Coşkun Can Aktan

Profesör, Araştırmacı Yazar, Bilim İnsanı, Akademisyen

Doğum
25 Ocak, 1963
-
Eğitim
Dokuz Eylül Üniversitesi
Burç

Akademisyen, Profesör, Bilim İnsanı, Yazar. 25 Ocak 1963 tarihinde doğdu. 1979 yılında Ankara Maliye Okulu’ndan mezun oldu. Lisans ve lisans-üstü eğitimini Dokuz Eylül Üniversitesi’nde tamamladı. Yükseköğretim Kurulu eğitim bursu ile doktora tez çalışmalarını 1987-1989 yılları arasında Nobel Ekonomi ödülü sahibi James M. Buchanan’ın direktörlüğünü yaptığı Kamu Tercihi Araştırma Merkezi’nde   (Center for Study of Public Choice, George Mason University) sürdürdü. Earhart Vakfı’ndan sağladığı araştırma bursu ile aynı araştırma merkezinde 1994-1995 akademik yılında misafir araştırmacı olarak bulundu.

Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD) ve Friedrich Naumann Vakfı’nın araştırma bursu ile Albert Ludwigs Üniversitesi (Freiburg Üniversitesi) Ekonomi Politikası Enstitüsü’nde (Almanya); İngiliz Kültür Heyeti (British Council) araştırma bursu ile Edinburgh Üniversitesi, Uluslararası Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde (İskoçya-Birleşik Krallık); Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) araştırma bursu ile Los Angeles’teki California Üniversitesi (University of California of Los Angeles:UCLA) Ekonomi Departmanı’nda ; Yükseköğretim Kurulu bursu ile Belçika’da Vrije Üniversitesi, Ekonomi ve Sosyal Bilimler Fakültesi’nde ; Kenya’da Mount Kenya Üniversitesi,  İşletme ve Ekonomi Fakültesi’nde misafir araştırmacı olarak çalışmalar yaptı.  Ayrıca Japon Bilimleri Destekleme Topluluğu’nın davet ve katkıları ile Aichi Gakuin Üniversitesi ve Nagoya Üniversite’lerinde konferanslar verdi.

1992-1996 yılları arasında Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı’nda Danışman; 2004-2008 yılları arasında ise Yaşar Üniversitesi’nde, Mütevelli Heyet Üyesi olarak görev yaptı ve başlangıcından itibaren üniversitenin kuruluş çalışmalarına katkılarda bulundu.

2003-2005 yılları arasında Telekomünikasyon Kurumu’nda Danışman olarak görev yaptı. Yine 2003-2006 yılları arasında Sağlık Bakanlığı’nda “Bakan Danışmanı”  olarak görevlendirildi ve Sağlık Projesi Genel Koordinatörlüğünde Dünya Bankası desteğiyle sürdürülen muhtelif projelere katkılar sundu.

Muhtelif kitapları İMKB, SPK, TÜSİAD, TİSK, MESS, TÜGİAD, EGİAD, TOSYÖV, Türkiye Bankalar Birliği Arı Düşünce ve Toplumsal Gelişim Derneği, Hak-İş Konfederasyonu vb. resmi ve sivil organizasyonların yayınları arasında yer aldı. Ayrıca yurt içinde ve yurt dışında çok sayıda kitap ve araştırma makaleleri yayınladı.

Bilimsel araştırmaları birçok ödüle layık görüldü.

Halen Dokuz Eylül Üniversitesi, İİBF Öğretim üyesidir. Sosyal Bilimler Araştırmaları Derneği’nin (sobiad.org) kurucusu ve başkanıdır.

Sosyal Bilimler alanında Türkiye’nin ilk ve en kapsamlı kişisel dijital bilgi arşivini kurmuştur: canaktan.org

 

Kitapları (Telif, Derleyen, Editör):

 

Demokrasi Poliarşi ve Demarşi (Editör, 2000), Modernite’den Postmodernite’ye Değişim (2003), Özgür Sözler (Derleyen, 2003), Özgürlük Yazıları (Derleyen; İ. Yaşar Vural ile, 2003), Nasıl Bir Üniversite? (Editör, 2004), Altyapı Ekonomisi Altyapı Hizmetlerinde Serbestleşme ve Özelleştirme (Dilek Dileyici ve İ. Yaşar Vural ile, 2005), En Az Devlet En İyi Devlet Devletin Başarısızlığının Anatomisi (Editör, 2006), Kamu Mali Yönetiminde Stratejik Planlama ve Performans Esaslı Bütçeleme (2006), Çokuluslu Şirketler Global Sermaye ve Global Yatırımlar (İstiklal Y. Vural ile, 2006), Kurumsal Maliye Politikası, Ekonomi Politikası Yönetiminde Mali Kurallar ve Kurumlar (Kollektif, Editör; Dilek Dileyici ve İ. Yaşar Vural ile, 2007), Perspectives on Economics, Politics and Ethics (2008), Yeni İktisat Okulları (2018), Vergileme-Vergi Teorisi ve Vergi Politikası (2. Bas. 2018), Değişim Statüko Direnç (2019).

 

KAYNAKÇA: Coşkun Can Aktan (canaktan.org, 17.08.2019), Coşkun Can Aktan (sobiad.org, 17.08.2019), Coşkun Can Aktan kitapları (idefiz.com, kitapyurdu.com, 17.08.2019), Bilgi teyidi (17.08.2019).

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör