Eren Dinler

Oyuncu, Yazar

Doğum
Eğitim
İstanbul Aydın Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümü
Diğer İsimler
Payitaht Talat Paşa. Ya İstiklal Ya Ölüm Leon.

Tiyatro, sinema ve dizi film oyuncusu, yazar. 1988, İstanbul doğumlu. Tam adı Fahrettin Eren Dinler, oyunculuğa Tiyatro Greyfurt ile başlamışı. 2012 yılından itibaren tiyatro çalışmaları yanı sıra birçok film ve dizide oynadı.

Anadolu Üniversitesi Sosyoloji Bölümünden mezun olduktan sonra, İstanbul Aydın Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sahne Sanatları Bölümünde yüksek lisans eğitimine başladı. Hâlâ bu üniversitenin çatısı altında Tiyatro Yönetmenliği (Tezli) yüksek lisans eğitimine devam etmektedir.

Tiyatroya çocuk yaşta Ahmet Cevdet Paşa İlköğretim okulunda  Simitçi Mercan oyunuyla başladı. Bu oyundan sonra sanata olan ilgisi yükseldi.

Liseyi Haydarpaşa Anadolu Teknik Lisesi Makine bölümünde okudu. Bu okulda yapmış olduğu amatör çalışmalar profesyonel tiyatro yaşamına ön bir hazırlık oldu. Üç yıl boyunca bu okulun bünyesinde oyunlar yazdı, yönetti ve oynadı.

Henüz lisede öğrenimine devam ederken 2004 yılında Tiyatro Greyfurt ile tanışarak profesyonel tiyatro hayatına adım attı. Bu kurumda başta Çanakkale Mahşeri Kardeşlik Destanı, Menan Cinleri ve Mevlana Güneşe Uçan Kanatlar oyunları olmak üzere Türkiye’de ve Avrupa’da  6 sene boyunca 500’ün üzerinde sahneye çıktı. 2009 yılında görüş ayrılığına düştüğü bu ekiple yollarını ayırdı. Yıldız Teknik Üniversitesi Makine bölümünü kazandı. İki sene boyunca eğitimine devam ettikten sonra kendi isteğiyle bu okuldan ayrıldı.

Ardından Semaver Kumpanya’nın oyunculuk atölyelerinde eğitimine devam etti. Volkan Muzaffer Sarıöz’den 1 yıl boyunca oyunculuk dersleri aldı. Semaver’in ardından alternatif tiyatro gruplarından GNLEV ‘e katıldı. Bu ekibin çatısı altında Yüksek Derece oyununda rol aldı. GNLEV ekibinin kurucusu Turgay Doğan’ın oyunculuk üzerine yaptığı özel laboratuvar çalışmalarına katıldı. International Theatre Institute işbirliğiyle Teatro Astragali tarafından düzenlenen ‘Grotowski Movement Theories’ eğitimini tamamladı. Şafak Başkaya’dan da ‘Stage Combat’ workshopu alan Eren Dinler, 2011-2012 tiyatro sezonunda İKİNCİ KAT’ın AUT adlı oyununda rol aldı.

Doğu Yakası tiyatro ekibinin kurucuları arasında yer alarak, bu ekibin Genel Sanat Yönetmeni oldu. ‘Çöl Kaplanı Fahrettin Paşa’ oyununu yazdı, yönetti ve oynadı. Aynı ekiple beraber Put Yapımevleri oyununu yönetti. Aynı dönemler POV adlı tiyatro ekibinde ALTFEST’13 festivaline özel Gerçeğin İlahi Anıları oyununu yönetti.

2016 yılında FİİL adlı prodüksiyon şirketini kurdu. Buyurun Cenaze Namazına, Çekirdek, Yılın Düğünü, Siz İnsan Değil Misiniz, Miraszedeler, İşler Kesat adlı tiyatro oyunlarını yazdı, yönetti ve yapımcılığını üstlendi. Hâlen bu kurum çatısı altında Genel Sanat Yönetmeni görevini sürdürmektedir.

Son Sabah adlı kısa filmi yazdı ve yönetti.

Birçok televizyon, sinema ve reklam filminde rol aldı. Çağan Irmak’ın yönettiği Mercedes Benz reklamında Kamyoncu Hakkı karakteriyle karşımıza çıktı. Öyle Bir Geçer Zaman ki, Kayıp, Şeref Meselesi, Söz adlı dizilerde bölüm oyunculuğu yaptı.

Bir Yusuf Masalı ve Gecenin Kraliçesi adlı dizilerin ana castında yer aldı.

Beyazperde de çalışmalar yapan Eren Dinler ; Çanakkale 1915, Son Mektup ve On Yılda Bir İnşaat 2 adlı filmlerde rol almıştır.

Son yıllardaki çalışmaları itibariyle; 2018’de Diriliş Ertuğrul dizisinde Niko karakterini, 2020’de rol aldığı Ya İstiklal Ya Ölüm adlı dizide Leon karakterini, aynı yıl Payitaht Abdülhamid dizisinde Talat Paşa karakterini canlandırdı.

2017 yılında Lütfü adlı bir kitabı da yayımlanmıştır.

 

Rol Aldığı Bazı Tiyatro Oyunları:

 

Çekirdek / Oyuncu / Yönetmen / Yazar - 2016          

Aut / Denyo - 2011     

Yüksek Derece / Oyuncu

 

Rol Aldığı Film ve Diziler:

 

Payitaht Abdülhamid (Talat Paşa, TV Dizisi 2020)

Ya İstiklal Ya Ölüm (Leon, TV Dizisi 2020)

Diriliş: Ertuğrul  (Niko, TV Dizisi 2018)

Söz  (TV Dizisi 2017)

Gecenin Kraliçesi (Cengiz, TV Dizisi 2016)

Şeref  Meselesi  (Fevzi Kaya, TV Dizisi 2015)

Tabula Rosa (Sinema Filmi 2015)

Son Mektup (İdris Onbaşı, Sinema Filmi 2015)

On Yılda Bir: İnşaat 2 (Arnavut, Sinema Filmi 2014)

Bir Yusuf Masalı (Kunduracı İstvan, TV Dizisi 2014)

Çanakkale 1915 (Askerlik Şube Komutanı, Sinema Filmi 2012)

Öyle Bir Geçer Zaman ki (TV Dizisi 2012)

 

KAYNAK: Eren Dinler (tiyatrolar.com.tr, 17.11.2020), Fahrettin Eren Dinler (erendinler.com, 17.11.2020), Eren Dinler (imdb.com, 17.11.2020), Eren Dinler (sinematurk.com, 17.11.2020), Eren Dinler (diziseti.tv, 17.11.2020), Eren Dinler (erenyayinlari.com, 17.11.2020), Eren Dinler (beyazperde.com, 17.11.2020).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör