 2008’de doktora eğitimini tamamladı. 1998 yılında başlamış olduğu öğretmenlik mesleğinden 2010 yılında istifa etti. 2012-2013 öğretim yılında doktora sonrası araştırma yapmak amacıyla ABD’de bulundu. Halen İstanbul Medeniyet Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesinde öğretim üyeliği görevine devam ediyor.

1995-1998 yılları arasında edebiyat, kültür, sanat konulu Yeni Yazı dergisinin yazı işleri müdürlüğünü yürüttü. Öncü Eğitimciler tarafından yayımlanan Öğretmenler Odası dergisinin genel yayın yönetmeliğini sürdürmektedir.  Çeşitli dergi, gazete ve web sayfalarında kitap tanıtımları, eğitim, dil ve edebiyat konulu denemeleri ile hakemli dergilerde makaleleri yayımlandı. İlköğretim okulları için Türkçe Ders kitabı, liseler Dil ve Anlatım Öğretmen Kılavuz Kitabı ve yardımcı ders kitabı yazarlığı yaptı. İkisi çeviri olmak üzere yayımlanmış dört kitabı bulunmaktadır.

2010-2012 yılları arasında Kurucu üyesi olduğu İstanbul Gönüllü Eğitimciler Derneği’nin (İGEDER) yönetim kurulu başkanlığını yürüttü. Üyesi olduğu Uluslararası Öncü Eğitimciler Derneği’ne danışman olarak destek verdi. Halen Öncü Okul Yöneticileri Derneği’nin kurucu başkanlığını yürütmektedir.

 

Kitapları:

 

Kara Tahtayı Aşmak - Öğrenci Merkezli Öğretmenlik (Ortak kitap, (2014),

LYS Edebiyat Özet Anlatım (Süleyman Ertekin Edam ile, 2017),

YGS Türkçe Özet Anlatım - Pratik Analitik Şematik Konu Testli (Nihat Kavçın Edam ile, 2017), Eğitimde Motivasyon

Kuramsal Arka Plan, Gelişimsel Dönemler ve Öğrenme-Öğretme (Ortak kitap, 2020).

 

KAYNAK: Doç. Dr. İbrahim Karataş (avesis.medeniyet.edu.tr, 27.11.2020), Doç. Dr. İbrahim Karataş kitapları (sozcukitabevi.com, kitapyurdu.com vd. 27.11.2020).

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör