İsmail Coşar (Hafız)

Mevlidhan, Hafız, Ses Sanatçısı

Doğum
Ölüm
02 Mart, 2020
Eğitim
İmam Hatip Okulu

Hafız, mevlidhan, ses sanatçısı (D. 1950, Bursa'nın Osmangazi ilçesine bağlı Çağlayan köyü – Ö. 2 Mart 2020, Ankara). Küçük yaşta hafızlık eğitimi aldı. Bursa'nın Tuzpazarı semtindeki İsmail Hakkı Tekkesi'nde üç yıl süren hafızlık eğitiminin ardından kentin merkez köylerinden birisine dönemin müftüsü Abdullah Saraçoğlu tarafından vekaleten müezzin-kayyım olarak atandı.

Coşar, askerliğini tamamlayıp Bursa'da tekrar göreve başladıktan sonra Ankara Radyosu'na davet edildi. Radyoda okuduğu Kur'an-ı Kerim ile sesini tüm Türkiye'ye duyuran Coşar, müezzin olarak ilk görevine 1972 yılında Ankara'nın Ulus semtindeki tarihi Kağnıcıoğlu Camii'nde başladı.

1974 yılında Ankara Maltepe Camii'nde düzenlenen programda Kur'an-ı Kerim okuyan İsmail Coşar, TRT'nin ilk kez naklen yayınladığı Mevlid Kandili programında izleyicilerin karşısına çıktı.

Bu arada açıktan imam hatip lisesini tamamlayan Coşar, henüz inşaat halindeyken Kocatepe Camii'nin ilk müezzini oldu ve 40 yılı aşkın bu camide görev yaptı.

Türkiye'nin dört bir yanında ve birçok Avrupa, Asya ve Uzak Doğu ülkesinde düzenlenen programlarda Kur'an ve mevlit okuyan Coşar, seslendirdiği birçok kaside ve ilahiyle de hafızalara kazınmıştı.

 

Vefatı:

 

Hafız, Mevlidhan İsmail Coşar ve eşi Sevim Coşar hanımefendi, 2 Mart 2020 günü, Ankara Polatlı yakınlarında geçirdiği bir trafik kazası sonucu vefat ettiler.  Cenazesi, 4 Mart 2020 günü Kocatepe Camiinde öğlen namazını müteakip kılınan namazdan sonra Ankara Karşıyaka Mezarlığında toprağa verildi.

İsmail Coşar ve eşi Sevim Coşar için Kocatepe Camii'nde cenaze namazı kılındı. Cenaze namazına ailenin yakınlarının yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, TBMM Başkanı Mustafa Şentop, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Bülent Arınç, Ankara Valisi Vasip Şahin, Eski TBMM Başkanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, Diyanet İşleri Eski Başkanlarından Lütfi Doğan ve Mehmet Görmez ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Cenaze namazına katılan Diyanet İşleri Eski Başkanlarından Lütfi Doğan merhum hakkında bir konuşma yaptı.

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanı Ekrem Keleş'in öğle namazını müteakip kıldırdığı cenaze namazının ardından Coşar ve eşinin cenazesi, törene katılan protokol üyeleri ile yakınlarının omuzlarında cenaze arabasına taşındı. Çiftin cenazesi daha sonra defnedilmek üzere Karşıyaka Mezarlığı'na götürüldü.

KAYNAKÇA: İsmail Coşar Kaside (İlahi Sesler YouTube - 7 Temmuz 2013), Yunus Balcıoğlu ve İsmail Coşar Kaside (İlahi Sesler YouTube - 10 Mayıs 2019), İsmail Coşar kimdir? Ünlü hafız ve müezzin İsmail Coşar vefat etti (cnnturk.com, 04.03.2020), İsmail Coşar kimdir, kaç yaşında öldü? Trafik kazasında hayatını kaybeden ünlü hafız İsmail Coşar hayatı! (sabah.com.tr, 04.03.2020), İsmail Coşar kimdir, kaç yaşında öldü? (sabah.com.tr, 04.03.2020), İsmail Çoşar kimdir? (haber7.com, 04.03.2020), İsmail Coşar kimdir? İsmail Coşar'ın biyografisi (milliyet.com.tr, 04.03.2020), İsmail Coşar kimdir? (takvim.com.tr, 04.03.2020), İsmail Coşar ve eşi kazada hayatını kaybetti (memurlar.net, 04.03.2020), Trafik kazası sonucu hayatını kaybeden İsmail Çoşar Kimdir (haberturk.com, 04.03.2020).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör