Sarı Çizmeli Mehmet Ağa

Hayırsever, Çiftçi

Doğum

Çiftçi, hayırsever (D. 1810, Karaman – Ö. 1920, Göçeri köyü / Girne / Kıbrıs). Yörük Türkmenlerindendir.

Barış Manço’nun 1979 yılında Sarı Çizmeli Mehmet Ağa şarkısıyla tanıttığı Mehmet Ağa, aslen Karamanlı bir toprak ağasıyken, Osmanlı Dönemi yetkilileri Mehmet Ağa’yı çağırarak Kıbrıs Girne’de büyük bir arsa vermişler. Karamandaki bahçelerin gibi ek, biç, halka iş ver bizde sana toprak bağışlayalım, hayvancılık ve tarımı geliştir demişler...

Karaman’dan Kıbrıs’a 5 kardeşini de alıp gelmişler. Kıbrıs’taki köyünün adının Göçeri olması, Yörüklerin göçebe hayatından gelmektedir. Yörükler köyü de derlermiş Göçeri köyüne..

Sarı Çizmeli Mehmet Ağa, devlete söz verdiği üzere tarımda ve hayvancılıkta binlerce kişi çalıştırır, İş verir büyük bir aile olurlar.. 3 bin dönüm toprağı varmış. Kavgalıları barıştırır, bekârları evlendirir, eşyalarını hediye eder, ev verir, en az da bir dönüm toprak bağışlarmış. Fakir fukara, bir kahvehaneye, ya da lokantaya gittiğinde para ödemez, yer içer, tüm hesapları Sarı Çizmeli Mehmet Ağa’ya yazdırırlarmış.

Ağa, her Cuma namaz öncesi esnafları dolaşır, halkın borçlarını ödermiş. Kendi gibi gönlü de zengin bu ağa malını mülkünü hep başkalarının hesabını ödeyerek harcadığından, yokluk içinde ölmüştür. Torunları hâlâ Girne ili, Dikmen beldesi, Göçeri köyünde yaşamaktadır.

1971’de Kıbrıs’a gittiğinde duyan ve araştıran Barış Manço Kabri ziyaret eder, fakat çok bakımsızdır kabri. 1979’da Sarı Çizmeli Mehmet Ağa şarkısını yapmış, 1982 yılında Mehmet Ağa’nın köyündeki mezarını yaptırmıştır.

Şimdi Mehmet Ağa’nın Göçeri köyündeki mezar taşında, “Barış Manço ile bütünleşen Sarı Çizmeli Mehmet Ağa. 1800’lü yıllar Ruhuna Fatiha” yazıyor.

 

SARI ÇİZMELİ MEHMET AĞA ŞARKISI

 

Yaz dostum, güzel sevmeyene adam denir mi?

Yaz dostum, selam almayana yiğit denir mi?

Yaz dostum, altı üstü beş metrelik bez için

Yaz dostum, boşa geçmiş ömre yaşam denir mi?

 

Yaz tahtaya bir daha, tut defteri kitabı

Sarı çizmeli Mehmet ağa birgün öder hesabı

 

Yaz dostum, yoksul görsen besle kaymak bal ile

Yaz dostum, garipleri giydir ipek şal ile

Yaz dostum, öksüz görsen sar kanadın kolunu

Yaz dostum, kimse göçmez bu dünyadan mal ile

 

Yaz tahtaya bir daha, tut defteri kitabı

Sarı çizmeli Mehmet ağa birgün öder hesabı

 

Yaz dostum, BARIŞ söyler kendi bir ders alır mı?

Yaz dostum, su üstüne yazı yazsan kalır mı?

Yaz dostum, bir dünya ki haklı haksız karışmış

Yaz dostum, boşa koysam dolmaz dolusu alır mı?

 

Yaz tahtaya bir daha, tut defteri kitabı

Sarı çizmeli Mehmet ağa birgün öder hesabı

 

KAYNAK: Barış Manço'nun 'Sarı Çizmeli Mehmet Ağa'sı' efsane değil gerçekmiş (iha.com.tr, 16 Şubat 2016). Karamanlı "Sarı Çizmeli Mehmet Ağa"nın Hikayesi (karamandan.com, 20.20.2020).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör