Erol Çevikçe

Siyaset ve devlet adamı, Milletvekili, İktisatçı, Yazar

Doğum
Eğitim
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi

İktisatçı, Siyaset ve Devlet Adamı, Anı Yazar, XV. Dönem Adana, XVI. Dönem Amasya, XX. Dönem Adana Milletvekili - 1. Ecevit Koalisyon Hükümetinde Bayındırlık Bakanı - İkinci Ecevit Hükümetinde Ulaştırma Bakanı.

1937, Amasya doğumlu. Baba adı Mehmet Kazım, anne adı Hacer. Amasya Kılıçaslan İlkokulu ve Amasya Ortaokulunda okudu. İstanbul’da Kabataş Erkek Lisesinde şair Behçet Necatigil, ressam Ahmet Uzelli gibi çok sayıda hocadan ders aldı.

O zamanki Robert Kolej bugünkü Boğaziçi Üniversitesi’nde hazırlık sınıfı okuyarak ilk İngilizce eğitimini aldı. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi mezunu. Burada Ord. Prof. Şükrü Baban,  Ord. Prof. Ömer Lütfi Barkan, Prof. İdris Küçükömer, Prof. Sencer Divitçioğlu, hocaları oldu.

İsmet İnönü Başbakan iken Devlet Planlama Teşkilatına sınavla girdi. İlk plancılarla çalışma fırsatı buldu.

1968-1969 yılında Amerika’da Pittsburgh Üniversitesinde Master yaptı. Tezinin Konusu “Türkiye’nin Ekonomik Planlama Deneyimi” üzerineydi. İstatistik Dalında Doktora çalışması yapmak için gelen,  DİE Uzman Yardımcılarından Perihan (Korkut) ÇEVİKÇE ile  Amerika’da evlendi. Başarıları ve kişilikleri ile övündüğü iki kızımdan büyüğü Sıla, Boğaziçi Üni. Ekonomi Bölümü mezunu ve Caz Piyanistidir. Küçüğü Aslı İTÜ mezunu Mimardır.

12 Mart 1971’deki dolaylı askeri müdahalede yedek subaydı. Dolayısıyla, CHP’nin Sola açılışını ve Ecevit’in Genel Başkan oluşunu heyecanla izledi. Öylece, CHP’ye yönelişi o sıralar yeşerdi. O tarihe kadar Türkiye İşçi Partisi’ne (M.Ali Aybar’lara, Sadun Aren’lere,  Naci Eren’lere) oy vermişti.

Devlet Planlama Teşkilatında görevimi, Ekim 1973 seçimlerine kadar sürdürdü.

1973’de Ecevit’in çağrısı ile DPT’den çıkan ilk Milletvekili oldu.

1974’de Erbakan’ın MSP’siyle CHP’nin kurduğu 1. Ecevit Koalisyon Hükümetinde Adana Milletvekili olarak Bayındırlık Bakanlığı görevini üstlendi.

1976 Kurultayında başlayan Baykal Hareketinin içinde yer aldı.

1977 yılında Amasya’dan Milletvekili seçildi. İkinci Ecevit Hükümeti’nde Ulaştırma Bakanı oldu.

12 Eylül Darbesi partileri kapattı. 1987 yılına dek eylemli politikada yasaklı kaldı. Öylece kuruluşuna danışman olarak katıldığı Bayındır İnşaat Firmasında, özel sektör deneyimi oldu. 1987’de yeniden Erdal İnönü ile birlikte SHP’de görev aldı.

1992 yılında CHP yeniden açıldı. CHP’de Baykal’ın Genel Başkan Yardımcısı olarak tekrar Atatürk İlke ve Hedefleri doğrultusunda siyasete devam etti.

1995 seçimlerinde tekrar Milletvekili seçildi.

Halen Politik yaşamımı, CHP’nin bir üyesi olarak sürdürüyor.

Bigazete İnternet sayfalarında, ekonomi ve politika konularında yazıyor.

Evli, 2 çocuk babasıdır.

 

Kitapları:

 

Enflasyon – Yirmi Yılda Ne Değişti? (1998)

CHP İle Bir Ömür (2012, 2014)

Hala İyimserim –Siyasi Özeleştiri (2018)

Daha İyimserim

 

KAYNAK: TBMM Albümü 3. Cilt 1983-2010 (2010), Erol Çevikçe Kişisel Web Sitesi (cevikce.com, 30.07.2020),Erol Çevikçe kitapları (nadirkitap.com, kitapyurdu.com, pandora.com.tr, cumhuriyetkitap.com.tr, kitabinabak.com, kitabinabak.com, 30.07.2020).

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör