Çetin Körükçü

Koro Şefi, Türk Sanat Müziği Sanatçısı, -, Müzisyen

Doğum
11 Kasım, 1948
Ölüm
15 Ocak, 2024
Eğitim
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi
Burç

         Müzisyen, Türk Sanat Müziği Ses Sanatçısı. 11 Kasım 1948 tarihinde  Gaziantep’te doğdu.  İlkokulu Gaziantep’te, orta öğrenimi İstanbul’da Vefa Lisesi’nde tamamladıktan sonra 1969 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’ne girdi. Bu sırada lise yıllarında başlayan müzik çalışmalarını sürdürdü.

İlk ciddi müzik çalışmaları, 1969 yılında Üsküdar Musiki Cemiyeti’nde Emin Ongan’la başladı ve iki yıl devam etti. Daha sonra iki yıl Nazmi Atlığ’dan özel ders aldı. 1970 yılından itibaren, İleri Türk Müziği Konservatuarı Derneği’nde Dr. Teoman Önaldı ile çalışmaya başladı. 1974 yılında Önaldı’nın görev gereği ayrılmasından sonra koronun yönetimini devraldı. Koronun TRT İstanbul Radyosu’nda yaptığı programları ve bütün konserlerini yöneterek, bugüne kadar yaklaşık 150 performans sergiledi.

1969 yılında Hafta Sonu Gazetesi’nin açtığı yarışmada derece alarak ilk plağını yaptı; 1974 yılına kadar 23 adet 45 devirli plak ve bir LP çıkardı.

1976 yılında Kültür Bakanlığı’nın açtığı imtihanı kazanarak, devletçe kurulan ilk Türk Müziği Korosu olan İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu’na girdi; Prof. Dr. Nevzat Atlığ ve Necdet Yaşar, Cüneyt Kosal, Mefharet Yıldırım gibi birçok ustayla çalışmaya başladı. 26 yıl boyunca bu koronun yurt içi ve yurt dışı bütün konserlerine solist ve korist olarak katıldı.

1976 yılında Türk Müziği tarihinde ilk konservatuar olan ve bugün İstanbul Teknik Üniversitesi’ne bağlı bulunan Türk Müziği Devlet Konservatuarı kuruldu. Çetin Körükçü ideallerini gerçekleştirmek için bu konservatuara öğrenci olarak girdi; 1980 yılında mezun oldu; açılan imtihanı kazanarak öğretim görevlisi olarak görev aldı.

 1985 yılından itibaren 1976 yılında evlendiği Nesrin Körükçü ile düet yapmaya başladı. Birlikte, yurt içinde ve yurt dışında çok sayıda konser verdi, radyo, televizyon programları yaptı, LP ve CD’ler çıkardı.

Yurt içinde ve yurt dışında birçok üniversitede konserler verdi; Türk Musikisi’nin doğru tanıtılması için çalıştı. Sempozyumlara katıldı, tebliğler verdi. Çeşitli kuruluşlardan davetler aldı, konferanslar verdi.

1974 yılından itibaren yaklaşık 15 yıl Hava Harp Okulu Türk Müziği Kol Çalışmalarını yönetti.

1989 yılında yardımcı doçent oldu.

1996 yılında Üniversal Şirketi’nde aldığı bir teklifle “Bir Şarkıdır Yaşamak” adıyla bir CD serisi hazırladı. Yönetmen ve solist olarak görev aldığı bu seri 400 eserin tespit edildiği 27 CD’den oluştu ve 3 yılda tamamlandı. Bu seri yurt dışında fuarlara katıldı; Harvard Üniversitesi’nce kaynak yayın kabul edildi.

1998 yılında her sanatseverin müracaat edebileceği bir genel kültür kitabı olan “Türk Sanat Müziği” adlı kitabı yayınlandı. Bu kitap, yayıncısı olan Hürriyet Yayıncılık A.Ş. tarafından aynı yıl Hürriyet Gazetesi kültür hizmeti olarak değişik bir kapak düzeni ile dağıtıldı.

1999 yılında Kültür Bakanlığı İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu “Sanat Kurulu” üyeliğine getirildi.

2000 – 2002 yılları arasında Flash TV’de “Bir Şarkıdır Yaşamak” adlı bir Türk Müziği programını her hafta canlı olarak Nesrin Körükçü ile birlikte hazırlayıp sundu.

Bir süre Haliç Üniversitesi Konservatuarı müdürlüğünü ve İleri Türk Müziği Konservatuarı Korosu’nun şefliğini sürdüren ve Devlet Korosu ile TRT İstanbul Radyosu ses sanatçılarından Nesrin (Aksoy) Körükçüoğlu ile evli olan Körükçüoğlu, Sanat Kurulu üyesi olarak da görev aldığı Devlet Korosu’ndan 16 Nisan 2002’de emekliye ayrıldı.

 Okan Üniversitesinde öğretim görevlisi olarak görev yaptı ve Türk Konservatuarı Müdürü olarak çalışmalarını sürdürdü. 

15 Ocak 2024'te vefat eden Çetin Körükçüoğlu'nun 1998’de yayımlanmış “Türk Sanat Müziği” adlı bir kitabı vardır.

 

Nesrin-Çetin Körükçü Albümleri:

Şarkılarda Buluşalım / Acemkürdi & Acemşiran · 1986

Bir Şarkıdır Yaşamak, Vol. 8 (Bayati) · 1997

Dünya Aşkı Anlasın · 1999

Fikrimin İnce Gülü (Türk Müziği Canlı Konser Kaydı) · 2018

Nesrin-Çetin Körükçü Şarkıları:

Gül Hazin, Sümbül Perişan Bağ-I Zarın Şevki Yok

Kalbim Yine Üzgün Seni Andımda Derinden

Deli Deli Esme Rüzgar

Dünya Aşkı Anlasın · 1999

Kanun Taksimi

Hüzünlü Geceler

Delisin Deli Gönlüm

Rüzgar Uyumuş Ay Dalıyor

Ömrümüzün Baharı Birlikte Geçsin

Seni Ne Çok Sevdiğimi Söylesem de Bilemezsin

Sevdikçe Seni

Gül Yüzlülerin Şevkine Gel

Ayrılık Yaman Kelime

Bir Yağmur Damlası

Gidelim Göksuya

Karşıdan Yar Güle Güle

Gül Kuruttum

 

KAYNAKÇA: Çetin ve Nesrin Körükçü Kimdir, Hayatı ve Resimleri (msxlabs.org, 17 Kasım 2006), Nesrin Körükçü  (turksanatmuzigi.org,  22 Mart 2018), Sâlih Bora / Nesrin Körükçü (22 Mart 2018), Nesrin Körükçü  (bodrumania.com,  21 Haziran 2018), KAYNAK: Çetin Körükçü Özel Röportajı (24 Nisan 2019), Nesrin-Çetin Körükçü (facebook.com/pg/nesroctn, 23.08.2019).

         

ÇETİN KÖRÜKÇÜ ÖZEL RÖPORTAJI

ÇETİN KÖRÜKÇÜ ÖZEL RÖPORTAJI

 

Okan Üniversitesi Konservatuvar Müdürü Yrd. Doç. Çetin Körükçü ile röportajımız.

 

Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

 

-Ben Çetin Körükçü, 11 Kasım 1948 tarihinde Gaziantep'te doğdum. İlkokulu Gaziantep'te, Ortaöğrenimi İstanbul'da Vefa Lisesi'nde tamamladıktan sonra 1969 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi'ne girdim. Bu sırada lise yıllarında başlayan müzik çalışmalarını sürdürdüm. İlk ciddi müzik çalışmaları 1966 yılında Üsküdar Mûsikî Cemiyetin'de Emin Ongan'la başladm. Ve iki yıl devam ettim. Daha sonra iki yıl Nazmi Atlığ'dan özel ders aldım. 1970 yılından itibaren, İleri Türk Müziği Konservatuvarı Derneği'nde Dr. Teoman Önaldı ile çalışmaya başladım. 1974 yılında Önaldı'nın görev gereği ayrılmasından sonra koronun yönetimini devraldım. Koronun TRT İstanbul Radyo'su için yaptığı yaklaşık 150 programı ve konseri yönettim. İktisat Fakültesi mezunuyum 1976  yılın da devlet konservatuarı açılınca oraya girip okulumu 1981 yılın da Devlet Konservatuarı'na hoca olarak atandım.

1999 yılında Kültür Bakanlığı İstanbul Devlet Klasik Türk Müziği Korosu 'Sanat Kurulu' üyeliğine getirildim. 2000- 2002 yılları arasında Flash TV'de 'Bir Şarkıdır Yaşamak' adlı Türk Müziği programını her hafta canlı olarak Nesrin Körükçü ile birlikte hazırlayıp sunduk. 2002 yılında bir teklif karşılığın da emekliliğimi isteyip Haliç Üniversitesi Konservatuvarı Müdürlüğü için aldığım davet üzerine Devlet Klasik Türk Müziği korosundaki görevimden emekli oldum.

2002 - 2013 yılları arasında Konservatuvar Müdürü olarak Haliç Üniversitesi'nde görev yaptım.12 yıl orada çalıştım. Şimdi ise Okan Üniversitesi Konservatuvarı Müdürü ve İleri Türk Müziği Konservatuvarı Koro Şefi olarak yürüttüğüm görevlerin yanında yurt içi ve yurt dışı konserleri ile ses sanatçılığına devam etmekteyim.

 

Ülkemiz de ki müzik eğitimini nasıl buluyorsunuz?

 

-1969 yılından itibaren plaklar, cdler , konserler vs. ilerideyiz.Müzik eğitimini yetersiz buluyorum .Çünkü müzik eğitimi belli bir yaştan sonra değil, küçüklükten itibaren verilmesi gereken gereken bir eğitim. Büyük müzisyenlerin tamamına baktığımız zaman hepsi küçüklükten başlamıştır bu mesleğe. Müzik  insanın ruhunu terbiye eder,İnsana sağlıklı düşünmeye sevk eden bir sanat dalıdır.

 

Size gelen öğrenciler aldıkları eğitime ilgileri nasıl?

 

-Genellikle bize gelen öğrenciler bu dala sadece odaklandıkları için başka bölümlerle ilgilenmiyorlar .

 

Daha fazla insanı klasik müziğe  operaya çekmek için ne yapmalıyız?

 

-Eğitim bunun için önemli ve burda önemli görev siyasi iktidarlara düşüyor .

 

Dünya hızla küçülmesine rağmen türk müziği hala kendisine bir sahne bulamamakta ya da bölgesel bir tanınırlığa sahip değil bu konu hakkında ne düşünüyosunuz?

 

-Mesela hint müzikleri dünyaca yayılmış ve tanınmış müzikler çünkü tanıtmasını biliyorlar bizim müziğimiz orta doğunun en iyi müzikleri ama biz sadece tanıtmasını bilmiyoruz.

 

Türkiye de müzisyen olmak nasıl bir fedakarlık gerektiriyor?

 

-Bir sanatçı olmak için çok çalışmak yetenekli olmak ve şanslı olmak gerekiyor. Doğru yerde doğru zaman da olmak  gerekiyor.Ama ülkemiz de maalesef torpil müessesi var hak etmeyenlerin nasıl öne çıktığını görüyoruz

 

Bu sektörde ki en güzel anınızı anlatır mısınız ?

 

- Bu sektörde ki en güzel  anım şüphesiz ki tabiki devlet korosuna katıldığım da 835 kişi arasından  kazanan 12 kişiden 1'i olmak

 

12 Mayıs ta yapılacak program hakkın da söylemek istediğiniz bir şey var mı?

 

-İleri Türk Müziği Konservatuvarı Derneği'nin 12 Mayıs 2019 günü, Leyla Gencer Opera ve Sanat Merkezi'nde düzenleyeceği "Türk Müziği Konseri", benim yönetiminde gerçekleştirilecek. Konserin biletler Biletix'ten temin edilebilirsiniz.

 

KAYNAK: Çetin Körükçü Özel Röportajı (24 Nisan 2019).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör