Harun Yavruoğlu

Gazeteci-yazar, Televizyon Programı Sunucusu, Karikatürist

Doğum
Ölüm
14 Nisan, 2020
Burç

Karikatürcü, gazeteci yazar, tv programcısı (D. 1956, Akçaabat / Trabzon – Ö. 14 Nisan 2020, Trabzon). Türk Telekom Teşkilatında uzun yıllar Eğitim ve Meslek Geliştirme Müdürlüğü. Sağlık ve Sosyal İşler Müdürlüğü görevlerinde bulunan Harun Yavruoğlu. 2005 yılında emekliye ayrılarak tamamen sanatına yöneldi.

Karikatüre olan ilgisi ortaokul yıllarında başladı, ilkin karikatürlerini okulun duvar gazetesinde günyüzüne çıkardı. İlerleyen yıllarda karikatürleri çeşitli gazete, dergi ve albümlerde yayınlandı.

1985-86 yıllarında Karadeniz Gazetesi Taka mizah sayfasını yönetti. l990-92 yıllarında Hamsi mizah gazetesinin yayın kurulunda yer aldı.

2000-2003 yıllarında Karadenizden Günebakış gazetesinin "Durum Karışık" mizah ve karikatür sayfasını hazırladı.

Trabzon'da yayın hayatını sürdürmekte olan Zigana Tv’de usta Karikatürist Hikmet Aksoy ve karikatürist Nizamettin Mollasalihoğlu ile pazar günleri yayınlanmakta olan "ŞAKA MAKA DERKEN" programını yaptı.

Harun Yavruoğlu’nın, içki, sigara ve uyuşturucu konulu "LÜTFEN DİKKAT" ve "DURUM KARIŞIK" isimli karikatür albümlerinin yanı sıra, ikisi mesleki (PTT ve TÜRK TELEKOM yayınlarından) olmak üzere toplam dört kitabı yayımlanmıştır.

Vefatına kadar toplam: 19 kişisel sergi açmış, karma karikatür sergilerine iştirak etti

Afiş. vinyet ve kitap kapakları çizdi.

Karikatürleri yanı sıra çok sayıda gazete ve sanat dergilerinde yazı ve şiirleri yayımlandı. Çeşitli illerden davet edildiği şiir şölenlerine iştirak etti.

Katıldığı karikatür yarışmalarından ve şiir yarışmalarından çeşitli ödüller almıştır.

Bir dönem Karadeniz Yazarlar Birliği Meclis Başkanlığında da bulunan Yavruoğlu, 2007 tarihinde karikatürist dostlarıyla kuruluşunu gerçekleştirdiği Trabzon Karikatürcüler ve Mizahçılar Derneği Başkanlığının yanı sıra TAKA gazetesinde köşe yazarlığı yaptı.

Evli ve iki çocuk babası olan Harun Yavruoğlu, yakalandığı amansız hastalığa yenik düşerek 14 Nisan 2020’de vefat etti. Cenazesi ikindi namazına müteakip, Akçaabat ilçesi Doğanköy Mahallesinde kılınan cenaze namazının ardından Akçaabat’taki aile mezarlığında toprağa verildi. Cenaze namazına Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, gazeteciler ve ailesi katıldı.

KAYNAK: Trabzon'un sevilen gazetecilerinden Harun Yavruoğlu yaşamını yitirdi! (61saat.com,14 Nisan 2020), Gazeteci Harun Yavruoğlu ebediyete uğurlandı (haber61.net, 14 Nisan 2020), Harun Yavruoğlu son yolculuğuna uğurlandı (61saat.com, 14 Nisan 2020), Harun Yavruoğlu hayatını kaybetti (haberts.com, 14 Nisan 2020), Harun Yavruoğlu | Facebook (facebook.com, 14 Nisan 2020), Zekeriya Saka (Facebook paylaşımı, 15.04.2020), Harun Yavruoğlu - Karikatürist-Yazar (akcaabatsanat.com, erişim 16.04.2020).

Örnek 1

Örnek 2

Örnek 3

Örnek 4

Örnek 5

Örnek 6

Örnek 7

Örnek 8

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör