Ali Rıza Abay

Sosyoloji Profesörü, Araştırmacı Yazar, Akademisyen

Doğum
Eğitim
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi

Akademisyen, Sosyoloji Profesörü, Araştırmacı Yazar. 1952, Bolu, Kıbrıscık doğumlu. 1974 yılında Akçakoca Lisesi ve Düzce İmam Hatip Lisesi’nden mezun oldu. Lisans öğrenimini İstanbul Yüksek İslam Enstitüsünde (Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi) 1979 yılında tamamladı. İstanbul Üniversitesinde,1988 yılında işletme yüksek Lisansını, 1993 yılında da sosyoloji doktorasını tamamladı.

 Dr. Abay, MEB’e bağlı orta dereceli okullarda öğretmenlik yapmakta iken, 1994 yılında Sakarya Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’ne Yrd. Doç. olarak atandı. 1997 yılında Yönetim ve Çalışma Sosyolojisi alanında doçenti olan Abay, 2005 yılında ise Sakarya Üniversitesi Sosyoloji Bölümüne Profesör olarak atandı.

Prof. Dr. Abay, Sakarya Üniversitesi’nde Sosyoloji Bölümünde Ana Bilim Dalı Başkanlığı, Sosyoloji Bölüm Başkanlığı, Fakülte Kurulu Üyeliği yaptı.

Öğrencilik-gençlik yıllarından bu tarafa, YİETF, MTTB, ÖNDER, ENSAR, ÜNDER, AYBİR, Birlik Vakfı gibi çeşitli sivil toplum teşkilatlarında üyelik ve yöneticilik de yapmıştır/yapmaktadır.

2008 yılında kurulan Yalova Üniversitesi kuruluş çalışmalarında etkin görev yapan Prof. Abay, Yalova Üniversitesi Sosyal Hizmet Bölümü kurucu başkanı ve Sosyal Bilimler Enstitüsü’nü kurucu müdürü oldu. Daha sonra 4,5 yıl kadar Yalova Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanlığı da yapan Abay, halen Yalova Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Yalova Üniversitesi Senato ve Yönetim Kurulu üyesidir.

Ayrıca, Yalova Üniversitesini temsilen, Türkiye Diyanet Vakfınca Kurulan “29 Mayıs Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesidir.

Prof. Abay, katıldığı televizyon programları dışında TRT’de çeşitli programlarda danışmanlık yaptı, T.C Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü Aile Şurası Şura Üyeliği, T.C. Başbakanlık-Özürlüler İdaresi Başkanlığı Özürlüler Şurası Şura Üyeliği, T.C. Başbakanlık SHÇEK-Genel Müdürlüğü Sosyal Hizmetler Şurası Şura Üyeliği ve T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Şurası Şura Üyeliği yaptı.

Prof. Dr. Abay’ın eğitim, göç, şehirleşme, endüstrileşme, aile, sivil toplum, hemşeri dayanışması, halk kültürü, yoksulluk, yaşlılık, sosyal hizmetler ve din sosyolojisi konularında çok sayıda bilimsel yayınları yanında, uluslararası proje çalışmaları mevcut olup, yurt içinde ve yurt dışında çok sayıda konferanslar ve seminerler vermiş ve bilimsel toplantılarda başkanlık yapmıştır. Birçok bilimsel dergiye de hakemlik yapmakta olup, çok sayıda yüksek lisans ve doktora tezi yönetmiştir. Evli ve dört çocuk babasıdır.

 

Kitapları:

 

Dini Bilgileri Öğreniyoruz (1986), Dinimizin Esaslarını Öğreniyoruz (1986), Arapça Hikayeler (5 Cilt, Zeki Yılmaz ve Celal Zengin ile, 1986, 1990), Kur'an Alfabesi Tecvitli, Din Dersleri, Namaz Hocası - Yaz Kur'an Kursları İçin (Yeşil Elifba, Şerife Abay ile, 2019), Dezavantajlı Gruplar ve Sosyal Hizmet El Kitabı (Ortak kitap, 2020)

 

Akademik Yayınları:

 

Ali Rıza ABAY(Doç. Dr.), Yaşlı Göçmenlerin Sorunları ve Bakımı ( Avrupa’daki Türk Yaşlı Göçmenler Örneği ). I.Uluslar arası Bakım Kongresi,Mayıs, İstbul, 2005.

Ali Rıza ABAY(Prof. Dr.), Parçalanmış Aileler ve Sorunları, Uluslar arası Aile Sempozyumu, (Müzakere niteliğinde tebliğ) Aralık, İstanbul, 2005.

Ali Rıza ABAY(Prof. Dr.), Kırsaldan Kente Göç ve Şehirleşme, Ulusla arası Göç Sempozyumu, (Müzakere niteliğinde tebliğ) Aralık, İstanbul, 2005.

Ali Rıza ABAY (Prof. Dr.), Yoksulluk Kültürü Ve Yoksullukla Mücadelede Sosyal Yardımlaşma Ve Dayanışma Vakıflarının Yeri, Deniz Feneri Yoksulluk Kültürü Sempozyumu, 25-Haziran, İstanbul, 2005.

Ali Rıza ABAY (Prof. Dr.), ”Sosyal Hizmetlerin Yeniden Yapılandırılması Aşamasında Yerel Yönetimler, Belediyeler Ve Sosyal Hizmetler, III.Türk Belediyecilik Sempozyumu, 25–26 Nisan, Ankara, 2006.

Ali Rıza ABAY(Prof. Dr.), (Kitap İçinde Bölüm), Yaşlılık Olgusuna Nasıl Bakmalı. Sosyoloji Yazıları I, Sakarya Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Ortak Çalışması, Kızılelma Yayınları, İstanbul, 2007.

KAYNAKÇA: Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Rıza Abay’ın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ı Ziyareti (Yalova.edu.tr, 12.12.2012), Prof. Dr. Ali Rıza Abay Kimdir? - Yalova Üniversitesi için Prof. Abay aday oldu (bölge.com.tr, 04.05.2016), Hemşehrimiz Rektörlüğe Aday! (dortdivandunyasi.com, 05 Mayıs 2016),Abay, Ali Rıza – TRANS – Biographies – INST (inst.at, 28.05.2020), Mütevelli Heyet - İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi (29mayis.edu.tr, 28.05.2020).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör