Ali Ak

Müftü, Vaiz, Milletvekili, Din Adamı, Siyasetçi

Doğum
Ölüm
03 Ağustos, 2018
Eğitim
Lise mezunu

Din görevlisi, vaiz, müftü, gazeteci yazar, siyasetçi, XVI. Dönem İçel Milletvekili (D. 1939, Tarsus / Mersin – Ö. 3 Ağustos 2018, İstanbul). Baba adı Mehmet, anne adı Zeynep. Lise mezunu. Arapça, İngilizce biliyor. Ulukışla, Taşköprü, Daday ve Divriği Merkez Vaizi, Divriği Müftüsü olarak görev yaptı.

Hayatını Kur’an eğitimine adayan Ak, 1980 ihtilalinden sonra, “Kur’an öğretmek ve Kur’an kursu açmak’ suçlamasıyla bir yıl hapis yatmıştı. İdamla yargılanan Ak, Avukat Prof. Dr. Muammer Aksoy’un savunması ile cezaevinden çıkabilmişti. Yazar kimliği ile de tanınan Ali Ak, dili çok iyi kullanan, bu konuda çevresini sürekli ikaz eden bir ‘İstanbul Beyefendisi’ydi. Mehmet Ali Aksoy müstear ismiyle gazete yazıları da kaleme alan Ak, yazdığı risalelerle de toplumu dini konularda aydınlatmaya çalışmıştı.

Ali Ak, 05.06.1977 genel seçimlerinde AP’den XVI. Dönem İçel Milletvekili seçilerek TBMM’de yasama çalışmalarına katıldı. 79 yaşında iken, 3 Ağustos 2018’de İstanbul'da hayatını kaybetti. Orta Asya’daki Kur’an hizmetleri ile de tanınan Ak’ın cenazesi Ümraniye Ulu Cami’de ikindi namazı sonrası kılınan cenaze namazının ardından Karacaahmet’te toprağa verildi. Evli, 5 çocuk babasıydı.

KAYNAK: TBMM Albümü 2. Cilt 1950-1980 (2010), Eski Milletvekili, Hafız Ali Ak vefat etti (ittifakgazetesi.com, 4 Ağustos 2018).  İçel Milletvekili olarak TBMM'de g Ali Ak (tbmm.gov.tr, 08.11.2020).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör