Canan Sezgin Geylan

Besteci, Keman Sanatçısı, Türk Sanat Müziği Sanatçısı, Ses Sanatçısı, Müzisyen

Doğum
Eğitim
Gazi Ünversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı
Diğer İsimler
Canan Geylan

Müzisyen, Türk Sanat Müziği Ses ve Saz Sanatçısı, Besteci, Keman Sanatçısı. Türk Sanat Müziği sanatçısı Yahya Geylan eşidir. 1972 yılında Samsun’da doğdu.1979 yılında Mustafa Besen Hoca’dan, önce mandolin, sonra keman dersleri alarak müzik eğitimine başladı. İlk ve orta öğrenim yıllarında yarı zamanlı olarak Samsun Bld. Konservatuarı’na devam etti, bu kurumun tüm konser, turne, radyo-tv programlarına katıldı, tüm hocalarından faydalandı. Uzun yıllar babası M. Muhterem Sezgin’le üslûp tavır çalışan sanatçı, babasının geniş arşivi sayesinde önemli ses ve saz üstadlarını dinleyerek kendini geliştirdi.

1988’de TRT’nin açtığı ‘Ön dinleme’ sınavında başarılı oldu ve bu tarihten itibaren TRT’de birçok radyo ve tv programına konuk olarak katıldı.1990’da TRT ve Kültür Bakanlığının ortaklaşa açtıkları Türk Müziği Çocuk Şarkıları Beste Yarışmasında mansiyon ödülü aldı.1990’da Kültür Bakanlığı’nın açtığı yetişmiş sanatçı sınavını kazanarak Samsun Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nda keman sanatçısı olarak göreve başladı. Aynı yıllarda Samsun Belediye Konservatuarı’nda öğretim üyeliği ve Türk Sanat Müziği Çocuk Korosu şefliği yaptı.

Gazi Ünversitesi Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı mezunu olan sanatçı, 1997’de YKB projesi olan Emel Sayın ve Modern Folk Üçlüsü ile ‘İstanbul Şarkıları’ konser ve turne programında yeraldı.1995-2005 yılları arasında Ankara Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’ndaki göreviyle birlikte TRT Ankara Radyosu’nda İstisna Akitli Ses ve Keman Sanatçısı olarak çalıştı, birçok radyo ve tv programında yer aldı.

2006 yılında TRT İzmir Radyosu Ses Sanatçısı Yahya Geylan ile evlendi, 2006-2015 yılları arası İzmir Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’nda görev yaptı.2013’te TRT Müzik yapımı ‘Bir Yay Bir Mızrap’ isimli TV programı eşi ile birlikte ilk projeleri olup, 2015’te ‘Aşkın Dansı’ isimli ilk albüm çalışmalarını gerçekleştirdiler.

TRT repertuarında besteleri olan sanatçı, şu an Kültür ve Turizm Bakanlığı İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu’nda görevini sürdürmektedir.

Canan Sezgin Geylan,  Türk Sanat Müziği sanatçısı Yahya Geylan ile evli olup, Ayşegül adında bir kız çocuğu annesidir.

 

Albümleri:

 

Sizden Biri - 2010

Aşkın Dansı - 2015

Üsküdar Musıki Cemiyeti / Büyük Musıki Mirasımız / Türkiye'nin İlk Musıki Mektebi Vol. 3 (Üsküdar Musıki Cemiyetinin 100. Kuruluş Yılı Anısına) - 2017

 

Popüler Şarkıları:

 

Aşk Denilen Ateşe Yanalım mı

Aşka Çağrı

Aşkın Dansı

Ben Sana Gönül Vereli

Bize Oldu Olan

Bülbülüm Altın Kafeste

Canımın Ta İçisin Sen

Darıldın mı Gülüm Bana

Hasret

Kadehinde Zehir Olsa Ben İçerim Bana Getir

Maksadım Birazcık Yine Naz Yapmaktı

Rüzgar Uyumuş Ay Dalıyor

Sevemedin Beni Canım

Söyle Naz mı Bu Kaş Çatış

Söyle Niçin Benden Kaçtın

Şarkımı Senin İçin Yazdığımı Bilseydin

Vay Sürmeli

 

KAYNAKÇA: Cânan Sezgin Geylan (turksanatmuzigi.org, 15 Mart 2018), Yahya Geylan (turksanatmuzigi.org, 28 Mart 2018), Canan & Yahya Geylan ile Hayat Sanat - TRT 2 (trt2.com.tr, 27 Eylül 2019), Canan Sezgin Geylan - İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu (idtmt.org, 25.03.2020), Canan Sezgin (eksisozluk.com, 25.03.2020), Canan Sezgin Geylan (karnaval.com, 25.03.2020), Canan Sezgin Geylan Profilleri (Facebooktr-tr.facebook.com, 25.03.2020).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör