Sezai Temelli

Siyasi Parti Genel Başkanı, Araştırmacı Yazar, Milletvekili, Akademisyen, Siyasetçi

Doğum
15 Temmuz, 1963
Eğitim
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümü
Burç

Akademisyen, Siyasetçi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Başkanı, İstanbul Milletvekili. 15 Temmuz 1963, İstanbul doğumlu. Baba adı Mustafa, anne adı Neriman. 1985 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Maliye Bölümünden mezun oldu. Ardından İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinde doktorasını tamamladı ve İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesinde araştırma görevlisi olarak başladığı akademik hayatını öğretim üyesi olarak devam ettirdi.

Sezai Temelli, ÖES (Öğretim Elemanları Sendikası) ve Eğitim Sen üyesi olarak sendikal mücadelenin de içinde bulundu. Öğretim üyesi olarak devam etmekte iken 2016 yılında olağanüstü hâl sürecinde 675 Sayılı kanun hükmünde kararname ile üniversiteden ihraç edildi.

12 Eylül 2010 tarihinde yapılan Anayasa değişikliği referandumuna “Yetmez ama Evet” diyenler arasında oldu. Uzun süre Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP)’nde siyaset yapan Sezai Temelli, 2009 yılında Ufuk Uras ile birlikte partiden ayrıldı.

2013 yılında (HDP) Halkların Demokratik Partisi’nin kurucuları arasında yer aldı. HDP’de siyaset hayatına devam etti, HDP’nin Ekonomi ve Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı görevini yapmaya başladı.

7 Haziran 2015 tarihindeki seçiminde HDP’den İstanbul Milletvekili olarak 25’inci Dönem TBMM Parlamentosunda yer alan Sezai Temelli, 1 Kasım 2015 tarihinde de İstanbul 2’inci Bölge 3’üncü sıradan milletvekili adayıydı ancak seçilemedi.

11 Şubat 2018 tarihinde HDP, 3'üncü Olağan Kongresinde aday olmayan Selahattin Demirtaş'ın yerine eş genel başkan adayı olarak Pervin Buldan ile birlikte eş genel başkan seçildi.

24 Haziran 2018'de yapılan Türkiye Genel Seçimlerinde HDP adayı olarak Van’dan aday oldu ve seçildi.

İyi düzeyde İngilizce bilen Sezai Temelli, Ayşegül Temelli ile evli ve 3 çocuk babasıdır.

 

Kitapları:

 

Neo Liberalizme Karşı Ortak Savunma (2006), Neoliberal Zamanda Aşınma (2009), Küresel Dönemde Vergileme (Ayşegül Yakar Önal ile, 2012).

Hakkında Soruşturma Başlatıldı

 

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Barış Pınarı Harekatı ile ilgili açıklamaları nedeniyle HDP'li Pervin Buldan ve Sezai Temelli ile üç milletvekili hakkında 10 Ekim 2019 günü soruşturma başlattı.

Başsavcılıktan yapılan yazılı açıklamada, Türk Silahlı Kuvvetlerince (TSK) dün Türkiye'nin sınır güvenliği ve bölge halkının huzuru için Suriye'deki terör unsurlarına yönelik "Barış Pınarı Harekatı"nın başlatıldığı hatırlatıldı.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Harekat ile ilgili olarak HDP eş genel başkanları ve 27. dönem milletvekilleri Sezai Temelli ve Pervin Buldan tarafından dün yapılan yazılı açıklama ile ilgili olarak adı geçen milletvekilleri hakkında 'terör örgütü propagandası yapma' ve 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini alenen aşağılama' suçlarından, 9 Ekim'de HDP Genel Merkezi'nde aynı konu ile ilgili olarak HDP 27. dönem Milletvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit tarafından ortak metin çerçevesinde yapılan basın açıklaması ile ilgili olarak, 'terör örgütü propagandası yapma', 'suçu ve suçluyu övme', 'Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini alenen aşağılama' suçlarından 27. dönem milletvekilleri Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Leyla Güven, Berdan Öztürk, Sezai Temelli ve Pervin Buldan haklarında resen soruşturma başlatılmıştır."

 

KAYNAKÇA: Sezai Temelli kimdir? (ensonhaber.com, 10.10.2019),  Sezai Temelli kimdir? (eksisozluk.com, 10.10.2019), Sezai Temelli Kimdir? (bolgegundem.com, 10.10.2019), Sezai Temelli Kimdir? Sezai Temelli Haberleri (haberler.com, 10.10.2019), Sezai Temelli Kimdir? Sezai Temelli Haberleri (haberturk.com, 10.10.2019), Sezai Temelli Kimdir? Sezai Temelli Haberleri (internethaber.com, 10.10.2019),  HDP'li Sezai Temelli ve Pervin Buldan hakkında soruşturma başlatıldı (haberturk.com, hürriyet.com.tr, 10.10.2019), Ünlü gazeteci: HDP'li Sezai Temelli, İsmet İnönü'nün akrabası (yeniakit.com.tr, 23 Mayıs 2019, erişi 10.10.2019), Sezai Temelli kitapları (idefix.com, kitapyurdu.com, 10.10.2019).

NEOLİBERAL ZAMANDA AŞINMA

NEOLİBERAL ZAMANDA AŞINMA

 

Yazar: Sezai Temelli

 

Yayınevi : Kalkedon

 

Kitap Açıklaması

 

Zamanın hızla akıp gittiği, baş edilmesi güç bir serüvenin içinden, çok kısa bir aralıktan yaşama bakmak, zamanın bir kesitine tanık olup yorumlama çabasına girişmek ile bugünden geçmişi anlatmaya çalışmak maalesef her zaman aynı anlatıyı sağlayamıyor. Bugün yaşananların birikimli bir zaman süreciyle gerçekleştiğini ve bu birikimi bugüne taşıyabildiğimiz ölçüde bugünü anlama çabamıza yaklaşabileceğimizi düşünüyorum. Geçmişten geleceğe kurulan köprülerin yaşama tanıklık eden anların birbirine eklemlenmesiyle inşa edilebileceğini de bu anlamda söyleyebiliriz. Bu kitap bu türden bir kaygıyla, bir tanıklık ve bu tanıklığın aktarılması amacıyla oluşturulmuştur... Sol'dan bakmanın, özellikle neoliberal dönemin tüm karmaşıklığı ve hegemonik gücüne rağmen bu ısrarı sürdürmenin ne kadar güç bir uğraşı olduğunu bu kısa zaman aralığı bize aslında fazlasıyla gösterdi. Sol'un giderek savrulduğu, neoliberal tahribattan fazlasıyla nasibini aldığı bu süreç toplumsal alandaki aşınmanın belki de hızlanması açısından da önemli bir rol oynadı. Gelen saldırıya karşı politik bir karşıtlığı üretme kaygısı, sol'un kendi politik referanslarıyla çelişen alanlarda konumlanmasına neden oldu diyebiliriz. Yaşadığımız süreç aslında her şeyin aşındığı ama en fazla alışageldiğimiz sol'un aşındığı bir dönemi bize gösteriyor. Şimdi sol adına yeniden bir seçenek üretme kaygısı taşıyanlar şunu artık daha iyi biliyor ki, sol'dan bahsetmek bugün için dünden çok daha zor.

 

Neoliberal projenin ekonomi alanındaki tüm güzellemelerinin ve bunu küreselleşme adıyla sunumunun toplumsal izdüşümü kuşkusuz yoksulluk ve yoksunluk görüntüleriyle dolu. Yaşam tüm boyutlarıyla yoksullaşırken, doğal olarak yaşamı anlama, değiştirme çabası olan politika da yoksullaştı, sığlaştı ve toplumsal yaşamın içinden giderek uzaklaştı. Biz, bugüne dair söyleyeceklerimizi artık politik bir dile tercüme etmeksizin konuşmaya başladık ve kullandığımız dil, vurguladığımız kavramlar, yaratmaya çalıştığımız ilişkiler neoliberalizmin politik sınırlılığı içine hapsoldu. Bizi en çok şaşırtan şeyse, bunca tahribata, aşınmaya rağmen toplumsal yaşamın politik yansımalarının nasıl bu derece gerilediğine ilişkin görünümlerdir. Bu gerileme kuşkusuz sadece sol siyasetin üremesi ve yenilenmesini kendi öz uğraşı kabul eden sol'da yer alan partilerle sınırlı bir eleştiriyi barındırmıyor. Toplumsal muhalefetin, hatta toplumun önemli duyargalarının da aşınması, körelmesi bu süreçte önemli rol oynadı. Siyaset toplumdan bu anlamıyla beslenemezken, toplumda siyasete kendisini ifade edememesi anlamında yabancılaştı.

KAYNAK: Sezai Temelli kitapları (idefix.com, 10.10.2019).

Yazar: Tanıtım Bülteni

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör