Tahir Özçelik

Şair ve Yazar, Eleştirmen

Doğum
14 Mayıs, 1929
Ölüm
06 Kasım, 1995
Eğitim
Perugia Üniversitesi İtalyan Dili ve Edebiyatı Bölümü, Floransa Üniversitesi Mimarlık ve Sanat Tarihi Bölümü
Burç
Diğer İsimler
Tahir Pamir Özçelik

Şair ve yazar, eleştirmen (D. 14 Mayıs 1929, İstanbul -  Ö. 6 Kasım 1995, İstanbul). Kaynaklarda adı Tahir Pamir Özçelik olarak da geçer. Galatasaray Lisesi'ni bitirdi. Perugia Üniversitesinde İtalyan dili ve edebiyatı, Floransa Üniveritesi'nde mimarlık ve sanat tarihi okudu. Dost, Sanat ve Edebiyat, Seçilmiş Hikâyeler, Yeditepe, Türk Dili, Şairler Yaprağı, Türk Dili Dergisi, Varlık, Yeni Ufuklar vb. dergilerde yazdı. Türkiye Yazarlar Sendikası'nın yönetim kurulunda yaptığı özverili çalışmalarıyla ilgililerin dikkatini çekti. Bu görevini ölümcül sayrılığa düşünceye değin sürdürdü.

Yazın evrenine Tahir Pamir adını kullandığı şiirleriyle girmişti. Şiir ve yazılarını önce Tahir Pamir, sonra kendi adıyla Sanat ve Edebiyat, Seçilmiş Hikâyeler, Türk Dili, Varlık, Yeditepe, Aydınlık, Ufuklar, Somut, Milliyet Sanat gibi dergi ve gazetelerde yayımladı. Sonradan günümüzün önemli bir Tiyatro eleştirmeni oldu. Özellikle özenci tiyatro topluluklarını bilinçli bir ısrarla destekledi.

Tiyatro adamı Hüseyin Hilmi Bulunmaz, onun için şöyle dedi: 

 "Özçelik, Edirne'den Ardahan'a dek, nerede ileriden yana tiyatro etkinliği varsa, salt öz kaynaklarını zorlayarak gider, izler ve değerlendirirdi. Her an yanı başlarında bir derviş edası ile bitiverecek bir çağcıl eleştirmenin varlığını duyumsayan devrimci tiyatrocular, daha bir canla başla sarılırlardı yaptıkları işe..."

Çeşitli özel kuruluşlarda yönetici olarak çalışan Tahir Özçelik, emekli olduktan sonra da boş durmayıp çalışmasını sürdürdü. redaktör olarak Gelişim Yayınlarında çalıştı.  "İnterpress Basın ve Yayıncılık A.Ş.' nin çıkardığı Adnan Benk'in genel yayın yönetmenliğini yaptığı Büyük Larousse Sözlük ve Ansiklopedisinde uzun yıllar yayın kurulu üyesi göreviyle eylemli olarak çalıştı. Tahir Özçelik 6 Kasım 1995'te İstanbul'da öldü.

 

Kitapları (Tahir Pamir adıyla):

 

Düşüncemle Röportajlar (1952), Alabildiğine (Şiir, 1957), Sanat Ansiklopedisi (Alpay Kabacalı, Bülent Berkman ile, 1991)

 

KAYNAK: Şükran Kurdakul / Şairler ve Yazarlar Sözlüğü (gen. 6. bas. 1999), İhsan Işık / Resimli ve Metin Örnekli Türkiye Edebiyatçılar ve Kültür Adamları Ansiklopedisi (2. bas., 2009), Tahir Pamir Özçelik (oktayaras.com, 14.05.2020).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör