Şenol Demiröz

Senaryo Yazarı, Belgesel Film Yönetmeni, Genel Müdür, Bürokrat

Doğum
23 Mayıs, 1950
Ölüm
25 Nisan, 2020
Eğitim
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın - Yayın Yüksek Okulu
Burç

Senarist, Yönetmen, Yapımcı, Bürokrat, Eski TRT Genel Müdürlerinden (D. 23 Mayıs 1950, Adapazarı – Ö. 25 Nisan 2020, Ankara). Adapazarlı Demirci Şakirler ailesindendir. Sakarya Lisesinde okudu. 1971 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Basın - Yayın Yüksek Okulu'ndan mezun oldu. Maliye Bakanlığı Gelirler Müdürlüğü, Halkla İlişkiler Müdürlüğü'nde Halkla İlişkiler Uzmanı ve Başbakanlık Toprak ve Tarım Reformu Müsteşarlığı'nda Basın Müşavirliği görevlerinde bulundu. Şaban Karataş döneminde TRT'de Genel Müdür Program Uzmanı olarak 1976 yılında göreve başladı. TV Dairesi Yayın Planlama Müdürlüğü ve Yayın Planlama Dairesi Planlama Uzmanlığı görevlerinde bulundu.

TRT'deki görevinden 1982 yılında ayrılıp, film sektörüyle ilgili kuruluşlarda şirket yöneticiliği, film yapımcılığı ve belgesel film yönetmenliği çalışmaları yaptı. Ajans 1400'ü kurdu. "Türk Vakıf Medeniyeti" başlıklı belgesel çalışmasıyla "Kültür Bakanlığı Sinema Başarı Ödülü" ve "Türkiye Milli Kültür Vakfı Türk Kültürü'ne Hizmet Ödülü" aldı.

Nisan 1994'te İstanbul Kültür ve Sanat Ürünleri Tic. AŞ. Genel Müdürlüğü görevine getirildi. Mayıs 1994 tarihinde ise İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Kültürel ve Sosyal İşleri Daire Başkanlığı'na atandı. Taksim Sanat Galerisi Jüri Başkanlığı görevinin yanı sıra Şehir Tiyatroları Repertuar Kurulu Başkanlığı görevini yürüttü. Çok sayıda uluslararası ve ulusal ölçekli festival ve etkinliğe ve Türki Cumhuriyetler konulu yapımlara imza attı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski Kültür ve Eğitim Daire Başkanı iken, 2004 yılında TRT Genel Müdürü olarak atandı. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, dört kez önüne gelen ancak hukuki eksiklikleri gerekçe gösterip geri çevirdiği TRT Genel Müdürlüğü’yle ilgili kararnameyi beşinci defa önüne geldiğinde imzalayarak, Şenol Demiröz’ün TRT Genel Müdürlüğü görevine getirilmesine onay vermişti. Demiröz, TRT’den 2005 yılında emekli oldu.

 

Vefatı:

 

Bir süre kanser tedavisi gören Şenol Demiröz, 2 Nisan 2020 günü öğleden sonra yaşamını yitirdi. Cenazesi ertesi gün Adapazarı Erenler Mezarlığı'ndaki aile kabristanına defnedildi. Cenaze törenine, Demiröz'ün eşi Fehamet, kızı Betül, oğlu Dündar Demiröz ve yakınları katıldı. Demiröz’ün cenaze namazı, Sakarya’nın Erenler ilçesinde bulunan Erenler Mezarlığında korona virüs tedbirleri kapsamında sosyal mesafe korunarak kılındı. Kılınan cenaze namazı sonrasında Demiröz Erenler Mezarlığı’ndaki aile kabristanına defnedildi.

Şenol Demiröz, evli ve iki çocuk babasıydı.

 

"Demiröz, herkesi kucaklayan bir yapı inşa etti"

 

Sanat danışmanı ve küratör Mehmet Lütfi Şen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şenol Demiröz ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığındaki görevi döneminde yaklaşık 10 yıl birlikte çalıştıklarını dile getirerek, Demiröz'ün kendileriyle tamamen güven esaslı çalıştığını aktardı.

Şenol Demiröz'ün kültür politikalarının o dönem İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı çok rahatlattığına değinen Şen, şunları anlattı:

"Ülkeye değer üreten herkesi kucaklayan bir yapımız vardı. Hatta bir önceki dönemin yani Nurettin Sözen'in, Kültür Daire Başkanı olan Hilmi Yavuz'un bile 'Bizim dönemimizdeki kültür içerikleri hem nitelik hem de nicelik olarak bu dönemde aşıldı.' diye bahsettiğini ifade edebilirim. Şenol Demiröz bu ülkeye değer katmış, ideoloji gözetmeksizin kim varsa herkesi kucaklayan bir yapı inşa etti. Bence onun o inşa ettiği yapıya Türkiye'de her zaman ve her alanda ihtiyaç var. Biz o dönemde Refah Partisi belediyesi olarak solun bile gündemine alamayacağı derecede sol entelektüellere sahip çıkmıştık. Her türden sanatçıya yer vermiştik. Mesela İdris Küçükömer günleri, Kemal Tahir günleri yapmıştık. Şenol Demiröz o zaman ezberleri tamamen bozmuştu. Şenol Demiröz bunu İstanbul Büyükşehir Belediyesi uhdesinde kültür alanında çok başarılı bir şekilde yapmıştı."

Tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu Ahmet Yenilmez de sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Demiröz'e çok şey borçlu olduğuna işaret ederek, "Başımız sağolsun. Bize kıymet verdin, güvendin, bize özgüven verdin. Üzerimizde ödenemez hakkın vardır. Ağabeyim, gönüldaşım, başkanım uğurlar ola. Mekanın cennet olsun inşallah." ifadelerini kullandı.

 

Jüri Üyelikleri

 

4. Altın Safran Belgesel Film Festivali, Profesyonel Belgesel Film, Seçici Kurul Üyeliği. 2003

Taksim Sanat Galerisi Jüri Başkanlığı. 1994

 

Yönetmenliğini Yaptığı Belgesel Filmler:

 

Dünyada Türk Vakıf Medeniyeti – 1989 (Kültür Bakanlığı Sinema Başarı Ödülü - Türkiye Milli Kültür Vakfı Türk Kültürü'ne Hizmet Ödülü.

Mısırdaki Kölemen Devletinin Muhteşem Anıtları

Veda Çizgisi

Sabahın İlk Kapısı

Ergiri

Filistin'de Bir Osmanlı Üçlemesi

Ölüler Şehri

Tiran - Akçahisar

 

Senaristi Olduğu Belgesel Filmler:

Dünyada Türk Vakıf Medeniyeti (1989)

İslam ve Ekoloji (1993)

 

Yapımcısı Olduğu Belgesel Filmler:

 

Hattat Hamid

Bedia Muvahhid

Tezhip Sanatında İki Usta

Dünyada Türk Vakıf Medeniyeti

Türk Vakıf Medeniyeti – 1985 (Türkiye Yazarlar Birliği TV, Belgesel Ödülü)

İstanbul Çeşmeleri: Sudaki Yansımalar – 1999 (3. Uluslararası İstanbul Arkeoloji Filmleri Festivalinde gösterildi)

 

Yönetmenliğini Diziler:

 

Kuş Sayfaları (1990)

 

KAYNAKÇA: TRT'nin yeni müdürü Şenol Demiröz – NTV (arsiv.ntv.com.tr, 9 Ocak 2004), Şenol Demiröz kimdir, kaç yaşındaydı? Şenol Demiröz neden öldü? (milliyet.com.tr, 25.04.2020), Şenol Demiröz hayatını kaybetti (sabah.com.tr, 25.04.2020), Şenol Demiröz (kameraarkasi.org, 25.04.2020), Eski TRT Genel Müdürü Şenol Demiröz corona virüsten mi öldü? (karar.com, 25.04.2020), Eski TRT Genel Müdürü Şenol Demiröz hayatını kaybetti (haberler.com, 25.04.2020), Eski TRT Genel Müdürü Demiröz, son yolculuğuna uğurlandı (haber7.com, 26.04.2020),  Şenol Demiröz (sinematurk.com, 26.04.2020), Acı defin... TRT eski genel müdürüne 12 kişiyle veda (sakaryayenihaber.com, 26.04.2020).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör