Andrew Mango

İngiliz yazar, Tarihçi

Doğum
Ölüm
07 Temmuz, 2014
Eğitim
Londra Üniversitesi Şark Etüdleri Fakültesi (School of Oriental Studies)

İngiliz tarihçi (D. 1926, İstanbul – Ö. , 7 Temmuz 2014, Londra / İngiltere). İngiltere’de Türk tarihi ve politikası konusunda en iyi tanınan ve en saygın araştırmacıların başında gelen Mango, Rusya göçmeni bir İngiliz ailenin çocuğu olarak 1926 yılında İstanbul’da doğdu. Bütün çalışmalarını Türkiye ile ilgili konularda araştırmalara ayıran Andrew Mango, Bizans İmparatorluğu’nun tarih, sanat ve mimarisi hakkında uzman olan Cyril Mango’nun kardeşidir.

İstanbul İngiliz Erkek Okulu (English High School For Boys) mezunu olan Mango, daha sonra Londra Üniversitesi Şark Etüdleri Fakültesi (School of Oriental Studies)’te öğrenim gördü. Bu okuldan 1955 yılında Doktora derecesi alan Mango’nun doktoru tezi Büyük İskender konulu bir çalışmaydı.

1947 yılında, şimdiki adı BBC Dünya Servisi olan BBC Dış Yayınlar Bölümü’ne katılan Andrew Mango, 1958 - 1972 yılları arasında tam 14 yıl BBC Türkçe Yayınları’nın Müdürlüğü’nü yaptı. 1968’de Güney Avrupa ve Fransızca Yayınlar Bölüm Başkanlığı görevinde iken, BBC’den emekli oldu.

Türkiye konusunda çok sayıda kitap, makale, araştırma ve konferansları bulunan Mango’nun Türkiye'yle ilgili ilk yazısı 1957 yılında Political Quarterly adlı dergide yayımlandı. Turkey ve Discovering Turkey adlı tanıtıcı çalışmalarını adlı kitabı izledi.

 En çok ses getiren eseri, 1999 yılında Londra’da, 2000 yılında da ABD’de yayınlanan Atatürk adlı kitabının Türkçe versiyonu 2000 ve 2016 yılında “Atatürk - Modern Türkiye'nin Kurucusu” adıyla yayımlandı. Daha önce de Turkey: The Challenge of a New Role (1994) adlı eseri basılmıştı.

Sık sık Türkiye'yi ziyaret eden Andrew Mango, Londra'da oturuyordu.

 

Üstün Hizmet Madalyası

 

Türk tarihi, kültürü, dış politikası ve Türk dili konularında yıllardır yaptıkları değerli araştırmalar ve akademik kariyerleri nedeni ile, İngiliz gazeteci yazar Dr. Andrew Mango ve Kuzey Kıbrıslı tarih uzmanı araştırmacı yazar Prof. Salahi Sonyel’e, 26 Haziran 2007’de Türkiye Cumhuriyeti Üstün Hizmet Madalyası verildi. Mango ve Sonyel, madalyalarını Türkiye’nin Londra Büyükelçiliği’nde düzenlenen bir törenle, Büyükelçi Korkmaz Haktanır’dan aldılar.

KAYNAK: Dr. Mango ve Prof. Sonyel’e üstün hizmet madalyası - Dr. Andrew Mango kimdir? (ahmetdursun374.blogcu.com, ntv.com.tr, 26.06.2007), Ünlü araştırmacı yazar Andrew Mango hayatını kaybetti. Andrew Mango kimdir? (sozcu.com.tr, 7 Temmuz 2014), İlber Ortaylı / Andrew Mango üzerine /  (Milliyet - gercekedebiyat.com, 07.09.2014).

ANDREW MANGO ÜZERİNE

Türkiye’nin BBC Güney Avrupa Yayınlar Masası şefi olarak tanıdığı, gerçekte modern Türkoloji dünyasının üstatlarından Dr. Andrew Mango’yu kaybettik. Bu bizim için gerçek bir kayıptır. Avrupa ve Amerika’daki Türkoloji çevrelerinde Türkçeyi bu kadar zengin, selis biçimde kullanan bir uzman bir elin parmaklarıyla sayılacak kadar azdır. Kardeşi zamanımızın ünlü Bizantinisti Cyril Mango’dur. İkisi de gençliklerini Türkiye’de geçirmişlerdi, bilhassa Andrew Mango Türkiye’yi tanıyan bir Britanya vatandaşıydı.

 Gerçektir, çok anlatılır: Bir cumhuriyet resepsiyonunda efsanevi büyükelçimiz Zeki Kuneralp, Andrew Mango’yla tanışıp çok kısa bir görüşmeden sonra yanındakilere “Beyefendi vatandaş mıdır?” diye sormuş.

 İsabetsiz bir teşhis değildi. Andrew Mango’nun Türkçesi artık İstanbul’da yok olan Beyoğlu’nun aydın Avrupalılarına mahsus, düzgün, zengin, tatlı ve çok az aksanlı bir Türkçe sayılırdı. Telaffuzda yanlışlık yoktu. Mesela Cornelius Bischoff ve Irene Beldiceanu-Steinherr de Türkiye’de yetişen böyle Türkologlardı.

Andrew Mango, yayın hayatı boyunca ve konuşmalarında Türkiye hakkında sadece yabancı çevrelerin ve basının değil, bazı Türklerin ürettiği efsanelerle de cebelleşmiştir. Burada keskin bir mizah da kullanırdı. Ona göre Türkiye’deki darbeler bir tıkanmanın ve başka tip darbecilerin yarattığı tehlikeli çıkmazlara karşı yapılmıştı. Bazı tertiplerin ve cinayetlerin derin devletten çok, mahalli polis ve uçuk şiddet taraftarlarınca tertiplendiğini söylemiştir. Her şeyden önce Türkiye’nin sağlam temelleri olduğunu, geliştiğini, gelişmeye müsait ve tıkanmaları aşabilen bir toplum olduğunu tekrarlardı.

Rusya göçmeni bir ailenin çocuğu olarak 1926’da Türkiye’de (İstanbul) doğdu. Besbelli ki annesinden aldığı Rusça çok sağlamdı, hayatının sonuna kadar da Rusya’da çıkan önemli rapor ve kitapları okudu, her konuşmamızda bu konuda ilginç örnekler ve kaynakları belirtirdi. Bildiğim kadarıyla İstanbul’da “Levanten” dediğimiz Latin asıllı bir aileyle yapılan bir evliliğin çocuğuydu. Doğu Akdeniz’in bütün dilleri ve bütün önemli Batı dillerini çok genç yaşta öğrenmişti. Üstüne İngiltere’deki eğitim yıllarında Arapça ve Farsça... Doktorası geniş ölçüde İran edebiyatına dayanıyordu.

Tahlillerinde Britanya ulemasının titizliğine, ayrıntı düşkünlüğüne ve bilgi birikimine tutkunluğundan gelen bir üstünlük vardır. Bence Türkiye üzerindeki çağdaş analizlerinde bile en başta Türkleri dahi uyaran özelliği buna dayanır. Türkiye üzerine yazdığı bir düzine kitabını tek tek tahlil ettiğimiz zaman bu özelliği göze çarpar. The Turks Today (2006) genel okuyucuya yönelik popüler bir eser olarak kaleme alınmasına rağmen Türk aydınlarının bile zevkle okuyacağı bir çalışmadır. Ortadoğu üzerinde kaleme aldığı bütün çalışmaları böyledir. 2010 yılında basılan From The Sultan to Atatürk, Turkey, 1919-1923 arası anlaşmaları içeren kitabı "Mütareke Dönemi" için mutlaka başvurulacak bir kaynaktır.

Hiç şüphesiz Andrew Mango’nun Atatürk: The Biography of The Founder of The Modern Turkey - Modern Türkiye’nin Kurucusu Atatürk adlı kitabı 800 sayfaya ulaşan, hem kullandığı kaynaklar hem soğukkanlı analizleri ve doğruluğuyla çok uzun zaman öncülüğü elinde tutacak bir temel eserdir. İyi eğitim görmüş donanımlı bir akademisyenin uzun zaman süren yayın hayatından edindiği ustalıklı üslup bu kitapta da görülür.

Andrew Mango’nun Türkiye için yazdığı bütün kitaplar ve bilhassa bu “opus magnum” (başyapıt) muhallet (kalıcı) eserdir. Dünya onu okuyor, Türklerin de okuması gerekir.

 Andrew Mango, yazıları kadar sohbeti de tatlı, mütevazı bir dosttu. Hareketli hayatı içinde zaman zaman bütün dostlarıyla görüşme imkanı olmuştur. Hafızası hep diriydi. Her zaman konuşacak yeni şeyler bulurdu. Herhalde günlük politikayı konuştuğu kimseler de vardı. Ama meslektaşlarıyla yaptığı tarih sohbetleri ve geniş Ortadoğu ve Kafkas coğrafyasından açtığı bahisler unutulmaz sohbetlerdendir. Türk halkının dış dünyada samimi bir dostu ve öğrencilerin aydınlık bir yazar olarak onu hep anacağı açıktır.

 

KAYNAK: İlber Ortaylı / Andrew Mango üzerine /  (Milliyet - gercekedebiyat.com, 07.09.2014).

 

Yazar: İlber Ortaylı

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör