Edmond Rothschild

Bankacı, İş İnsanı

Doğum
19 Ağustos, 1845
Ölüm
02 Kasım, 1934
Burç
Diğer İsimler
Edmund Rothschild

Fransız banker, siyonizme desteğiyle tanınan iş adamı. Tam adı Baron Abraham Edmond Benjamin James de Rothschild. Kaynaklarda Edmund  Rothschild olarak da geçer (D. 19 Ağustos 1845, Paris / Fransa – Ö. 2 Kasım 1934, Boulogne / Fransa). İkinci Fransız Cumhuriyeti veya diğer adı ile İkinci Fransız İmparatorluğu dünyasında büyüdü ve o yönetimden çok etkilendi. Bir “Garde Mobile” askeriydi. İlk savaşı, Fransa-Prusya Savaşıydı.

Edmon Rothschild, Siyonizmin kurucusu Theodor Herzl gibi İsrail devletini kurmak, vaad edilmiş topraklar hayali kuranlardandı. Rothschild bankacılık ailesinin Fransız bir üyesiydi. Siyonizmin güçlü bir destekçisi olan büyük bağışları, ilk yıllarında harekete önemli destek sağladı ve bu da İsrail devletinin kurulmasına yol açtı.

Eretz Yisrael (İsrail Diyarı)’e yani siyonizme olan ilgisi, 1880’lerde başladı. Zaten maddi-manevi anlamda İsrail’in kurulmasını sağlayan ve ona durmadan yardım edenlerin başında Rothschild ailesi bulunuyordu. Siyonistler, varlıklarının devam etmesini tehdit eden ciddi maddi zorluklar içerisindeydiler. 1883–1889 yılları arasında Edmond Rothschild, Rishon LeZion, Zikhron Yaaqov, Rosh Pinna ve Eqron şehirlerinin tüm masraflarını karşıladı bir de üzerine diğer yerleşimler için 5 milyon liradan fazla bağışta bulundu.

Bağışlarının kullanımı kiralık katip ve uzmanlar tarafından denetlenirken, Baron Edmond Rothschild de birkaç kez Eretz Yisrael’i yani küçük İsrail’i ziyaret etti.

Baron (Edmond Rothschild), İsrail’in yerleşimini, kendilerine sağlayabilecek dindar, İbranice konuşan, tarımsal Yahudi göçmenlerini çalışmaya ve Büyük İsrail’i kurmaya teşvik etti.

Rothschild misyonunu gizlemek, kötü biri olarak hatırlanmak istemiyordu, bu yüzden çoğunlukla ”Bir hayırsever” olarak tanınmaya çalışıyordu. Çok titiz davranıyor, kirli işlerinden kimsenin haberi olmasını istemiyordu. Edmod Rothschild 1929’da Yahudi Ajansının onursal başkanı oldu. Yaklaşık 5 yıl sonra da öldü.

Hakkında yayımlanan bazı kitaplarda, Edmod Rothschild hakkında günümüze dek bilinenlerin gerçeği yansıtmadığı da iddia edilmiştir.

2017’de ekranlara gelen Payitaht Abdülhamid dizisinde Edmund Rothschild’i Suavi Eren canlandırdı.

HAKKINDA: Savaşların Mimarı Rothschild Ailesi (halkinkurtulusu.net, 11 Haziran 2016), Osmanlı´da Rothschild algısı bildiğimizden farklı (salom.com.tr, 16 Ağustos 2017), Soner Yalçın: İngiliz öpücüğü (sozcu.com.tr, 17 Mayıs 2018), Rothschild ailesi (wikipedia.org, 22.11.2020), Payitaht Abdülhamid Edmond Rothschild Kimdir? (bilgideryam.com, 22.11.2020), Payitaht 'Abdülhamid' - Edmund Rothschild (trt1.com.tr, 22.11.2020), Rothschildler, II. Abdülhamit ve Filistin (teoridergisi.com, 22.11.2020).

 

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör