Boris Johnson

Siyaset ve devlet adamı, Başbakan

Doğum
19 Haziran, 1964
Eğitim
Oxford Üniversitesi
Burç
Diğer İsimler
Alexander Boris de Pfeffel Johnson. Gazeteci Ali Kemal'in torunu

İngiliz siyaset devlet adamı, İngiltere Başbakanı, eski Dışişleri Bakanı, eski Londra Belediye Başkanı. Tam adı Alexander Boris de Pfeffel Johnson. 19 Haziran 1964, New York / ABD doğumlu. 2019 yılında İngiltere Başbakanı olan Boris Johnson'ın büyük dedesi, Osmanlı'nın son döneminde Dahiliye Nazırlığı yapmış Ali Kemal'di.

Oxford Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra The Times'ta kariyerine başladı. Daha sonra editör asistanı olduğu The Daily Telegraph'a geçti. 1999'da The Spectator'da editör oldu. 2001 Genel Seçimlerinde Avam Kamarasına seçildi ve ülkenin önde gelen siyasetçileri arasında yerini aldı.

İngiltere Muhafazakâr Parti'nin Henley milletvekili iken girdiği yerel seçimlerde, 1 Mayıs 2008 tarihinde Londra Belediye Başkanı seçildi ve 2016 yerel seçimlerine kadar bu görevini sürdürdü. 13 Temmuz 2016 tarihinde David Cameron'un yerine başbakan olan Theresa May tarafından Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı olarak görevlendirildi.

23 Temmuz 2019'da, Muhafazakar Parti'nin lideri seçildi; 24 Temmuz 2019'da Theresa May'in istifasını takiben İngiltere Başbakanı görevini üstlendi. Kabinesini Brexit yanlısı isimler ile kuran Boris Johnson, 31 Ekim itibarıyla Brexit'i gerçekleştirme sözü vermişti. 12 Aralık 2019’da gerçekleştirilen seçimlerde 650 sandalyeli Avam Kamarası’nda 365 sandalye kazanarak Margaret Thatcher’dan bu yana en yüksek oranda Muhafazakâr Parti zaferini elde etmiş oldu. 20 Aralık 2019’da yapılan oylamayla Johnson’ın Avrupa Birliği ile gerçekleştirdiği Brexit anlaşması 234’e karşı 358 oyla kabul edildi. Bu sonuçla, 31 Ocak 2020 tarihinde Birleşik Krallık, Avrupa Birliği’nden ayrıldı.

 

Ailesi:

 

Osmanlı'nın son döneminde Dahiliye Nazırlığı yapmış olan Ali Kemal'in torunu olan Stanley Johnson'ın oğlu, Osman Kemal`in torunudur. Babası Stanley Johnson'ın Kral II. George'a uzanan kökeninde İngilizlik, Almanlık ve Fransızlık da vardır. Annesi ise Rus-Yahudi paleograf Elias Avery Lowe'un torunudur. Müslüman, Yahudi, ve Hristiyanlardan oluşan atalarına atfen, kendisini "tek kişilik eritme kazanı" olarak tanımlamıştır. Boris ismini ailesinin tanıştığı bir Rus göçmenden almıştır.

 

 

İngiltere Başbakanı Johnson'ı yoğun bakıma götüren süreç

 

İngiltere'de, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) kaptıktan 10 gün sonra durumu kötüleşerek yoğun bakıma alınan Başbakan Boris Johnson, salgınla mücadele kapsamında yaptıkları ve söyledikleriyle dikkat çekti.

İlk etapta "toplumsal ya da sürü bağışıklığı kazanılması amacıyla virüsün kontrollü yayılması" stratejisi izleyen Başbakan Johnson, ölü sayısının yaklaşık 300 bin olabileceğine yönelik raporlar ve eleştirilerin ardından geri adım attı.

Salgınla mücadelede bazı kesimlerce geç kalmakla suçlanan Johnson'ın kendisi de virüs kaparak yoğun bakıma alındı.

 

Başbakan Johnson'ı yeni tip koronavirüs nedeniyle yoğun bakıma götüren süreç şöyle:

 

28 Şubat'ta Başbakan Johnson, bir hastaneyi ziyaret ederek Kovid-19 hastalarıyla fotoğraf çektirdi.

3 Mart'ta Johnson, yaptığı açıklamada, "Geçen gece birkaç koronavirüs hastasının olduğu bir hastanedeydim. Hastalarla el sıkıştım ve el sıkışmaya devam ediyorum." dedi.

6 Mart'ta Johnson, ülkede koronavirüs kaynaklı ilk ölümün gerçekleşmesinin ardından yaptığı açıklamada, işlerin eskisi gibi olacağını söyledi ve İngiltere halkına ellerini 20 saniye boyunca yıkama tavsiyesinde bulundu.

9 Mart'ta Johnson hamile nişanlısı Carrie Symonds ile Milletler Topluluğu Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte Kraliçe 2. Elizabeth, Galler Prensi Charles ve Kraliyet ailesinin diğer üyeleriyle görüştü.

11 Mart'ta haftalık kabine toplantısına başkanlık eden Johnson, Parlamentoda Başbakan'a Sorular oturumuna katıldı ve Kraliçe ile haftalık olağan görüşmesini gerçekleştirdi. Bu, Başbakan'ın Kraliçe ile son yüz yüze görüşmesi oldu.

12 Mart'ta Johnson, salgınla ilgili düzenlenen günlük basın toplantısında yaptığı konuşmada, ülkenin en kötü halk sağlığı krizlerinden birini yaşadığını belirterek, "Sizinle açık şekilde konuşmam gerekiyor. Daha birçok aile, sevdiklerini zamansız kaybedecek." dedi.

16 Mart'ta Başbakan Johnson, basın toplantısında, halkı, başkalarıyla teması ve tüm gereksiz seyahatleri durdurmaya çağırdı.

17 Mart'ta Johnson, sabah saatlerinde haftalık kabine toplantısına başkanlık etti. Başbakan akşam saatlerinde ise yardımcısı Rishi Sunak ile koronavirüsten etkilenen işletmeler için 330 milyar sterlin değerinde destek paketi açıkladı.

18 Mart'ta Johnson, İngiltere'deki tüm okulların 20 Mart Cuma gününden itibaren bir sonraki duyuruya kadar kapatılacağını ilan etti.

19 Mart'ta Başbakan, İngiltere'nin koronavirüs krizinde 12 hafta içinde gidişatı değiştirebileceğini söyledi.

20 Mart'ta Johnson, kafe, bar ve restoranlar ile tiyatro gibi mekanların koronavirüsle mücadele kapsamında kapatılması gerektiğini duyurdu.

22 Mart'ta Başbakan, halka, gerekmedikçe sokağa çıkmaması tavsiyesinde bulundu.

23 Mart'ta Başbakan, uyarıların dinlenmemesi üzerinde kısmi sokağa çıkma yasağı ile market ve eczaneler harici tüm işletmelerin kapatılması kararı aldı.

26 Mart'ta Başbakan'da öksürük ve hafif ateş görüldü ve koronavirüs testi yapıldı. Başbakan, akşam saatlerinde yardımcısı Rishi Sunak'la ile sağlık çalışanlarının alkışlanması etkinliğine katıldı.

 

Testi pozitif çıktı

 

27 Mart'ta Johnson, testinin pozitif çıktığını, kendini izole edeceğini ama görevinin başında olduğunu duyurdu.

29 Mart'ta Başbakan, ülkedeki tüm hanelere gönderdiği mektupta, salgında "işlerin iyiye gitmeden önce daha da kötüleşeceğini" belirtti.

31 Mart'ta Johnson, video konferans yöntemiyle ilk Bakanlar Kurulu toplantısını gerçekleştirdi.

2 Nisan akşamı, İngiliz Başbakan, kendini tecrit ettiği konutunun önünde sağlık çalışanlarını alkışladı. Başbakan'ın bitkin görüntüsü dikkati çekti.

3 Nisan'da Johnson,"Hala ateşim var ve bu nedenle hükümetin tavsiyesi uyarınca, bu belirti gidene kadar kendimi tecrit etmeyi sürdürmem gerekiyor." açıklamasını yaptı.

4 Nisan'da Başbakan'ın hamile nişanlısı Carrie Symonds, sosyal medya hesabından "Geçen haftayı koronavirüsün temel belirtileriyle yatakta geçirdim. Test edilmeme gerek yok, 7 gün dinlendikten sonra kendimi daha güçlü hissediyorum ve iyileşme sürecindeyim." paylaşımında bulundu.

5 Nisan'da Boris Johnson, koronavirüs testi pozitif çıktıktan 10 gün sonra hastaneye kaldırıldı. Başbakanlık, bunun tedbir amaçlı olduğunu duyurdu.

6 Nisan'da Johnson, durumunun kötüleşmesi üzerine yoğun bakıma alındı. İngiliz basını, Başbakan'a oksijen tedavisi uygulandığını yazdı.

 

KAYNAKÇA: Boris Johnson İngiltere Dışişleri Bakanı oldu - BBC News Türkçe (bbc.com, 14 Temmuz 2016), İngiltere Dışişleri Bakanı Boris Johnson istifa etti - CNN Türk (cnnturk.com, 9 Temmuz 2018), Boris Johnson: İngiltere'de Muhafazakar Parti liderini ve ülkenin yeni başbakanını seçti - BBC News Türkçe (bbc.com / Türkçe, 23 Temmuz 2019), İngiltere Başbakanı Boris Johnson kimdir, kaç yaşında? (hurriyet.com.tr, 27 Mart 2020), Boris Johnson Kimdir (timeturk.com, 27 Mart 2020), Boris Johnson kimdir? İngiltere Başbakanı Boris Johnson (sozcu.com.tr, 06.04.2020),   İngiltere Başbakanı Johnson'ı yoğun bakıma götüren süreç (hürriyet.com.tr, 7 Nisan 2020), Boris Johnson kimdir? İngiltere Başbakanı Boris Johnson (milliyet.com.tr, 7 Nisan 2020), Boris Johnson kimdir, sağlık durumu nasıl? (milliyet.com.tr, 07.04.2020), Boris Johnson Kimdir? - Boris Johnson Hayatı ve Biyografisi (haberler.com, 07.04.2020).

 

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör