Feri Baycu Güler

Oyuncu, Yapımcı, Çevirmen

Doğum
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Tiyatro Bölümü
Diğer İsimler
Camdaki Kız Döndü. Kulüp Ester. Baraj Canan. Erkenci Kuş Kuaför Melahat. Bay Yanlış Nevin Yılmaz. Hayati ve Diğerleri Kıymet. Çifte Saadet Refika. Altınso...

Oyuncu, Yapımcı,  Çevirmen. 1978, İstanbul doğumlu. İstanbul Üniversitesi Tiyatro Bölümü mezunu. Güler Kayhan Güler ile evlidir. Tiyatrocu olan Feri Baycu Güler, tiyatro çalışmaları yanı sıra 2012 yılından itibaren film ve dizi projelerinde yer almaya başladı. Aşkın Halleri, Çifte Saadet Hayati ve Diğerleri ve Altınsoylar gibi dizilerde yer aldı.

Feri  Baycu Güler, son yıllardaki çalışmaları itibariyle; Erkenci Kuş, Aşk 101, Baraj, Bay Yanlış gibi dizilerde yer aldı. 2018’de rol aldığı Erkenci Kuş dizisinde hayat verdiği Kuaför Melahat karakteri ile tanınmıştır. Yeni projelerde yer almayı sürdürmektedir.

 

Görev Aldığı Bazı Tiyatro Oyunları:

 

Ben Anadolu - Yıldız Kenter'in Anısına Saygıyla / Yapımcı - 2020 

Tartuffe / Dorine - 2019          

Empatopya / Yapımcı - 2018  

Kızgın Damdaki Kedi / Çevirmen - 2017       

Nereye Gitti Bütün Çiçekler? / Oyuncu - 2016          

Özel Kadınlar Listesi / Oyuncu - 2015

 

Rol Aldığı Film ve Diziler:

 

Camdaki Kız (Döndü, TV Dizisi 2021-2022)

Kulüp (Ester, TV Dizisi 2021)

Susam (Sara, Kısa Film 2020)

Hilal, Feza and Other Planets / Hilal, Feza ve Diğer Gezegenler (Şükran, Sinema Filmi 2019)

Bay Yanlış (Nevin Yılmaz, TV Dizisi 2020)

Baraj (Canan, TV Dizisi 2020)

Aşk 101 (TV Dizisi 2020)

Erkenci Kuş (Kuaför Melahat, TV Dizisi 2018)

Hayati ve Diğerleri (Kıymet, TV Dizisi 2017)

Çifte Saadet (Refika, TV Dizisi 2016)

Altınsoylar (Fatma, TV Dizisi 2016)

Aşkın Halleri (TV Dizisi 2012)

 

KAYNAK: Feri Baycu Güler (tiyatrolar.com.tr, 30.12.2020), Feri Baycu Güler (imdb.com, 08.04.2022), Feri Baycu Güler (sinematurk.com, 08.04.2022), Feri Baycu Güler (diziseti.tv, 08.04.2022), Feri Baycu Güler (beyazperde.com, 08.04.2022).

 

HALDUN DORMEN KEŞFETTİ

Feri Baycu Güler, 70 ülkeyi gezip bazılarında yaşadıktan sonra Haldun Dormen'in yıllar önceki tavsiyesini hatırlayıp oyuncu oldu. Aylarca çalıştığı oyun sahnelenmeyince de kendi tiyatrosunu kurdu

Her ne kadar okulda bir kaç oyunda rol alsa da oyunculuk yapma planları da da yoktu, Hayalleri de...

Hatta aklına bile yoktu.

Ta ki Haldun Dormen'in tesadüfen rol aldığı bir oyunu izleyene kadar.

Oyun bitti, Haldun Dormen yanına giderek 'Oyuncu olmalısın, çok yeteneklisin' dedi.

Bunun üzerine İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı'na girip oyunculuk eğitim gördü. Fransızca bildiği için yarı zamanlı çalıştığı bir şirketten aldığı aldığı teklif üzerine konservatuvardan sonra oyunculuğu değil turizmi seçti.

İşi nedeniyle 70 ülkeyi gezdi, bazılarında da yaşadı.

Fransızca'ya İngilizce, İspanyolca ve İtalyanca'yı da ekledi.

İçindeki oyunculuk çağrılarına daha fazla dayanamayıp turizmi bırakıp oyunculuk yapmaya başladı.

Ve kendi tiyatrosunu kurdu.

Feri Baycu Güler, Habertürk'ten Mehmet Çalışkan ile yaptığı röportajda neden turizm sektöründen ayrılıp oyunculuğa yöneldiğini ve neden kendi tiyatrosunu kurduğunu anlattı.

İspanyolca, İtalyanca, Fransızca ve İngilizce biliyorsunuz. 4 dili öğrenmenizin nedeni nedir?

Oyunculuğa konservatuvar bittikten sonra ara verdim. Arkasından da profesyonel turizm rehberliği yapmaya başladım. 70'e yakın ülke gezdim, çalıştım. Bir süre bazı ülkelerde kaldım ve dil öğrendim. Erken evlenmedim, çocuk yapmadım. Çok dil öğrendim.

 

Konservatuvarda okuyup da turizm işine girmek neden?

Konservatuvarın üzerine iki yıl da müzikal okudum üstelik. Üniversitede okurken para kazanmam gerekiyordu. Fransızca bildiğim için Fransızca çeviriler yapmaya başladım. Sonra yarı zamanlı bir turizm şirketine girdim. Bu şirket konservatuvardan sonra 'Devam etmek istiyorsan gel' dedi. Sonra bakanlığın sınavlarına girip kokart aldım. Daha çok yurt dışında çalışmaya başladım. O aradaki 10 - 12 yıl boyunca oyunculuk yapmadım. Çünkü mesleğim turizm olmuştu. Bu nedenle bir sürü dil öğrendim. Dil öğrenmeye yeteneğim olduğunu itiraf etmeliyim.

 

Oyunculuğa ne zaman merak saldınız?

Okulda oyunlar sahneliyorduk. Hasbelkader Haldun Dormen ile tanıştım. Beni amatör tiyatro yaptığım bir yerde izledi. 'Sen neden tiyatro okumuyor musun? diye sordu. Oyunculuk aklımda hiç yoktu. Aslında reklamcı olmak istiyordum ama Haldun Dormen, aklıma oyunculuğu soktu bir kere. Konservatuvar sınavlarına girip kazandım.

 

Haldun Dormen ile karşılaşmamış olsaydınız oyuncu olmayacaktınız...

Tamamen Haldun Dormen'in etkisi... 'Sen okumalısın, yapmalısın. Çok yeteneklisin' demişti. Hayatımın yönünü değiştirdi.

 

Kendisiyle çalışabildiniz mi?

Tabii ki çalıştım. Dormen Tiyatrosu'nda oynadım. Benim ilk profesyonel tiyatro hayatım orada başladı. 'Nerde Kalmıştık?'da oynamıştım. Bir de 'Çiğdem Talu'ya Selam' müzikalinde...

 

Haldun Dormen'den edindiğiniz en önemli öğreti nedir?

Öncelikle insan olmak... Haldun Dormen, çok iyi bir insandır. Şanın şöhretin ötesinde insan olmaya önem verir. Bir de sahnedeyken kendime olan güven konusundaki öğretileri kıymetledir. Konservatuvardayken Yıldız Kenter'den de edindiğim birçok öğreti vardır.

 

Neden bir tiyatro kurdunuz?

Kaşındım biraz... Tiyatro kurmak değil de oyunculuğa geri dönmek istiyordum. Bu amaçla da bir tiyatro grubuyla çalışmaya başladım. 3 - 4 ay prova yaptık ve oyun bir türlü sahnelenmedi. Öyle olunca üzüldüm, çok ağladım. Eşim de 'Sen deli misin?' Bu kadar çalışıyorsun madem kendi tiyatronu kur' dedi. Bunun üzerine tiyatromuzu 2005'te kurduk ama binası yoktu. Geçen yıl bir çalışma binası kurduk, yakında kendi salonumuz da olacak.

 

Bir tiyatro yönetmek masraflı mıdır?

Ben Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan bir kez destek aldım. Kendi kendimize ayakta durmaya çalışıyoruz. Televizyon dizilerinde oynayarak ders vererek tiyatromuzu ayakta tutuyoruz. Özel tiyatrolara bakanlık daha fazla destek verirse biz bilet ücretlerini indirebiliriz. Böylelikle oyunlarımız daha fazla kişiye ulaşır.

 

Bu sezon Mam'Art'ta hangi oyunlar var?

Bu sezon 3 oyunumuz var. Üçüncü sezonunda olan 'Nereye Gitti Bütün Çiçekler?' oyunlarımızdan biri. 5 mülteci kadınla, 1 Amerikalı psikiyatr ve 1 terapistin hikâyesini anlatıyor. Göçmen kadınların hikâyesi... 'Özel Kadınlar Listesi' bizim ilk göz ağrımız olan oyun. Arkadaşlarımızdan biri hamile kalmıştı, o yüzden bir ara vermiştik. Şimdi devam ediyoruz. Yeni oyunumuz 'Empatopya'... Bir ütopyayı anlatıyoruz ya da bir ütopyanın nasıl bir distopyaya dönüşebileceğini.

 

Tiyatroya artan ilginin kaynağı sizce nedir?

Birçok sebebi var. O sebeplerden biri insanların televizyon dizilerinde gördükleri kişileri tiyatro sahnesinde de görmek istemesi. Oyuncuları canlı canlı da izlemek istiyorlar. Bir başka sebep iyi oyunların çıkması. Tiyatro izlemek artık bir moda haline geldi. İnsanlar tiyatro izlemek üzerine aktiviteler planlıyor. Eskiden yemeğe gidip sinemaya giden insanlar, şimdi yemeğe gidip tiyatroya gitmeye başladılar. AVM'lerdeki mekanların buna etkisi olduğunu da düşünüyorum ben.

 

Özel tiyatroların daha özgür oyunlar sahnelemesi o sebeplerden biri olabilir mi?

Özgür oyunlar sahneliyoruz. Kritik işler çıkartıyoruz aslında. Sadece bir kitleye değil, birçok kitleye hitap eden işler yapıyoruz. Bence bu çok büyük bir avantaj. Daha fazla salonumuz olsa emin olun çok daha fazla tiyatro oyunu sahnelenip daha çok kişi tiyatroyla ilgilenecek.

 

2018 - 2019 sezonunda çok fazla kadın hikâyesi ve çok fazla kadın yönetmen. Bu sezonun özel bir anlamı mı var yoksa denk mi düştü?

Bugüne kadar hep kadın hikâyelerini sahneledik. Herkes bize 'Siz feminist bir tiyatro musunuz?' diyordu. Aslında hiç öyle bir derdimiz yoktu. Biz sadece sevdiğimiz hikâyeleri sahnelemek istedik. Denk düştü sadece. 'Kadınla çalışmak çok zordur' derler ama ben çok güzel çalıştım. Arkadaşlarımın hepsi inanılmaz iyilerdi. Bu sezon da 'Kadın oyunu mu yoksa erkek oyunu mu' diye düşünmedik. Gönlümüzde böyle bir oyun vardı, karşımıza çıktı. Bu sefer kadın - erkek eşitliği var oyunda. Hiçbir anlamda pozitif ayrımcılıktan hoşlanmıyorum. Sanat olsun da ister kadın yapsın ister erkek. Tiyatro sahibi bir kadınım. Bunun benim için herhangi bir artısı da yok eksisi de. Erkek tiyatro sahibi arkadaşımla aynı koşullara sahip olduğumu düşünüyorum.

KAYNAK: Haldun Dormen keşfetti (haberturk.com, 24.11.2018).

 

Yazar: SÖYLEŞİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör