Mehmet Bedri İncetahtacı

Mütercim, Araştırmacı Yazar, Milletvekili, Siyasetçi

Doğum
Ölüm
21 Kasım, 1999
Eğitim
Halep Üniversitesi Edebiyat Fakültesi

Araştırmacı yazar, mütercim, siyasetçi, XX. ve XXI. Dönem Gaziantep Milletvekili  (D. 1960, Gaziantep – Ö. 21 Kasım 1999, Ankara). Baba adı Yahya, anne adı Delal. Halep Üniversitesi Edebiyat Fakültesi mezunu. Arapça ve İngilizce bilen M. Bedri İncetahtacı, tercümanlık ve yeminli mütercimlik yaptı. Araştırmacı, yazar –

Mehmet Bedri İncetahtacı, 1995 ve 1999 genel seçimlerinde Refah Partisi’nden XX. Dönem, 1999 genel seçimlerinde Fazilet Partisi’nden XXI. Dönem Gaziantep Milletvekili seçilerek, arası TBMM’de yasama çalışmalarına katıldı. Meclis Susurluk araştırma komisyonu sözcülüğü yapmıştır.  

 

Sır Dolu Vefatı:

 

Mehmet Bedri İncetahtacı, 21 Kasım 1999’da Ankara’da geçirdiği trafik kazası sonucu hayatını kaybetti. Vefatı geride soru işaretleri bıraktı. Evli, 2 çocuk babasıydı. İncetahtacı'nın cenazesi, Gaziantep'te toprağa verildi. Cenazede büyük izdiham yaşandı.

İncetahtacı için, ailesinin isteği üzerine mecliste tören yapılmazken, Gaziantep'teki cenaze törenine, FP Genel Başkanı Recai Kutan başkanlığındaki 100'e yakın FP milletvekilinin dışında DSP, MHP, ANAP, DYP ve CHP'li çok sayıda politikacı ile yasaklı lider Necmettin Erbakan ve yine yasaklı eski İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan katıldı.

THY'den kiralanan özel bir uçakla getirilen İncetahtacı'nın cenazesini karşılamak için yaklaşık 3 bin kişi, 2 bin araçlık bir konvoyla Gaziantep Havalimanı'na akın etti. Mehmet Bedri İncetahtacı'nın eşi Rahaf, çocukları 17 yaşındaki Yahya ile 19 yaşındaki Abdullah da izdihamın bitmesinden sonra uçaktan inebildi.

 

Babası Bayıldı

 

İncetahtacı'nın babası Yahya ve annesi Delal İncetahtacı sinir krizleri geçirdi. Baba İncetahtacı baygınlık geçirdi. Polislerin omuzlarında taşınan tabuta FP'liler tekbir getirerek ambulansa kadar eşlik etti. Havalimanındaki karşılamada, Vali Muammer Güler, ANAP, DSP, MHP ve FP Gaziantep milletvekilleri, Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Celal Doğan ve diğer il yöneticileri hazır bulundu. Ulucami'de kılınan namazdan sonra, İncetahtacı'nın cenazesi tekbir getirilerek, asri mezarlıkta toprağa verildi.

 

Şüpheler Konuşuldu

 

Birçok FP milletvekili dünkü cenaze töreni sırasında trafik kazasının oluş şekline ilişkin kuşkularını dile getirdiler. Bingöl Milletvekili Hüsamettin Korkutata, İncetahtacı'nın otomobilinin 200 metre sürüklenmesine karşın 1 metrelik fren izinin bile bulunmadığına dikkat çekti. Rize milletvekili Mehmet Bekaroğlu da, ‘‘Olaydan sonra bölgeye giden polisler ilk telsiz anonslarında Susurluk Komisyonu üyesi milletvekili Bedri İncetahtacı trafik kazasında öldü diyorlar’’ dedi. Berlin'de bulunan ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz ise İncetahtacı'nın ölümünün, Susurluk Komisyonu'ndaki göreviyle ilgili olduğunu sanmadığını söyledi.

 

Kitapları:

 

Çağdaş Bir Dervişin Ardından (2002), Yürek Sızısı İnce Sözler (2002), Bilgeliğe Adanmış Düşünceler (2002), Kurtlanan Kar (2015)

 

KAYNAK: Meclis'in 'Bilge Adam'ı Gitti (Yenisafak.Com, 22.11.1999), Gözyaşlarıyla Toprağa Verildi (Hurriyet.Com.Tr, 23 Kasım 1999), İncetahtacı: 9 Yıl Sonra 'Öldürüldü' Dediler (T24.Com.Tr, 22 Kasım 2008), TBMM Albümü 3. Cilt 1983-2010 (2010), Ölümündeki Sır Perdesi Bir Türlü Aralanamadı (Milligazete.Com.Tr, 20 Kasım 2014), Cemal Nar Yazdı: Bir Güzel Adam Mehmet Bedri İncetahtacı.. (Ekrangazetesi.Com, 22.11.2019), Mehmet Bedri İncetahtacı'nın Hayatı - Muhammed Kaya (Youtube - 2 Aralık 2019), Mehmet Bedri İncetahtacı (Tbmm.Gov.Tr, 06.04.2020), Mehmet Bedri İncetahtacı (Eksisozluk.Com, 06.04.2020), M. Bedri İncetahtacı Kitapları (Kitapyurdu.Com, Kidega.Com, Pegem.Net, Sozcukitabevi.Com,  İdefix.Com Vb., 06.04.2020).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör