Hasan Başpehlivan

Anı Yazarı, Yayıncı

Doğum
Ölüm
05 Ağustos, 2020

Yayıncı, Gonca Yayınları’nın kurucusu, anı yazarı (D. 1944, Artvin  – Ö. 5 Ağustos 2020, İstanbul). Türkiye’de İslami yayıncılığın en önemli merkezlerinden biri olan Beyaz Saray Kitapçılar Çarşısı’nın en eski yayınevlerinden Gonca Yayınları’nın kurucusudur.

Başpehlivan, yayıncılığa ağabeyi Osman Başpehlivan'ın kurduğu Bahar Yayınevi'nde başladı. Yaklaşık 10 yıl burada çalıştıktan sonra 1970'li yıllarda Gonca Yayınevi'ni kuran Başpehlivan, tercüme eserler neşrederek yola çıktı ve çok sayıda dini yayını okuyucuyla buluşturdu. Sıcak, samimi ve neşe dolu bir insan olarak tanınıyordu.

 Başpehlivan, yayıncılığa ağabeyi Osman Başpehlivan'ın kurduğu Bahar Yayınevi'nde başladı. Yaklaşık 10 yıl burada çalıştıktan sonra 1970'li yıllarda Gonca Yayınevi'ni kuran Başpehlivan, tercüme eserler neşrederek yola çıktı ve çok sayıda dini yayını okuyucuyla buluşturdu.

Başpehlivan, İslami yayınların merkezi olarak bilinen, 1970 ve 1980'li yıllarda akademisyen, ilim adamı, eğitimci, yazar ve üniversite öğrencilerinin buluşma noktası haline gelen Beyaz Saray Kitapçılar Çarşısı'nın 1999 yılında Vezneciler'deki Yumni Han'a taşınmasının ardından yayıncılık hayatına burada devam etti.

Usta yayıncı, tercümelerini Abdülkadir Akçiçek, Hayrettin Karaman, Kemal Kuşçu'nun arasında bulunduğu isimlerin yaptığı Osmanlıca, Arapça ve İngilizce'den tercüme eserlerin basılmasına katkıda bulundu.

Koronavirüs testi pozitif çıkan ve Temmuz 2020’nin son haftasında  Bağcılar Devlet Hastanesinde tedavi altına alınan Başpehlivan, 5 Ağustos 2020 günü sabah saatlerinde hayatını kaybetti. Başpehlivan'ın cenazesi Rami Yenimahalle Tantavizade Camii'nde kılınacak namazın ardından, Gaziosmanpaşa Karlıtepe Mezarlığına defnedildi..

Tecrübeli yayımcılarla birlikte "Beyaz Saray"da çok sayıda misafiri ağırlayan Başpehlivan, Milli Görüş camiası içinde fikri ve sosyal çalışmalara da katıldı.

 

Kitapları:

 

Hatıralarını 2013 yılında “Kâğıt Kokulu Yıllar” adlı kitabında toplamıştı.

 

Hasan Başpehlivan'ın sahibi olduğu Gonca Yayınevi'nden çıkan bazı kitaplar:

 

"Mutluluk Allah'a İnanmaktır", "Fıkhu's-Siyre İslamın Pratiği Resulullah (s.a.v.)'in Hayatı", "Gençler için Pratik İlmihal", "Riyazü's Salihin Tercümesi", "Peygamber Efendimiz ile 80 Sohbet", "Hilelerle Çanakkale", "Kadın İlmihali, Evlilik ve Mutluluk", "Canım Peygamberim", "Büyük Şafii İlmihali", "Din Eğitimi İhmale Gelmez Neden?", "İnanırsan Başarırsın" "Genç Adamla Sohbetler / Ayet ve Hadisler Işığında", "Kır Kalbindeki Putları" ve "Ezan Müezzin İmam Cemaat" adlı kitaplar da Başpehlivan'ın sahibi olduğu Gonca Yayınevi'nden çıkan kitaplar arasında bulunuyor.

KAYNAK: Gonca Yayınevi kurucusu ve sahibi, yayıncı Hasan Başpehlivan 76 yaşında vefat etti (yenisafak.com.tr, 5 Ağustos 2020), Gonca Yayınları sahibi Hasan Başpehlivan vefat etti (haber7.com, 5 Ağustos 2020), Yayıncı Hasan Başpehlivan vefat etti (haberler.com, 5 Ağustos 2020), Hasan Başpehlivan vefat etti (yeniakit.com.tr, 5 Ağustos 2020), Hasan Başpehlivan ağabey vefat etti (milligazete.com.tr, 5 Ağustos 2020), Yayıncı Hasan Başpehlivan vefat etti (AA- konhaber.com, 5 Ağustos 2020).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör