Osman Başıbüyük

Pilot, Komutan, Araştırmacı Yazar, Asker

Eğitim
Hava Harp Okulu, Silahlı Kuvvetler Akademisi

Emekli asker, filo komutanı, hava pilotu, araştırmacı yazar. İlk ve orta öğrenimini Ankara’da tamamladı. 1986 yılında Işıklar Askeri Lisesi, 1990 yılında Hava Harp Okulundan mezun oldu. Uçuş eğitimini 2’nci Ana Jet Üs Komutanlığında tamamladıktan sonra kol uçucusu, lider ve öğretmen olarak Türk Hava Kuvvetlerinin çeşitli filolarında F-104 ve F-16 uçaklarında pilot olarak görev yaptı.

2003 yılında Hava Harp Akademisinden mezun olarak kurmay subay oldu, atandığı Genelkurmay Başkanlığı Stratejik Plan Daire Uluslararası Strateji Şube Müdürlüğü’nde nükleer strateji, NATO-Türkiye ilişkileri, Büyük Orta Doğu Projesi, Barış İçin Ortaklık (BİO) ülkeleri, Türkiye ile Almanya, Hollanda ve Çek Cumhuriyeti askeri ilişkileri üzerinde çalıştı.

2005 yılında NATO’nun askeri karargâhı SHAPE/Belçika’ya tayin oldu. 3 yıl süreyle görev yaptığı Strateji Plan Daire’de, NATO Mukabele Kuvveti (NRF) Harekât Planları, 5. Madde Harekât Planları (Standing Defence Plan), NATO’nun harekât planlama sistem ve usullerinin geliştirilmesi ve buna bağlı olarak geliştirilen harekât planlama yazılımlarına çalıştı.

Belçika’da görev yaparken Université libre de Bruxelles üniversitesinde, Uluslararası Politika (international politics) dalında, Afganistan Operasyonu’ndan Sonra NATO’nun Geleceği (Future of NATO after Engaging Afghanistan) başlıklı, teziyle yüksek lisans eğitimini tamamladı.

Türkiye’ye döndükten sonra 9’uncu Ana Jet Üs Komutanlığında Harekât Kısım Amirliği, 4’üncü Ana Jet Üs Komutanlığında 141’inci Filo’da filo komutanlığı yaptı. 2011 yılında Silahlı Kuvvetler Akademisini bitirdi. Genelkurmay Başkanlığı NATO Standardizasyon ve Anlaşmalar Şube Müdürü iken Balyoz tertibiyle TSK’den tasfiye edilerek albay rütbesinde emekliye ayrıldı.

 

Kitapları:

 

AKP, ABD, Cemaat Koalisyonunda Türkiye’de Neler Oldu? (2018), Nereden Nereye? Devletin İçindeki Örgütle Mücadele (2019), Sazan Sarmalı (2019).

KAYNAK: Ahmet Yıldız (06.01.2020).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör