Selçuk Maruflu

Ekonomi Uzmanı, Milletvekili, İş İnsanı, Siyasetçi

Doğum
Eğitim
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi
Diğer İsimler
Ziyaeddin Selçuk Maruflu. Z. Selçuk Maruflu

Kalkınma Ekonomisi Uzmanı, İş Adamı, Gazeteci Yazar, XIX. Dönem İstanbul Milletvekili. 1940, İzmir doğumlu.  Müsteşarlık yapmış Prof. Dr. Mehmet Ziyaeddin Maruflu'nun torunu. Tam adı Ziyaeddin Selçuk Maruflu.  Kaynaklarda Z. Selçuk Maruflu olarak da geçer. Baba adı Ziya Ali Cevat, anne adı Raziye Neriman.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesini bitirdikten sonra İngiltere London School of Economics, University of York’ta İhtisas yaptı. İngilizce, Fransızca biliyor. Sosyal Politika Ekonomisi, Milletlerarası İktisat, Kalkınma Ekonomisi uzmanlık alanlarıdır.

Eğitimini tamamladıktan sonra Devlet Planlama Teşkilatı Uzmanı ve Grup Başkanı, Türk Hava Yolları Danışma Kurulu Başkanı, Özel Sektörde Genel Müdür ve İdare Meclisi Azası, Ankara İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi Öğretim Görevlisi, İstanbul Sanayi Odası Karma Gıda Komitesi Başkanvekili olarak görev yaptı.

Kadir Has Üniversitesi kurucusu ve Mütevelli Heyet üyesi de olan Selçuk Maruflu Önce Vatan gibi çeşitli gazetelerde köşe yazıları yazdı, bazılarını anılarıyla birlikte kitaplaştırdı.

Selçuk Maruflu,  20.10.1991 genel seçimlerinde ANAP’tan  XIX. Dönem İstanbul Milletvekili seçilerek TBMM’de yasama çalışmalarına katıldı.

Evli, 2 çocuk babasıdır.

 

Kitapları:

 

Kürsüden Söyleyemediklerim (Anıları, makaleleri, yazışmaları, fotoğrafları ve bazı mektupları, 2005),

Bugün Gibi Anılar, Fikirler ve Öneriler (2008)

Parlamento Dışı Yıllar

Özel Sektör Yılları

KAYNAK: TBMM Albümü 3. Cilt 1983-2010 (2010), Selçuk Maruflu  / Sayın Refik Baydur (7 Ekim 2016),  Maruflu Kardeşler (24saatgazetesi.com, 15 Kasım 2016), Selçuk MARUFLU - Yazılar / Kitaplar - Önce Vatan Gazetesi (oncevatan.com.tr, 23 Aralık 2019), Selçuk Maruflu  kitapları (nadir Kitap, 04.08.2020),  Türkiye Büyük Millet Meclisi İntranet Sitesi (tbmm.gov.tr, 04.08.2020), Maruflu, Ziyaeddin Selçuk 1940- (worldcat.org, 04.08.2020).

İSTANBUL MİLLETVEKİLİ GURHAN ÇELEBİCAN

Değerli Arkadaşım, İstanbul Milletvekili Gurhan Çelebican’ı 26 Aralık 2013 günü, ebediyete uğurladık… Sn. Çelebican İTÜ İnşaat Fakültesi mezunu, İnşaat Yüksek Mühendisi olup, resmi ve özel sektörde geçen çalışma hayatında çok başarılı olmuş bir yöneticiydi. ENKA’nın kurulup, gelişmesinde büyük katkıları olduğunu biliyorum. Kendisi ile, İstanbul’dan seçilerek geldiğimiz TBMM’de birlikte görev yaptık.

Benim en yakın olduğum parlamenter arkadaşlarımdan birisiydi… TBMM/Plan Bütçe Komisyonunda 4 yıl geceli – gündüzlü ANAVATAN Partisinin temsilcisi olarak, birlikte çalıştık. Sn. Çelebican çok çalışkan, düzenli, vukuflu, metodik bir Milletvekiliydi. Plan Bütçe Komisyonunda ve TBMM genel Kurulunda, milletine ve ülkesine büyük katkılarda bulundu. Ankara Milletvekili lojmanlarında, evlerimiz yan yanaydı.

Meclis’te, Plan ve Bütçe Komisyonu en önemli komisyonlardan birisidir. Bütün kanunlar oradan geçer ve çalışmalar gece yarısı sabaha karşı biter. Böyle çalışmaların akabinde Sn. Çelebican’la, soluğu Çankaya’da bulunan Beykoz işkembecisinde alır, iştahla karnımızı doyurur ve ertesi sabah saat:10.00’da komisyonda hazır bulunurduk. Sözüne, özüne güvenilir, çok yönlü bir parlamenterdi.

Turgut Özal’a ve Mesut Yılmaz’a çok bağlıydı. Maalesef ikimizde, sıralama hatalar nedeniyle, çok sevdiğimiz Milletvekilliği görevine devam edemedik. Parlamento dışında kaldığı yıllarda bile, dünya ve ülke meseleleriyle yakından ilgilenmiş, fevkalade değerli görüşlerini paylaşmıştır. Aktif Milletvekili olmadığı halde, seçildiği bölgeye ve memleketim dediği Kastamonu’ya, devamlı gider, vatandaşlarla görüşür, onların sorunlarını çözmek için çaba harcardı. Son birkaç yıldır rahatsızdı. Zor konuşuyordu ve bu duruma çok üzülüyordu. Oğlu sevgili Hasan beni aradığında, “Lütfen Hasan, bana kötü bir şey söyleme diye haykırdım”…

Türkiye enteresan bir ülke. Allah rahmet eylesin, şarkıcı Adnan Şenses’te, Gurhan Bey’le aynı gün gözlerini yumdu. Bütün gazeteler ve basın Rahmetli Şenses’in vefatını veriyor ama, ömrünü, hayatını vatanına ve milletine adamış TBMM’de sabahlara kadar çırpınmış ve şurası mutlaktır ki, bu ülkeye bir şarkıcıdan, daha fazla hizmet etmiş, bir Milletvekili, Sn. Gurhan Çelebican’a ebedi istirahatgahına tevdi edilirken, basında yer verilmedi. Sevgili Gurhan Çelebican’a, Allah’tan rahmet dilerken, ailesine, çocuklarına, sevgili eşi duygu kardeşime başsağlığı diliyorum. Türk Milletinin ve TBMM’nin başı sağolsun…

 

KAYNAK: Selçuk MARUFLU / İstanbul Milletvekili Gurhan Çelebican  (oncevatan.com.tr, 17 Şubat 2014).

 

 

SAYIN REFİK BAYDUR

TİSK Mikrocerrahi Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi/TBMM 19. Dönem İstanbul Milletvekili

 

Türk İşveren Sendikacılığının ve Sanayinin duayeni Sn. Refik Baydur’u, 18 Eylül 2016 günü, maalesef kaybettik. Refik Bey benim iyi ve değerli bir dostumdu. Ben kendisini, DPT de görev yaparken, Beş Yıllık Kalkınma Planları çerçevesinde kurulan Sosyal Siyaset ve Sosyal Güvenlik Özel İhtisas komisyonu toplantılarında, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK)   Temsilcisi olarak tanımış, Planın oluşturulmasında büyük katkı ve yardımlarını görmüştüm. Fevkalade bilgili, iyi yetişmiş, açık sözlü, Atatürk İlke ve İnkılaplarına yürekten bağlı, vatanını, milletini çok sever bir müstesna insandı.

 

Bütün ömrü boyunca, Türkiye’nin gelişip, kalkınması için, özel sektörün ve işverenlerin rolü, görevleri konusunda çaba harcamıştı. İşveren Sendikacılığının birinci vazifesi, temsil ettiği grubun çıkarlarını korumak değil, öncelikle Türkiye için, çalışmak, vatanımızı her şeyin üzerinde,  tutmaktır,   diyordu… Ben siyasetteyken, kendisini sık sık arar, konularla ilgili olarak, değerli görüşlerini alırdım. Emindim ki, Refik bey için, önemli olan, önce vatandı…

 

Kendisi ile yolumuz ben siyaseti bıraktıktan sonra, TİSK bünyesinde görev alınca, tekrar kesişti. Kiplas’ taki makamında kendileri ile buluşup, dünya ve Türkiye meseleleri hakkında görüş teati ederdik. Rahmetli Özal ve Mesut Yılmaz, kendisini Anavatan Partimizden, siyasete davet etmişti. Ancak, Refik Bey ülkemize sanayici olarak hizmet yolunu seçmişti…

 

Refik bey, özellikle Büyük Önder Mustafa Kemal ATATÜRK, Türk Sanayinin sorunları, kendi yaşamı, tecrübeleri konularında yazmayı, bunları kitap halinde yayınlayarak, dost ve kamuoyu ile paylaşmayı şiar edinmişti. Birçok kitabı vardır. Bu kitaplarının hepsini, bizzat imzalayarak, bana verdi… Özellikle, mütevazı yaşamından, hedef ve azminden çok etkilendiğimi söylemeliyim. Yasamı sıkıntı ve fedakârlıklarla geçmişti. TİSK yöneticiliği sırasında Laik Demokratik Cumhuriyete, Parlamenter Rejime, bilhassa Atatürk İlke ve İnkılaplarına yönelen tehdit ve tehlikelere karşı sesini yükselten, hiçbir şeyden çekinmeden karşı koyan bir insandı, örnek alınacak bir karakterdi… Hele bazılarını gördükçe, Refik Baydur’un değeri, daha çok anlaşılıyor. Bazı nedenlerle TİSK bünyesinden ayrılma kararı aldığımda, üzüntülerini belirterek, “bizlerin arasında senin yerin daima baki kalacaktır, DPT’de, Özel Sektörde, TBMM’de önemli görevlerde bulunmuş birisinin, TİSK’te bulunması, onurdur, demişti…

 

Refik beyin, uzun yıllardır mücadele verdiği rahatsızlığı vardı. “Benim için konuşmak, hitap etmek, fevkalade önemlidir. Allah beni bundan mahrum edecek bir illet vermesin” diye dua ediyordu… Amaçları, hedefleri uğruna, son nefesine kadar gayret sarf etti… Unutmadan, ifade edeyim, Kiplas Sanat Galerisinde ev sahipliği yaptığı sergiler Refik beyin sanata verdiği önemin sanatçı ruhunun göstergesiydi… Türk Sanayi işveren isçi camiası ömrünü vatanına adamış bu müstesna insani çok arayacaklardır. Türk Milletinin tüm sevenlerinin değerli eşi ve Ailesinin başı sağ olsun…

KAYNAK: Selçuk Maruflu  / Sayın Refik Baydur (7 Ekim 2016).

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör