Erkan Birgören

Senaryo Yazarı

Doğum
08 Ağustos, 1968
Eğitim
Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Dramatik Yazarlık Bölümü
Burç

Senaryo yazarı. 8 Ağustos 1968, Bolu doğumlu. 1985 yılında Tevfik Sırrı Gür Lisesi'ni bitirdikten sonra Ankara Üniversitesi Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Dramatik Yazarlık Bölümünden mezun oldu.

1995 yılından itibaren birçok yapımın yazım ekibinde yer alan Erkan Birgören, 2005 yılından bu yana da birçok film ve dizinin senaryosunu yazmıştır. Yeni projelerde yer almaya devam etmektedir.

 

Senaryosunu Yazdığı Film ve Diziler:

 

Korkma Ben Yanındayım (TV Dizisi 2023)

Kara Tahta (TV Dizisi 2022)

Üç Kız Kardeş (TV Dizisi 2022)

Baht Oyunu (TV Dizisi 2021)

Akrep (TV Dizisi 2020)

Azize (TV Dizisi 2020)

Sen Anlat Karadeniz (TV Dizisi 2018)

Siyah Beyaz Aşk (TV Dizisi 2017)

Kırlangıç Fırtınası (TV Dizisi 2017)

Göç Zamanı (TV Dizisi 2015)

Karagül (TV Dizisi 2013-2015)

Bugünün Saraylısı (TV Dizisi 2013-2014)

Canım Benim (TV Dizisi 2012)

Bir Zamanlar Osmanlı Kıyam (TV Dizisi 2012)

Yıldız Masalı (TV Dizisi 2011)

Tövbeler Tövbesi (TV Dizisi 2011)

Arka Sıradakiler (TV Dizisi 2011)

Elde Var Hayat Sınav (TV Dizisi 2011)

Gece Gündüz (TV Dizisi 2008)

Sinekli Bakkal (TV Dizisi 2007)

Küçük Adımlar (TV Dizisi 2007)

Ne Seninle Ne Sensiz (TV Dizisi 2005)

Kaleiçi (TV Dizisi 2005)

 

KAYNAK: Türk senarist Erkan Birgören'in Türk sineması isyanı  (beyazgundem.com, 10 Temmuz 2014), Erkan Birgören (imdb.com, 19.10.2023), Erkan Birgören (sinematurk.com, 19.10.2023), Erkan Birgören (dizioyuncu.com, diziseti.tv, diziler.com, 19.10.2023), Erkan Birgören (beyazperde.com, sinemalar.com, 19.10.2023). 

TÜRK SENARİST ERKAN BİRGÖREN’İN TÜRK SİNEMASI İSYANI

TÜRK SENARİST ERKAN BİRGÖREN’İN TÜRK SİNEMASI İSYANI

 

En son ekranların reyting rekortmeni dizisi Karagül gibi ‘Kavak Yelleri’, ’Bugünün Saraylısı’, ‘Elde Var Hayat’, ‘Bizim Evin Halleri’, ‘Aşk ve Ceza’, ‘Sana Bir Sır Vereceğim’ gibi birçok başarılı dizinin senaristliğini yapan Erkan Birgören, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

 

"Türk senaristi ‘Lost’ izleyip ‘Kınalı Kar’ yazan şizofrendir." diyen Birgören, ‘Gökdelen yıkılır’ yazsan, yapımcı ıslak odunla döver. Lost’u benim yazdığımı düşünün. Yapımcı şunları diyecek: Jack-Cenk, Sawyer-Seyfi, Kate-Kezban olsun. Kezban ikisi arasında kalsın. Dizinin ismi Kayıp Aşk olsun. Uçağı boşver. Adayı nereden bulayım, git Şile’de çek." diye konuştu. İşte Karagül'ün senaristi Erkan Birgören'in verdiği röportajdan ara başlıklar...

 

KARAGÜL’ÜN FARKI TRİBÜNE OYNAMAMASI

 

Karagül’ün diğer dizilerden farkı ne? Onu bilsem bir daha yazarım. Karagül’ün farkı samimi, sıcak anlatımı, tribünlere oynamaması. Masallardan çok fazla beslenen bir senarist ekibiyiz, anneannelerimizin hikayelerini Kadriye’den duyabilirsiniz. Masalın bittiği yer dizinin bittiği yerdir. Seyirci ile aynı dili konuşuyoruz.

 

KARAGÜL’ÜN BAŞARISI 45 YAŞ ÜSTÜ ANADOLU KADINININ ESERİ

 

Anadolu’da 45 yaş üstü ev kadını seyirci kitlesi Karagül’ün başarısının sebebidir. Sosyal medyada Karagül’ün esamesi okunmuyor. Çünkü benim seyircim internetten uzak, tweet nedir bilmez.

 

LOST’U BEN YAZSAM YAPIMCI “ADAYI NEREDEN BULACAĞIM, GİT ŞİLE’DE ÇEK” DER

 

 

Ülkemizde özgün senaryo yazma sıkıntısı olduğu sizce doğru mu? Sizce neden bizden bir “Lost” çıkmıyor? Bu cümleyi meslektaşlarıma haksızlık olarak görüyorum. Ortaya çıkan işler bu düşünceyi besliyor. Lost’u benim yazdığımı düşünün. Yapımcı şunu diyecek; “Jack, Cenk, Sawyer, Seyfi, Kate, Kezban olsun, adayı uçağı boşver. Seyfi köyün belalısı olsun, Cenk o köye gelen doktor olsun. Kezban da ikisinin arasında kalsın, bunun da adı Kayıp Aşk olsun. Adayı nereden bulayım, git Şile’de çek.” Bizden bu yüzden Lost çıkmıyor. Yapımcıyı suçlamamak lazım, o da kendince haklı.

 

TÜRK SİNEMASINDA REGAİB KANDİLİ YOK, AMERİKA’DA KİLİSENİN OLMADIĞI SAHNE YOK

 

Hollywood ile neden yarışamıyoruz? Dünyaya uzaylı indiği zaman mutlaka New York’a iner ve İngilizce konuşur. Nevşehir’e inmiş bir uçan daireden Türkçe konuşan biri çıkınca millet “hadi be” der. Bu bir algı yönetimi. O yaptı ise öyledir diyoruz. Kuyunun dibindeki kurbağa için gökyüzü kuyunun ağzı kadardır.

 

NAMAZ KILMA SAHNELERİNİ ARTTIRIRSAN ŞERİATÇI DERLER

 

Türk sinemasında çok az namaz kılan, kurban kesen vardır. Bu tür sahneleri biraz arttırırsan şeriatçı derler, oysa Amerika’da kilisenin olmadığı sahne yoktur. Amerikan filmlerinde mutlaka noel olur, ama bizim Türk sinemasında “bugün de Regaip kandili” denilmez. Piyasayı onlar belirliyor, siz öykünen tarafta kalıyorsunuz. Bu nedenle onlarla yarışamıyoruz.

 

KAYNAK: Türk senarist Erkan Birgören'in Türk sineması isyanı  (beyazgundem.com, 10 Temmuz 2014).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör