Celalettin Cerrah

Emniyet Müdürü, Vali, Bürokrat

Eğitim
Polis Akademisi

Bürokrat,İstanbul eski Emniyet Müdürü, Osmaniye eski Valisi. 1953 yılında Konya'nın Akşehir ilçesinde doğdu. 1974 yılında Polis Akademisi'ni bitirdi. Komiser Yardımcısı olduktan sonra Emniyetin çeşitli birimlerinde çalıştı. 1989 yılında Mardin İl Emniyet Müdürü olarak atandı. Daha sonra sırasıyla 1990 yılında Batman İl Emniyet Müdürlüğü, 1991-1992 yıllarında Siirt İl Emniyet Müdürlüğü, 1992-1995 yıllarında Kütahya İl Emniyet Müdürlüğü, 1997-2000 yıllarında Sivas İl Emniyet Müdürlüğü, 2000-2001 yılları arasında Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğünde Genel Müdür Yardımcılığı, 12 Aralık 2001 ve 04.03.2003 tarihleri arasında Sivas İl Emniyet Müdürlüğü görevini yaptı.

04.03.2003 tarihli Bakanlık onayı ile İstanbul İl Emniyet Müdürü olarak atandı

İstanbul’da 6 yıldan fazla görev yaptıktan sonra 12 Haziran 2009 tarihinde Osmaniye Valiliğine atanmış, 3 Temmuz 2013 tarihinde ise Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanan Valiler Kararnamesi ile merkeze alınmıştır. Evli ve 2 çocuk babasıdır.

 

Cerrahlı İstanbul Emniyeti

 

Celalettin Cerrah, İstanbul'da en genç ve en uzun görev yapan il emniyet müdürü oldu. Celalettin Cerrah, 4 Mart 2003'te Sivas'tan İstanbul'a atanmıştı. Üniformasıyla İstanbul'a gelen Cerrah, Sivaslılar tarafından Çamlıca gişelerinde davul zurnalarla karşılanmıştı.

Görev yaptığı dönemde birinci yılını doldurmadan El Kaide saldırıları gerçekleşti. 15-20 Kasım'da Sinagog ve bir banka şubesine yapılan bombalı saldırılar sonrası saldırıların önüne geçilemediği gerekçesiyle eleştirildi. Saldırganlar kısa sürede yakalandı.

Göreve gelişinin birinci yılında NATO zirvesi İstanbul'da yapıldı. 2004 yılındaki NATO zirvesinde alınan güvenlik önlemleri nedeniyle ABD eski Başkanı George Bush'tan teşekkür mektubu aldı.

2007 yılındaki Hrant Dink cinayetinde alınan ihbara rağmen koruma önlemi alınmadığı gerekçesiyle eleştirilmişti.

27 Temmuz 2008 yılında Güngören'de 10 dakika arayla meydana gelen iki ayrı patlamada 1'i doğmamış bebek 17 kişi ölmüş, 90 kişi de yaralanmıştı. Patlamaya el yapımı parça ve basınç etkili cep telefonları ile anahtar sistemi kurulan, patlayıcı madde olarak TNT kullanılan el yapımı bombalar olduğu, bombaların parça etkisini sağlama amacıyla metal vidaların ve bombanın içine yerleştirildiği beton çöp kutusunun parçalarının kullanıldığının tespit edilmişti.

Taksim Meydanı'na çıkarak 1 Mayıs'ı kutlamak isteyen bazı sendikalarında aralarında olduğu gruplara izin verilmemişti. Meydana çıkmak isteyen gruplara polis müdahale etmişti.

Cerrah'ın görev yaptığı 6 yılda, özellikle toplumsal olaylarda polis orantısız güç kullanmakla suçlandı. 1Mayıs olaylarına "orantısız güç" ve "makul sayı" tartışmaları damga vurmuştu.

Cerrah'ın atamasının yapıldığını haberini İspanya'nın Barselona'da kentinde öğrendi. İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah yurt dışında olduğu sırada öğrendiği önemli haberler sadece bu değildi. Bir dönem yurt dışına çıktığı sırada İstanbul'da önemli olaylar meydana geldi. 15 Kasım 2003'de meydana gelen patlamalar esnasında Türkiye-Letonya milli maçını izlemek için yurt dışındaydı. Cerrah'ın ikinci yurt dışı gezisinde ise tuttuğu takımın stadında çarşı grubu üyesi Ferdi Aslan tabancayla öldürüldü. Beşiktaş-Kayseri maçında meydana gelen olay esnasında Cerrah yardımcıları ile birlikte yurt dışındaydı.

Cerrah'ın bir başka yurt dışı gezisi ise 19 Ocak 2007'de öldürülen Agos gazetesi yazarı Hrant dink'in öldürülmesi olayı gerçekleşti. Türkiye gündemini sarsan cinayet esnasında Cerrah Hollanda da’daydı.

Cerrah 15-20 Kasım terör olayları sonrası medyaya yönelik sözleriyle tartışılmıştı. Cerrah daha sonra medyayla oluşan soğukluğu ziyaretleri ile ortadan kaldırmaya çalışmıştı.. Cerrah'ın kızları ile ilgili sözleri de konuşuldu.. Cerrah bir röportajında ilkokuldan beri kızlarına ateş etmeyi öğretmesiyle övündüğünü söyledi. Cerrah, "Hem ateş etmek rahatlatır insanı... Patlayan tabanca sesi huzur verir bizim gibilere; stresini alır," diyordu. Lübnan'a asker gönderilmesini protesto eden gençlere vatandaşın saldırması sonrasında Cerrah "Vatandaşlar haklı olarak tepki göstermişler. Güzel bir tepki," sözleriyle yine gündeme oturmuştu. Bu sözlerin tartışıldığı günlerde İsmail Ağa cemaatinden Bayram A'yı öldürülen Erdal B linç edilerek öldürüldü. Cerrah'ın Harnt dink cinayeti ile ilgili "Bu cinayet örgüt işi değil, milliyetçi duygularla işlenmiş" bir çok kişi tarafından dikkat çekici bulundu.

Cerrah ayrıca Organize Şube Müdürlüğü tarafından "Yeşil" olarak bilinen Mahmut Yıldırımın oğlu Murat Yıldırım'ın yakalanmasından sonra gazetecilerin "operasyon esnasında yeşil kartçı mı" sorusunu "Ölen biri nasıl kaçsın" diye yanıtladı. Cerrah, ayrıca Etiler'de başı gövdesinden ayrılmış şekilde bulunan Münevver Karabulut cinayeti ile ilgili Ayşe Arman'a verdiği röportaj da "kızlarına sahip çıksaymış" denildiği ileri sürüldü. Cerrah eleştirilerin ardından yanlış anlaşıldığını ifade etti

İstanbul Emniyet Müdürlüğü Celalettin Cerrah'ın döneminde önemli operasyonlar gerçekleştirdi.. Bunların başında bir çok yönüyle kamuoyunun üzerinde hala tartıştığı 13 dalga süren Ergenekon operasyonu yer aldı.

 

İşte O Operasyonlar

 

1- Ergenekon operasyonu

2- Urfi Çetinkaya 4 ton uyuşturucu ile yakalandı

3- 7 yılda 12 ton eroin ele geçirildi

4- El-Kaide operasyonları (15-20 kasım saldırılarını düzenleyen hücreleri tamamını yakaladı)

5- Sedat Peker, Kürşat Yılmaz, Söylemezler çetesi, Sedat Şahin'e yönelik operasyonlar

6- Kapkaç çetesi lideri Fırat Delibaş'ın çetesinin çökertilmesi

7- Uzan'lar operasyonu

8- MLKP operasyonu

9- DHKPC operasyonu

10- Araç kundaklayan terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonlar

 

KAYNAKÇA: Cerrah’ın yerine 5 aday (milliyet.com.tr, 12.06.2009), Celalettin Cerrah'ın açıklamaları (NTV - 17 Eylül 2009),Celalettin Cerrah Hrant Dink Cinayetiyle ilgili İfade verdi (YouTube - 15 Aralık 2014), İstanbul eski emniyet müdürü Celalettin Cerrah Haberleri (haberturk.com, 11.08.2020), Vali Celalettin CERRAH (osmaniye.gov.tr, 11.08.2020), Celalettin Cerrah (hurriyet.com.tr, 11.08.2020), Celalettin Cerrah Haberleri (cnnturk.com, 11.08.2020), Celalettin Cerrah Haberleri (sondakika.com, 11.08.2020).

 

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör