Per Hımayak Hamparyan

Ermeni Din Adamı

Doğum
Ölüm
-
Eğitim
Viyana Mıhitarist Manastırı Okulu

Ermeni Din Adamı, Eğitimci, Dil Bilimci - Üst Rahip (D.1881, Erzurum – Ö. 1952). Vaftizde kendisine Krikor adı verildi. Henüz 10 yaşındayken ailesinden ayrılarak 1892’de Viyana Mıhitarist Manastırı Okuluna girdi. 1899’da rahip olmak üzere Hımayak adını aldı ve Mıhitarist Tarikatına dahil oldu. 1904 yılının Haziran ayında rahip olarak takdis edildi. Önce Viyana Mıhitarist Manastırında öğretmenlik yaptı, daha sonra Viyana Mıhitaristlerinin yayın organı Hantes Amsorya (Aylık) Dergisinde redakatör olarak çalışmaya başladı.

1909’dan itibaren önce İzmir ve Aydın’daki Mıhitarist okullarında öğretmen ve yönetici olarak görevlendirildi. Bu okullarda Fransızca öğrenme imkanı olduğu için “Aşkı Memnu” romanının yazarı Halit Ziya Uşaklıgil de Per Hımayak Hamparyan’ın öğrencileri arasında yer aldı.

Birinci Dünya savaşı sonrası, İstanbul’daki Viyana Mıhitaristleri okulunda öğretmen (Eski ve Yeni Ermenice, Fransızca, Almanca) ve yönetici olarak hayatının sonuna kadar (1952) görev yaptı. Bu süre içinde okul, lise seviyesine yükseldi ve Pangaltı Lisesi adını aldı. Dil ve Tarih konularındaki araştırmaları Hantes Amsorya Dergisinde yayınlandı. Ayrıca, Sprach - Brockhaus sözlüğünü esas alan bir geniş Almanca-Ermenice sözlüğü hazırlamış olsa da tamamlama imkanı bulamadığından bu çalışması yayımlanamadı.

KAYNAKÇA: "Öğretmenlerimiz" Sergisi (cemaatvakifalri.com, 04 Mayıs 2020),

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör