İbrahim Cüneyt Canver

Milletvekili, Hukukçu, Siyasetçi

Doğum
Ölüm
27 Nisan, 2002
Eğitim
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi

Hukukçu, Siyasetçi, XVII. ve XVIII. Dönem Adana Milletvekili  (D. 1952, Adana – Ö. 27 Nisan 2002, Adana). Baba adı Mithat, anne adı Muhterem.  Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Serbest avukatlık yaptı.

İbrahim Cüneyt Canver, 1983 ve 1987 genel seçimlerinde XVII. Dönem (06.11.1983-28.11.1987) ve XVIII. Dönem (29.11.1987 – 20.10.1991) Adana Milletvekili seçilerek TBMM’de yasama çalışmalarına katıldı.  Partisinden istifa ederek önce HEP’e, sonra ANAP’a iltihak etti. XVII. Dönem TBMM Başkanlık Divanı Kâtip Üyesi oldu.

 

Vefatı:

 

27 Nisan 2002 günü Adana'da geçirdiği beyin kanaması sonucu hayatını kaybetti. Cüneyt Canver için TBMM'de tören yapıldı. Canver, daha sonra Karşıyaka Mezarlığında toprağa verildi.

TBMM ön bahçesinde gerçekleştirilen, son yıllardaki en geniş katılımlı cenaze töreninde Canver'in özgeçmişi okundu ve saygı duruşunda bulunuldu.

Törene, Canver'in ailesi ve yakınları ile TBMM Başkanı Ömer İzgi, Meclis Başkanvekilleri Murat Sökmenoğlu ve Kamer Genç, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Devlet Bahçeli, Devlet Bakanları Fikret Ünlü veFaruk Bal, Milli Savunma Bakanı Sabahattin Çakmakoğlu, Sağlık Bakanı Osman Durmuş, Tarım ve Köyişleri Bakanı Hüsnü Yusuf Gökalp, Kültür Bakanı İstemihan Talay, Meclis'te temsil edilen siyasi partilerin grup ve genel merkez yöneticileri, HADEP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Türk, eski ve yeni çok sayıda milletvekili, ATO Başkanı Sinan Aygün, gazeteciler, bazı sivil toplum örgütlerinin temsilcileri katıldı.

Bu arada, Canver'in politikaya başladığı Halkçı Parti ve SHP'de görev almış politikacılarla CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ve parti yöneticileri, fesholan SHP'nin Genel Başkanı Erdal İnönü ile Murat Karayalçın, aralarında Onur Kumbaracıbaşı, Aydın Güven Gürkan, Ercan Karakaş, Hikmet Çetin, Fikri Sağlar ve Seyfi Oktay'ın da bulunduğu sosyal demokrat siyasetçilerle, Esenyurt Belediye Başkanı Gürbüz Çapan, Çankaya Belediye Başkanı Haydar Yılmaz, eski Maliye Bakanı Zekeriya Temizel de Canver'in cenaze töreninde bulundular. Bir kısmı CHP içinde politika yapan, bir kısmı da yeni sol oluşumlar için çalışmalarını sürdüren sosyal demokratlar, uzun aradan sonra cenaze töreni nedeniyle TBMM'de biraraya geldiler. Canver'in cenazesi, törenin ardından Karşıyaka Mezarlığı'na götürüldü.

Cüneyt Canver, evli, 2 çocuk babasıydı. İngilizce biliyordu.

KAYNAK: Canver vefat etti (hurriyet.com.tr, 28 Nisan 2002), Canver uğurlandı (hurriyet.com.tr, 30 Nisan 2002), TBMM Albümü 3. Cilt 1983-2010 (2010).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör