Fethullah Erbaş

Kamu Yöneticisi, Belediye Başkanı, Milletvekili, Hukukçu, Siyasetçi

Doğum
28 Nisan, 1947
Eğitim
stanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Burç

Hukukçu, Noter, Siyasetçi, Van Belediyesi eski Başkanı, XIX., XX. ve XXI. Dönem Van Milletvekili. 28 Nisan 1947 tarihinde Van’ın Erek Mahallesinde doğdu. Baba adı Muzaffer, anne adı Şükriye. İlk orta ve lise eğitimini Van’da, lisans eğitimini de 1971 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamladı. Ardından Van Adliyesi’nde avukatlık stajını tamamladı.

İstanbul Hukuk Fakültesi'nde okuduğu 1967 senesinde Mediko Sosyal Spor Kulübünde Judo’ya başladı. 1969 yılında Taekwondo’ya başladı ve 1972 yılında Van'da Taekwondo çalıştırıcısı olarak çalışmaya başladı. Daha sonra Judo çalıştırıcısı olarak da görev yapmaya başladı.

Vakıflar Genel Müdürlüğü Sivas Bölge Müdürlüğü’nde avukatlık görevini yerine getirmeye başladı. 1975 yılında Tatvan Noterliğine atandı. 1980'de Van İkinci Noterliğine atandı. Mersin 6. Noteri, Van 1. Sınıf Noteri olarak da görev yaptı.

1969'da Milli Nizam Partisi’nin Beşiktaş gençlik teşkilatında siyasete atıldı, 1972'de Van MSP gençlik Teşkilat başkanlığı görevini yaptı.

1979'daki seçimlerde Van Belediye Başkanlığına aday gösterildi. 1987’de Refah Partisi’nden Milletvekili adayı oldu.

1989'da yapılan seçimlerde Refah Partisi’nden Van Belediye Başkanı seçildi. 1991’ de Refah Partisi’nden Milletvekili seçildi. 1998'de Refah Partisi’nin kapatılması ile Fazilet Partisi'ne girdi.

1999 seçimlerinde de FP’den Van Milletvekili oldu. FP’nin de 2001 yılında kapatılması ile Saadet Partisi’nin kurucular kurulunda yer aldı.

Erbaş, halen Saadet Partisi İdare Kurulu Üyesi olarak görev yapıyor. Fethullah Erbaş, 31 Mart 2019 Yerel Seçimlerinde Saadet Partisi'nden Van Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu. Evli, 4 çocuk babasıdır.

 

Esir Askerleri Kurtaran Heyette Yer Almıştı

 

“Terör örgütü PKK Hakkâri’nin Şemdinli ilçesinde bulunan Ortaklar Karakolu’na baskın saldırı gerçekleştirmiş, 15 asker şehit olmuş, 8 asker de kaybolmuştu.  Sonra, askerleri PKK’nın kaçırdığı ortaya çıktı. 8 asker 18 ay boyunca terör örgütü PKK'nın elinde esir kalmıştı. Refah Partisi eski Milletvekili Fethullah Erbaş, 1995 yılında PKK tarafından kaçırılan ve 18 ay boyunca esir tutulan askerleri ailelerin baskısı üzerine dağa çıkarak kurtarmıştı.  (…)

Erbaş ve beraberindeki İHD ve Mazlum-Der yetkililerinden oluşan heyet, birkaç kez Kuzey Irak'a gitti.  

İlk heyette, Refah Partisi Van Milletvekili Fetullah Erbaş, İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Akın Birdal, Mazlum-Der Genel Başkanı Yılmaz Ensarioğlu, yardımcısı İhsan Aslan, Çağdaş Gazeteciler Derneği temsilcisi Mustafa Erdoğan ile asker yakınları Ahmet Başaran, Hüsniye Başaran, İsmail Başaran, Ümran Sıkılgan, Bünyamin Çelik ve Bekir Öztürk vardı.  (…)

Askerleri almak için 6 Aralık günü Kuzey Irak'a giden Refah Partisi (RP) Van Milletvekili Fethullah Erbaş, İnsan Hakları Derneği (İHD) Genel Başkanı Akın Birdal, Mazlum-Der (İnsan Hakları ve Mazlumlarla Dayanışma Derneği) İzmir Şube Başkanı Halit Çelik, 8 Aralık günü Amadiye yakınlarındaki Zap Kampı'na geçtiler.  Burada, PKK Merkez Komite Üyesi Rıza Altun, askerleri heyete teslim etti.”

 

KAYNAK: TBMM Albümü 3. Cilt 1983-2010 (2010), Fethullah Erbaş efsanesi ve sivil inisiyatifin HDP üzerinden Kandil’le diyalog arayışı -  Ömür Çelikdönmez  (dikgazete.com, 09.09.2019), Fethullah Erbaş, Hüsnü Mübarek'in ödünü patlatmıştı! (dunyabulteni.net, 26 Şubat 2020), Fethullah Erbaş – Saadet Partisi (saadet.org.tr, 12.07.2020), Fethullah Erbaş Haberleri - Fethullah Erbaş Kimdir (haberler.com, 12.07.2020), Fethullah Erbaş - Türkiye Büyük Millet Meclisi (tbmm.gov.tr, 12.07.2020).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör