Nesrin Olgun Arslan

Yüzücü

Doğum
Eğitim
Gazi Eğitim Enstitüsü Beden Eğitimi Bölümü

Yüzücü, beden eğitimi öğretmeni, Manş Denizini yüzerek geçen ilk Türk kadını. 1957, Adana doğumlu. 7 yaşında yüzmeye başladı ve çeşitli dereceler aldı. Masa tenisiyle de uğraştı ve Türkiye dereceleri aldı. Öğrenim yaşantısı liseyi bitirene kadar Adana'da geçti.  1979'da Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü Beden Eğitimi Bölümünü bitirdi.

Nesrin Olgun, 28 Ağustos 1979'da 15 saat 47 dakikada İngiltere'den Fransa'ya Manş Denizini yüzerek geçerek, bu başarıyı gösteren ilk Türk kadını oldu..

İki yıl Beden Eğitimi öğretmenliği yaptıktan sonra Çukurova Üniversitesi Spor Müdürlüğü'nde 3 yıl çalıştı. Daha sonra 5 yıl özel bir jimnastik salonu işletti. 1988 yılından itibaren 12 yıllık bir süreçte Adana Çimento Sanayi'nde Spor Uzmanı olarak çalıştı. 2000 erkek işçinin çalıştığı bir kurumda, başvuran erkek adayların arasında seçilmiş olması büyük bir gurur kaynağıydı.

12 yıl boyunca 4000 çocuğa yüzme öğretti. Birçok çocuk, genç ve yetişkine tenis sporunu sevdirdi. 35 yaşında öğrendiği tenis sporu, ufkunu genişleterek spor yaşantısına yeni heyecanlar kattı. 1999 yılında kendi isteğiyle emekli oldu. Evde oturmanın kendisine göre olmadığını anlaması sadece bir ayını aldı. Başkent Üniversitesi Başkent Okullarında Spor Koordinatörü olarak göreve başladı. Armada Spor Kulübü'nü kurarak, Adanalı kadınlara yaşam boyu spor yapma alışkanlığı kazandırabilmek için çalıştı.

2016 yılında ise kaptanlığını yaptığı Çılgın Türkler Kadın Yüzme Takımı, Capri Adası’ndan başlayıp Napoli Baia'da son bulan 36 km’lik rotayı geçen ilk Türk takımı oldu. Takımı, 10 saat 56 dakikalık derece ile aynı zamanda “En İyi Kadın Takımı” ünvanını da aldı. 2016 yılında İtalya’da Capri-Napoli (36 km) maratonunu Yüzen ilk Kadın takımının kaptanı olarak, en iyi takım kupasını aldılar. 2017 yılında ise Amerika’da Catalina Kanalını (36km) Yüzen ilk Türk takımında yer aldı.

Başkent Okullarında Baş Antrenörlük yaparak yüzme sporunu birçok çocuğa aşıladı.

İki çocuk annesi olan Nesrin Olgun'un çocukları Bengü ve Şevket Arslan da annesi gibi yüzme dalında başarılıdır, her iki çocuğu da Çanakkale Boğazı'nı küçük yaşta geçerek büyük bir başarıya imza atmıştır.

Nesrin Olgun Arslan bugüne kadar sayısız etkinlikte, konferansta, üniversitelerde, liselerde konuşmacı olarak gençlere ilham vermeye devam ediyor. Adana Seyhan Belediye’sinde Spor Müdürlüğü görevine devam ediyor.

 

"Channel Swimming Association" Özel Ödülü

 

1979 yılında 15 saat 47 dakika yüzerek “İngiltere'den Fransa'ya Manş Denizini Yüzerek Geçen İlk Türk Kızı” unvanının sahibi olan Nesrin Olgun Arslan, Manş Denizini yüzerek geçmesinin 40. Yılında, 15 Kasım 2019’da Londra’da düzenlenen törende CSA’nın (Channel Swimming Association) özel ödülünü aldı.

Dünyaca ünlü su sporları markası Arena’nın resmi yüzücüsü olan Nesrin Olgun Arslan Londra Dover Town Hall’de gerçekleştirilen ödül töreninde “Manş Denizini yüzerek geçişimin 40. Yılında büyülü bir atmosferde bu ödülü almak gurur verici. Misafirperverlikleri için CSA Başkanı Sayın Michael Read’e sonsuz teşekkür ederim. Bayrağımızı dünyanın her yerinde dalgalandırmaya devam edeceğim” dedi.

 

KAYNAKÇA: Cumhuriyetin 91’inci yılında 91 sembol kadın  (hürriyet.com.tr, 29.10.2014), Nesrin Olgun Arslan (sozcu.com.tr, 25 Mart 2019), Nesrin Olgun kimdir? (milliyet.com.tr, 27 Ağustos 2019), Nesrin Olgun Arslan (@nesrinolgun) (twitter.com, 15 Kasım 2019), 1979 yılında Manş Denizini yüzerek geçen ilk Türk Kadını (ucnoktacom.com, 15 Kasım 2019).

MANŞ’I GEÇEN İLK TÜRK KADINI - NESRİN OLGUN

 “Maşallah! Ne de güzel sigara içiyorsun! Sen böyle mi yüzücü olacaksın? Yok kızım yok. Sen yüzücü olamazsın. Tamam. Artık yarın havuza gelme!”

Bir insan bu sözü duyunca hırs yapıp “Öyle mi! Ben de Manş’ı geçeceğim” der mi? Söz konusu Nesrin Olgun ise der. Zaten demiş de. Üstelik sözünde de durmuş.

Nesrin Olgun, Türkiye’nin Manş’ı yüzerek geçen ilk kadın sporcusu. Liseyi bitirdiği yıl kendisini havuz başında sigara içerken gören Adana Beden Terbiyesi Müdürü Tuncay Şenyüz’ün sözleri hayatını değiştirmiş. Sene 1975.

Soluğu antrenör Kutsal Özülkü’nün yanında alıyor. “Ben Manş’ı geçeceğim, antrenörüm olur musunuz?” Cevap kati: “Yarın gel. 10 kilometre aralıksız yüzebilirsen çalıştırırım seni”.

Ertesi sabah havuzda açıyor gözlerini. 1,2,3... 5’inci kilometrede kolları ağrıyor, ayaklarına kramp giriyor. Antrenmansız. Zorla da olsa tamamlıyor 10 kilometreyi. Tam beş saatte. Kutsal Özülkü’yü hocalığa ikna ediyor.

Dört yıl boyunca çalışıyor. Her gün saatlerce antrenman, binlerce kulaç. Sonunda “Tamam” diyorlar, İngiltere’ye gitmeye karar veriyorlar. Ama para yok. Kendi harçlığı, annesinin emekli maaşı, Adana Demirspor Başkanı’ndan 500 dolar, Manş’ı geçen Erdal Acet’ten 100 dolar. 17 ülkeden gelen diğer yüzücülerin aksine otelde kalamıyorlar. Kendi yemeklerini yapmak zorundalar.

Manş’taki ilk antrenmanında ilk şoku yaşıyor genç Nesrin: Su buz gibi... Adana’nın sıcağına alışan bir sporcu için feci bir haber bu. 34 kilometre yüzecek. 27 Ağustos 1979 gecesi macera başlıyor. Suya atlıyor... “Karanlıklar içinde dalgalanan Manş’a dalmış düşünüyorum. Havanın soğukluğundan mı, heyecandan mı iliklerime kadar ürperiyorum. Sular dalgaların hışırtısı ile kulaklarım zonkluyor. Dalgalar köpüre köpüre karanlıklara doğru uzayıp gidiyor...”

10 saat sonra muazzam bir akıntı başlıyor. Hem de bitime 3-4 mil kalmışken. O mesafe tam altı saat sürüyor. Toplam 15 saat 47 dakika... Nesrin başarıyor. “Kıyıya çıkıp yaklaşık 10 metre yürüdükten sonra toprağa uzandım. O ıslak, o buz gibi toprağın bana ne denli sıcak geldiğini anlatamam. Bir devi yenmiştim...” Azmiyle adını Cumhuriyet tarihine yazdıran Nesrin Olgun bugün genç yüzücüler yetiştirmeye devam ediyor.

KAYNAK: Cumhuriyetin 91’inci yılında 91 sembol kadın  (hürriyet.com.tr, 29.10.2014).

 

Yazar: HABER

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör