Nazan Ölçer

Müzeci, Araştırmacı Yazar, Yönetici, Sanat Tarihçisi

Doğum
Eğitim
Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi

Müzeci, sanat tarihçisi, yazar. Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü, Türk ve İslam Eserleri Müzesi eski Müdürü, akademisyen, öğretim üyesi.

Nazan Ölçer, 1942 yılında İstanbul’da doğdu. Ortaokul ve lise öğrenimini Sankt Georg Avusturya Kız Lisesi’nde; Etnoloji, İlkçağ Tarihi, Yakın Doğu Tarih ve Kültürleri dallarındaki üniversite ve uzmanlık öğrenimlerini Federal Almanya’daki Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi’nde yaptı.

Üniversite öğrenimi sırasında Münih Üniversitesi Etnoloji Bölümü koleksiyonlarında başladığı müzecilik çalışmalarını, öğrenim sonrası Münih ve Viyana Etnoloji Müzeleri ile Berlin İslam Sanatı Müzesi’nde değişik yıl ve sürelerde sürdürdü. Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde sosyal ve kültürel değişimi kapsayan saha çalışması ve araştırmalar; Kazı temsilcilikleri; Türkiye, Avusturya ve Alman Bilimsel Film Arşivleri için geleneksel el sanatlarını belgeleyen film çalışmaları ile Yıldız Üniversitesi Şehircilik Bölümü ile Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde uzun yıllar lisansüstü öğretim üyeliği yaptı.

1972 yılında çalışmaya başladığı Türk ve İslam Eserleri Müzesinin 1978 yılından 2003 yılına kadar Müdürlüğünü yapmış, bu Müzeye ilk kez bir Türk Müzesine verilen “Avrupa Konseyi” Yılın Müzesi ödülünü kazandırmış ve pek çok önemli sergiyi Türkiye’ye getirmiştir. Uluslararası Müzeler Konseyi ICOM, Mimarlık ve Müze Teknikleri Komitesi ICAMT ve Unesco Türkiye Milli Komisyonu Kültür Komitesi üyesidir. Pek çok uluslararası bilim kurumu ve derneğe üye seçilmiştir.

Geleneksel sanatlar, kültür değişimleri, Türk sanatının değişik dalları ve Müzecilik konulu çeşitli dillerde yayınları bulunup, yurtiçi ve dışındaki pek çok uluslararası serginin ve sempozyumun organizasyonunda yer almış, kataloglarını yazmış ve yöneticiliğini yapmıştır.

2003 yılında İsviçre, Bern Üniversitesi tarafından “Kültürler arası diyalog çalışmalarından ve uluslararası müzecilik alanındaki büyük hizmetlerinden dolayı” Şeref Doktoru unvanı tevdi edilmiştir.

Dr. Nazan Ölçer, Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü olarak görev yapmaktadır.

 

Ödülleri:

 

1989 yılında Kültür Bakanlığı ödülünü almış; 1991 yılında Fransa Kültür Bakanlığı tarafından Sanat ve Edebiyat dalında “Şövalyelik Nişanı” (Chevalier des Arts et des Lettres), 1994 yılında Federal Almanya Cumhurbaşkanı tarafından 1. derece “Liyakat Nişanı” (Bundesverdienstkreuz); Polonya Cumhurbaşkanı tarafından “Beyaz Kartal Nişanı”, 1996 yılında, İtalya Cumhurbaşkanı tarafından “Şövalyelik Nişanı” (Cavaliere del Ordine al Merito) vermiştir.

 

Kitapları:

 

Blind Date Istanbul: İstanbul'da Habersiz Buluşma (Arianne Grigoteit ile, 2007), Louvre Koleksiyonlarından Başyapıtlarla İslam Sanatının 3 Başkenti İstanbul, Isfahan, Delhi (Selmin Kangal, Filiz Çağman ile, 2008; İngilizce versiyonu İstanbul, Isfahan, Delhi 3 Capitals of Islamic Art Masterpieces From the Louvre Collection, 2008), Kilimler Türk ve İslam Eserleri Müzesi (1988), Kilims Museum Für Türkische und Islamische Kunst (1989), Kilims Museum of Turkish And Islamic Arts (1989), Image Of The Turks in the 17 th Century Europe (2005), Anatolian Carpets (Walter Denny ile, 2006).

 

KAYNAKÇA: İlber Ortaylı  /  Sarayın "kethüda hanımı" (milliyet.com.tr, 05.10.2003), İlber Ortaylı'dan Nazan Ölçer'e 'kızgın' cevap (m.radikal.com.tr, 3 Kasım 2009), Her işadamının bir sanat CEO'su olmalı (milliyet.com.tr, 13 Mayıs 2013), Cumhuriyetin 91’inci yılında 91 sembol kadın  (hürriyet.com.tr, 29.10.2014), Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Nazan Ölçer: Objeler değil ... (haberturk.com, 9 Ekim 2017), Nazan Ölçer: Halka müze alışkanlığı kazandırdık  (youtube.com, 29 Mayıs 2017), Dr. Nazan Ölçer - Kültür Sanat Haritası (kultursanatharitasi.com, Browsing: Dr. Nazan Ölçer. İstanbul. 26 Aralık 2018), Dr. Nazan Ölçer - “Rus Avangardı. Sanat ve Tasarımlar (youtube.com, 18 Mart 2019), Nazan Ölçer (eksisozluk.com, 04.01.2020), Nazan Ölçer Yazarına Ait Tüm Kitaplar  (kitapyurdu.com, 04.01.2020), Nazan Ölçer (1000kitap.com, 04.01.2020), Nazan Ölçer Biyografisi - Nazan Ölçer Kitapları – Kidega (kidega.com, 04.01.2020), Nazan Ölçer Kitapları (pegem.net, 04.01.2020), Nazan Ölçer Kitapları (tiyatrolar.com.tr, 04.01.2020), Yönetim Kurulu | SSM (sakipsabancimuzesi.org, 04.01.2020).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SANATIN DEVLER LİGİNDE - NAZAN ÖLÇER

Sabancı Üniversitesi Sakıp Sabancı Müzesi’nin karizmatik müdürü Dr. Nazan Ölçer, kendi alanında çıtayı hep biraz daha yukarıya koyan, aşılması zor bir öncü. Türkiye’de müzeciliğin kabuk değiştirdiği, özel müzelerin açıldığı 2000’lerde ülke çapında tanındı. Ama aslında müzecilik dünyasında 70’lerden bu yana çok iyi bilinen bir isimdi. Almanya’da aldığı eğitimin ardından 1972’de girdiği İslam Eserleri Müzesi’nin 1978’de müdürlüğünü üstlendi. 2003 yılında emekli oluncaya kadar bu müzeyi açtığı sergiler ve kurduğu işbirlikleri ile en başarılı kurumlardan biri haline getirdi. Devlet müzelerinin birikimini, özel müzecilik alanına taşıyan en önemli isim Nazan Ölçer oldu. Her zaman ‘ne istediğini ve istemediğini çok iyi bilen’ bir müze yöneticisi, sergi düzenleyicisi olarak Sabancı Müzesi’nde açılan Picasso, Dali, Miro, Rembrandt, Anish Kapoor sergilerinin her birine özgün bir tat kazandırmayı bildi. Uluslararası müzecilik ağına hâkim, korumayı da teşhir etmeyi de çok iyi bilen yani dört dörtlük bir müzeci. Çalışma arkadaşları için tatlı sert mükemmeliyetçi bir meslektaş. Kültür sanat dünyası içinse tatlı dilli, müthiş zeki ve sonsuz birikim sahibi bir dost.

KAYNAK: Cumhuriyetin 91’inci yılında 91 sembol kadın  (hürriyet.com.tr, 29.10.2014).

 

Yazar: Cem ERCİYES

SARAYIN

Yoğun emek harcayarak Türk-İslam Eserleri Müzesi'ni ayağa kaldıran Nazan Ölçer, çalışmalarını artık başka yerlerde sürdürecek. Zekası ve bilgisiyle dikkat çeken Ölçer, aynı zamanda çekirdekten yetişme bir halı uzmanı.

Hanımların yaşı söylenmez derler ama 61 yaş kanunu yürürlüğe konduğu için bu yasa kendiliğinden delindi. Geçen hükümetler 16 yıldır müzelerimize uzman adayı asistan almamışlar; sınav açılıp kurslar tertiplenmemiş. Bu yüzden emeklilik furyasından sonra dünyaca meşhur müzelerimizi kimin yöneteceği çok önemli bir sorun olarak ortada. Bazılarının kolay tarafından; "Kendi adamlarını yerleştirecekler" lafı sadece laf. Kimsenin yerleştirecek adam bile bulamayacağı açık. İbrahim Paşa Sarayı da denen Türk-İslam Eserleri Müzesi'nde geçen salı bir emeklilik resepsiyonu vardı. Müdürlerini uğurlayan personelin kendileri de emeklilik sırasında. Türk-İslam Eserleri Müzesi'nin genç emekli müdürü veda konuşması yaptı; "Yeni bir müzeye ve Sabancı Üniversitesi'ne geçiyorum, projeler çok ve 61 yaş sınırını tanımıyorlar. Son sürat yola devam" dedi. Allahtan Sadberk Hanım, Rahmi Koç, Sabancı gibi müzelerin ortaya çıkması bu değerli uzmanların yola devamına yardım edecek.

 Adı Nazan Ölçer (Caferoğlu). Babası Türkiye'nin dış dünyada tanınmış Türkologlarından ve 1917 devriminden sonra memlekete sığınmış Azerbaycan aydınlarındandı. Prof. Caferoğlu'nun halılar üzerine inanılmaz bir bilgisi olduğu malumdur. Kızı Nazan onun yanında çekirdekten halı uzmanı olarak yetişti, Avusturya St. George Lisesi'ni bitirdi; kuzeyden ve Kafkasya'dan göç eden bütün aydınlar gibi Prof. Caferoğlu da kızının Almancayı ilmi dil olarak öğrenmesine dikkat etmişti. Elan sanat tarihi, tarih ve felsefe gibi dalların vazgeçilmez dilidir. Sanat tarihi eğitimini ve doktorasını Münih Üniversitesi'nde Prof. Hans Joachim Kissling'in yanında yaptı ve bitirir bitirmez sevdiği İstanbul'a döndü.

Süleymaniye Camii'nin külliyesinin imaret kısmında yer alan Evkaf-ı İslamiye Müzesi; İkinci Meşrutiyet yıllarında Anadolu'dan ecnebilerin halı, minder, çini ve madeni eşya çalıp ortalığı kurutmalarından bizar olan Türk münevverlerinin, en başta Halil Ethem beyin gayretleriyle kurulmuştu. "Kalan halıları bari kurtaralım" düsturu nedeniyle müzede halı uzmanlarının yetişmesine dikkat ediliyordu. Nazan'ın halı bilgisi doğrusu çarpıcıydı, çalışkandı, meraklıydı, literatürü kullanmayı biliyordu. 1960'lar Türkiye'sinde üç dile hakim nadir uzmanlardandı. 1978'de Türk-İslam Eserleri Müzesi'nin müdürü oldu. Müze dar bir mekandan Sultanahmet'teki İbrahim Paşa Sarayı'na taşındı. Sadrazam sarayını çekip çevirdiği için de biz o tarihten itibaren kendisine "kethüda hanım" diyoruz. Taşınırken devlet tahsisatına bakmadı. Birçok eşyayı kendi arabası ve eş dost yardımıyla taşıdı. Arada Emirgan'daki Şerifler Yalısı'nı dondurmacı yapmak isteyen zihniyetle mücadele etti.

Türkiye'nin derdi sağda ve solda yuvalanan hödüklerdir. Ailedeki politik kültürü nedeniyle o erken olgunlaşmış görünüyor. Türkiye'nin değerli aydınlarına siyasi görüşlerine bakmadan saygı duydu ve yardımlarını aldı. İbrahim Paşa Sarayı bir mezbelelikti. Devlet bütçesinin dar imkanlarından şikayet etmedi. Sevildiği İstanbul muhitinin bağışlarını müzeye yöneltti. Sadece İstanbul'un mu? Avrupa müzeleri bu zeki ve bilgili müdireye hayrandı. Hepsinin destek ve itimadını kazanmıştı. İlk defadır ki onun sayesinde Avrupa müzelerinden gelen malzeme ile sergiler açılmaya başlandı. Böylelikle, New York, Paris, Londra halkı gibi bizler de dünyanın güzellikleri karşısında bayılmaya başladık. "Venedik camları", "Tarihte ayakkabı", Polonya müzelerindeki Türk eserlerini teşhir eden "Savaş ve Barış Sergisi" ve hâlâ unutamadığımız muhteşem bir halı sergisi bunların bazılarıdır. Mükemmel katalogları hazırlanan bu sergiler Türkiye müzeciliğini yeni bir çağa taşıdı. Galiba bundan sonra özel müzelerde, Nazan Ölçer bu gibi derleme koleksiyonları teşhir edecek.

Topkapı Sarayı'nda eski yazmalar uzmanı olan Filiz Çağman'ın müdürlüğü ve doktor Nazan Ölçer'in İbrahim Paşa'daki müdürlükleriyle, bu şehr-i İstanbul çağdaş kültür hayatına geçişte önemli rol oynayan iki büyük İstanbullu tanıdı. Filiz Çağman ve Nazan Ölçer bu ulusun fahri olan iki uzmandır. Nazan Ölçer, İstanbul'un en zevkli evlerinden birine sahiptir. Bu babadan kalma bir entelektüel birikimin eseridir.

Sevgili dostumuz, Avrupa'nın büyük müze müdürlerinden Nazan Ölçer'in yakın gelecekte de yeni üniversitesinde ve müzesinde İstanbul'a hizmet edeceğine eminiz.

KAYNAK: İlber Ortaylı  /  Sarayın "kethüda hanımı" (milliyet.com.tr, 05.10.2003).

 

Yazar: İlber ORTAYLI

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör