Suat Yalaz

Senaryo Yazarı, Yönetmen, Çizgi Roman Yazarı

Doğum
Ölüm
02 Mart, 2020
Eğitim
İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü

Çizgi roman yazarı, senarist, yönetmen (D. 1932, Kırşehir'in Çiçekdağı ilçesi – Ö. 2 Mart 2020, İstanbul). Devlet memuru olan ailesinin işi nedeniyle çocukluğu boyunca farklı şehirlerde yaşayan ve eğitim gören Yalaz'ın ilk karikatürü, henüz 16 yaşındayken Erciyes Postası gazetesinde yayımlandı.

Karaoğlan ile tüm Türkiye'nin unutamadığı bir karakteri ortaya çıkaran usta çizer, sinemaya da aktarılmış olan "Son Osmanlı: Yandım Ali’ye de imza attı.

Suat Yalaz, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Resim Bölümü'nü başarıyla tamamlarken, Bedri Koraman ve Çetin Özkırım gibi önemli çizerlerle tanışarak, yeteneğiyle dönemin önemli ustalarını etkilemeyi başardı.

PTT Genel Müdürlüğü 2006 yılında Karaoğlan adına 4 dizilik pul koleksiyonu çıkardı. Böylelikle Suat Yalaz cumhuriyet tarihinde büyük sanatçı Cemal Nadir Güler'in Amcabey'i, Turhan Selçuk'un Abdülcanbaz'ından sonra oluşturduğu çizgi kahramanı pul üstüne taşınarak devlet tarafından onurlandırılan üçüncü çizgi roman sanatçısı unvanını aldı.

Suat Yalaz'ın yönetmen veya yapımcılığını yaptığı, senaryosuna imza attığı filmlerden birkaçı şöyle:

"Son Osmanlı Yandım Ali", "Altay'dan Gelen Yiğit / Karaoğlan", "Camoka'nın İntikamı", "Baybora'nın Oğlu", "Bizanslı Zorba", "Karaoğlan Yeşil Ejder", "Şeytan Kafesi", "Camoka'nın Dönüşü", "Karaoğlan Şeyh'ın Kızı", "Cengiz Han'in Hazineleri", "Altay'dan Gelen Yiğit / Karaoğlan", "Şeytan Kafesi", "Karaoğlan'ın Kardeşi Sargan"

Dergi haline gelmeden önce de ilk kez 3 Ocak 1962'de Akşam Gazetesi'nde tefrika edilen Karaoğlan, Suat Yalaz'ın yazıp çizdiği haftalık tarihi çizgi roman dergisi olarak 1963'te yayımlandı. Farklı dönemlerde değişik yayınevleri tarafından yeniden yayımlanan dergi, en son 2000'li yıllarda bir kez daha okuyucuyla buluşmuştu.

 

Vefatı:

 

Türk çizgi roman tarihinin en önemli karakterlerinden, 1960'lar ve 1970'lere damga vuran iki kahraman Karaoğlan ve Kara Murat'ın çizerleri Suat Yalaz ile Abdullah Turhan 2 Mart 2020 Pazartesi günü birkaç saat arayla hayatını kaybetti.

Yalaz'ın cenazesi 4 Mart'ta Zincirlikuyu Camisi'nde kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi.

 

KAYNAK: Suat Yalaz ve Abdullah Turhan aynı gün hayatını kaybetti - Suat Yalaz Kimdir? (haberturk.com, 02.03.2020), Çizgi ustası, sinemacı Suat Yalaz yaşamını yitirdi (cumhuriyet.com.tr, 03 Mart 2020).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör