Ogün Şanlıer

Dizi film yapımcısı, STK Yöneticisi, Yönetici, İş İnsanı

Doğum
-
Eğitim
Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Fransızca Kamu Yönetimi Bölümü

İş adamı, THY ve Teknik A.Ş. Yönetim Kurulu Üyesi, Film Yapımcısı, Uluslar arası Boğaziçi Film Festivali Yürütme Kurulu Başkanı. 1974 yılında doğan Ogün Şanlıer, 1999 yılında, Marmara Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Fransızca Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun oldu. 1999-2001 yıllarında Anadolu Holding, Anadolu Isuzu Otomotiv San. Tic. A.Ş.’de İhracat Uzmanlığı görevini ifa etti. 2002-2007 yıllarında Feniş Holding, Feniş Dış Ticaret A.Ş.’de İhracat Bölge Müdürlüğü görevinde bulundu.

2007-2013 yıllarında İBB İştirakler Daire Başkanlığı Halk Ekmek A.Ş.’de Ticaret Müdürlüğü ve Genel Müdür Yardımcılığı, sonrasında ise İstanbul Medya Akademisi A.Ş’de Yönetim Kurulu Başkanlığı görevlerini ifa etti.

Fransızca, İngilizce ve Almanca bilen Ogün Şanlıer evli ve 2 çocuk sahibidir.

Uluslararası Boğaziçi Film Festivali Yürütme Kurulu Başkanlığı görevini yürüten Ogün Şanlıer, şimdiye dek iki dizi filmin yapımcılığını üstlenmiştir.

 

Yapımcısı Olduğu Diziler:

 

Tutunamayanlar (2020)

Dengi Dengine (2019)

 

KAYNAKÇA: ‘İstanbul sinema merkezi olabilir’ (Söyleşi İlker Gezici, sabah.com.tr, 17.11.2016), Ogün Şanlıer - Yönetim Kurulu Üyesi (turkishtecnich.com, 24.12.2019), Tutunamayanlar Dizisi Kadrosu (diziseti.tv, dizioyuncu.com, dizibilgi.tv, 24.12.2019), Ogün Şanlıer (imdb.com, 24.12.2019), Ogün Şanlıer (beyazperde.com, 24.12.2019), Ogün Şanlıer (sinematurk.com, 24.12.2019), Ogün Şanlıer (diziler.com, 24.12.2019).   

 

‘İSTANBUL SİNEMA MERKEZİ OLABİLİR’

Uluslararası Boğaziçi Film Festivali Başkanı Ogün Şanlıer “İstanbul tarihi, mimarisi ve kültürüyle film platosu gibi. En büyük hedefimiz burayı bir sinema merkezi haline getirmek” dedi.

SABAH ve Daily Sabah'ın ana sponsorluğunda bu yıl 4'üncüsü yapılan Uluslararası Boğaziçi Film Festivali'nin başkanı olan Şanlıer ile festivalin dününü, bugününü ve geleceğini konuştuk. 10 Kasım'da başlayan festival, yarın sona erecek.

 

 Festivalde sona yaklaştık. Nasıl geçti bu yılki festival?

 

122 ülkeden 4 bine yakın film başvurusu vardı. Bu yıl ilk kez gerçekleştirilen "Ulusal Uzun Metraj Yarışması"na 68, "Ulusal Kısa Belgesel ve Kurmaca Yarışmaları"na 347 film başvurdu. Bunların içinden etik estetik ve teknik açıdan elediğimiz en iyi film seçkilerimizi yaptık. 150 filmi sinemaseverlerle buluşturduk. Sektörün önemli isimleriyle söyleşiler düzenledik ve yüzde yüze yakın doluluk oranı yakaladık. Dün de dünyaca ünlü Amerikalı senarist Robert Mckee seminerimiz başladı.

 

Boğaziçi Film Festivali İstanbulluları Sinemaya Doyuracak

 

 

Böyle bir ismi festival programına dâhil etmeyi nasıl başardınız?

 

Biliyorsunuz kendisi dünyada senaristlere okutulan "Story" adlı kitabının yazarı. Ülkemiz hakkında yanlış bir algı var. Mckee de gelmekten vazgeçmişti. Biz çok ısrarcı davrandık. Kafalarındaki soru işaretlerini ortadan kaldırdık. Gelip endişe edilecek bir şey olmadığını gördü. Ülkemizde senaryoyla ilgili sıkıntılar olduğunu hepimiz biliyoruz. Biz de bu noktada dünyanın en iyi senaryo hocasını getirelim dedik ve geniş bir katılım oranı sağladık. Üç gün boyunca sabah 9'dan akşam 6'ya kadar 500 kişi dinleyecek kendisini.

 

 Hedefiniz nedir?

 

Öncelikli hedefimiz sürekliliği sağlamak. Orta vadedeki en büyük amacımız, İstanbul'u sinema merkezi haline getirmek. İstanbul doğal bir plato. Tarihiyle, mimarisiyle, kültürüyle, nüfusuyla İstanbul'un bu potansiyeli var. Diğer festivallerin de böyle bakmasını istiyoruz. "Bir festival daha" diye bakmasınlar, bizi rakip olarak değil sinemaya katkı sağlayan bir nefer olarak görsünler. İstanbul'un sinema merkezi haline gelmesi herkese yarar, ülke tanıtımına ve sinemasına çok büyük katkı sunar.

KAYNAKÇA: ‘İstanbul sinema merkezi olabilir’ (Söyleşi İlker Gezici, sabah.com.tr, 17.11.2016).

 

Yazar: Söyleşi: İlker Gezici

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör