Nail Bayraktar

Kütüphaneci, STK Yöneticisi, Yönetici, Bürokrat

Ölüm
25 Aralık, 2019
Eğitim
Vefa Lisesi

Kütüphaneci, yönetici, STK yöneticisi  (D. 1932, Kalkandelen / Makedonya - Ö. 25 Aralık 2019, İstanbul). Şükrü Nail Bayraktar, 1932 yılında Makedonya Kalkandelen’de dünyaya geldi. 1938 yılında 6 yaşındayken ailesiyle birlikte İstanbul'un Fatih şehrine hicret etti. Karagümrük Ortaokulu ve Vefa Lisesi’ni bitirdi.

1954 yılında memur olarak Süleymaniye Kütüphanesi’nde göreve başladı. Bir süre sonra Edebiyat Fakültesi’ne kaydoldu. 1958 yılında Şemsipaşa Kütüphanesi’nin ilk memuresi Nimet hanım ile evlendi.

1961 yılında eşiyle birlikte mesleki bilgilerini arttırmak üzere İngiltere’ye giderek bir yıl kütüphaneler üzerine incelemelerde bulundu. Döndükten sonra Millet Kütüphanesi’nde önce müdür yardımcılığı, 1967’de müdürlük unvanıyla çalışmalarına devam etti.

1973 yılında Kütüphaneler Genel Müdür Yardımcılığına tayin edilen Bayraktar, 1974-1978 yılları arası Türk Kütüphaneciler Derneği Genel Başkanlığını yürüttü.

Türk kütüphaneciliğinin merkez ve taşranın pek çok kademesinde memur ve amir olarak görev yapan Bayraktar kendisi gibi kütüphaneci olan eşi Nimet Bayraktar ile 31 yıllık çalışma hayatının sonunda 1985 yılında emekliye ayrıldı. Emekli olduktan sonra iki yıl boyunca Matbaa Meslek Lisesi’nin kütüphanecilik bölümünde 'Yazma Eserler' dersi verdi.

1988’den sonra İBB Atatürk Kitaplığı’nda yazma eser koleksiyonlarının kataloglanması görevini yürüttü. Hakkında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kütüphane ve Müzeler Müdürlüğü tarafından 2005 yılında 'Türk Kütüphaneciliğinden İzdüşümler' serlevhasıyla 'Nail Bayraktar'a Armağan kitabı, İrfan Dağdelen-Hüseyin Türkmen imzasıyla 'Asar-ı Bakiye Nail Bayraktar' kitapları yayımlandı.

2008 yılında Ümraniye'de açılan Halk ve Çocuk Kütüphanesine ‘Nail-Nimet Bayraktar’ adı verildi. Mart 2019 tarihinde eşi Nimet Hanımla birlikte Türk Kütüphaneciler Derneği tarafından 'Onur Ödülü'ne layık görüldü. Bayraktar 17’si kitap, 79’u makale ve 4’ü tercüme ve tanıtma yazısı olmak üzere 100 esere imza attı.

1954 yılında Süleymaniye Kütüphanesi'nde başladığı kütüphanecilik mesleğini birçok kütüphanede amirlik göreviyle tamamlayan Bayraktar, 1985 yılında emekli olmasına rağmen, ömrünün son anına kadar İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kitaplığı'nda bila-ücret memur gibi çalışmaya devam etmişti. Atatürk Kitaplığı müdavimlerinin 'Naim Amca'sı Bayraktar 2002 yılından itibaren gönüllü olarak birçok yazma eseri katalogladı. Yazma eser çalışmalarının yanı sıra Atatürk Kütüphanesi çalışanlarına Osmanlıca öğreten, genç kütüphanecilerine birikimlerini aktaran Bayraktar, ömrünün son anlarına kadar kitaplıkta kendisine ayrılan masada çalışmalarını sürdürdü.

Nail Bayraktar, 25 Aralık 2019 günü İstanbul’da vefat etti.  Cenazesi, ertesi gün ikindi vakti Şakirin Camiinde kılınan namazdan sonra Karacaahmet Mezarlığına defnedildi.

 

Hakkında Yazılan Kitaplar:

 

İrfan Dağdelen-Hüseyin Türkmen, N. Ulu / Nail Bayraktar'a Armağan (2 Cilt, 2005), İrfan Dağdelen-Hüseyin Türkmen / Asâr-ı Bakıyye.

 

KAYNAK: Kütüphanecilerin 'Nail Amca'sı Şükrü Nail Bayraktar vefat etti (karar.com, 26.12.2019), Başkanlarımız  (kutuphaneci.org.tr, 29.12.2019), Ömür biter kitap sevgisi bitmez (risalehaber.com, 26.12.2019).

ÖMÜR BİTER KİTAP SEVGİSİ BİTMEZ

Taksim'de bulunan Atatürk Kitaplığı'nın bir odasında kitapların içinde kalmış yaşlı adam çarpıyor gözümüze. Çalışanların bulunduğu bölümde olduğuna göre misafirdir herhalde diye düşünüyoruz

Yoksa ne işi vardır ki burada? Halimizden soruları tahmin eden biri hemen açıklıyor: "Kütüphanemizin Nail amcası". Tanışmak istiyoruz heyecanla. Konuştukça anlıyoruz bu yaşlı adamın kitap aşkını. 56 yıllık emekli bir kütüphaneci olduğunu öğreniyoruz Nail Bayraktar'ın. Emekli olduktan sonra da gönüllü olarak çalışmaya devam ediyor, her gün kütüphaneye geliyormuş. "Hanımın kızmıyor mu bu duruma?" diye sorduğumuz Nail amca gülüyor. Eşi Nimet Bayraktar da kütüphaneciymiş. Kütüphanede başlayan sohbete çiftin evinde devam ediyoruz. Üsküdar'daki Şemsipaşa Kütüphanesi'nin ilk memuresi Nimet Bayraktar "Kitaplar bizim çocuğumuz, gezmeye kasabaya bile gitsek orada bir kütüphane bulur, mutlaka bakarız." diyor.

Çift, 1954 senesinde Süleymaniye Kütüphanesi'nde tanışır, 1958 yılında hayatlarını birleştirir. 1961'de İngiltere'ye giderler. Nail Bayraktar halk kütüphaneleri üzerine, Nimet Bayraktar ise yazma eserler üzerine çalışır. Döndükten sonra 10 yıl kadar da Ankara'da yaşarlar. Bu dönemde Nail Bayraktar, Kütüphaneler genel müdür yardımcılığı yapar. Nimet Hanım, Ankara İl Halk Kütüphanesi'nden emekli olur. 1988 yılında İstanbul'a geldiklerinde Nail Bey, Atatürk Kitaplığı'nda göreve başlar ve o gün bu gündür de buradan ayrılmaz. 2002 yılından sonra da gönüllü olarak çalışmaya başlar. 'Nereden gelir bu kitap aşkı, emekliliğini istediği gibi geçirebilecekken neden burada?' diye sorarız. Nail Bey'in cevabı, "İşlerim yarım kalmıştı tamamlıyorum." olsa da kitaplardan ayrılmak istemediği bellidir her halinden. 78 yaşında olmasına rağmen koşuşturmacaya devam eden Bayraktar, kütüphane çalışanlarına Osmanlıca öğretir. Çift, genç kütüphanecilere ders vererek birikimlerini aktarmayı da ihmal etmez.

56 yıllık kütüphaneci şimdilerde kütüphanede ona ayrılan masada yeni bir katalog hazırlığı yapıyor. "Kitapların nüfus kâğıdını çıkarıyorum." diyerek anlatıyor çalışmalarını. Elindeki katalog çalışması bittikten sonraki planlarını sorduğumuz Nail Bey, "Kütüphanede iş bitmez. Elden ayaktan düşmediğimiz sürece de bu işi bırakmayız." diyerek emeklilik planı olmadığını söylüyor.

Prof. Hamidullah eski yazma eserleri incelerdi

Bayraktar'ın çalışmalarına vefa olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi bir kütüphaneye onun ismini vermiş, bir de makalelerinin yer aldığı 'armağan kitap' bastırmış. Kendisiyle ilgili her konuda mütevazı cevaplar veren Nail Bey, İngilizce öğrenmesi ve lise mezunu olarak kütüphaneciliğe başladıktan kısa süre sonra İstanbul Üniversitesi'ni kazanması dışındaki tüm işlerini "Benim rolüm yoktu. Hiçbir unvanı, işi talep etmedim." diyerek anlatıyor. Eşi Nimet Hanım, söylenenlerin gençlere örnek olacağını belirterek, "Sen bunları çalışarak talep ettin." diyor. Nail Bey, Süleymaniye Kütüphanesi'nde çalıştığı dönem ünlü İslam alimi Prof. Dr. Muhammed Hamidullah'ın sabah erkenden kütüphaneye geldiğini ve çok eski tarihli yazma eserlere baktığını anlatıyor.

Zaman 

KAYNAK: Ömür biter kitap sevgisi bitmez (risalehaber.com, 26.12.2019).

 

 

Yazar: Yasemin Budak

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör