Kâzım Öztürk (Konyalı)

Araştırmacı Yazar, Eğitimci, Gazeteci

Doğum
Eğitim
İzmir Yüksek İslâm Enstitüsü (İlahiyat Fakültesi)
Diğer İsimler
Kazım Öztürk

Eğitimci, gazeteci, yazar. 1949 yılında Konya’da doğdu. Konya İmam Hatip Lisesi, İzmir Yüksek İslâm Enstitüsü (İlahiyat Fakültesi) (1973-1974) mezunu. Askerliğini Yedek Subay Olarak (1975) yaptı.

1976 yılından itibaren Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde ve yurt dışında öğretmenlik ve idarecilik yaparak Ağustos 2000’de emekli oldu.

Yurtiçinde; Kırşehir Cacabey Orta Okulu Müdür Yardımcılığı, Anadolu Lisesi Müdür Yardımcılığı, Öz Akabe Turizm ve Seyahat Acentesi Sorumlu Müdürlüğü, İnliceliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Kuruculuğu ve Yönetim Kurulu üyeliği, Dost Eli Yardımlaşma Derneği kurucu Başkanlığı, Ribat FM (Radyo) Müdürlüğü görevleri ile Yurtdışında; Almanya /Freiburg Enderun Koleji Müdürlüğü görevinde bulunmuştur.

1980 yılından beri Konya’da yayınlanan Konya Postası, Türkiye’de Yarın, Yeni Meram, Merhaba, Hakimiyet gazetelerinde köşe yazarlığı yapmıştır. Halen Yeni Konya gazetesinde köşe yazarlığı yapmayı sürdürmektedir.

Oldukça üretken bir yazar olarak;  Yeni İpek Yolu Dergisi, Yeni Karatay, Ribat Dergisi adlı dergilerde birçok yazısı yayımlandı. Ayrıca Konya Kitabı VI, VII (Yeni İpek Yolu Özel Sayı)’ne makaleleri çıktı, Konya Ansiklopedisi 2. cildine "Çocuk Oyunları" maddesini yazdı.

 

Radyo ve Televizyon Programları:

 

1.Kanal 42, Perspektif (Canlı yayın)

2.Kon-TV; Hayat Veren Prensipler (Bant Yayın)

3.Radyo En; “Benim Şehrim” (Canlı Yayın)

 

Teşekkür ve Takdirname Ödülleri:

 

1.Takdir Belgesi(Konya Valiliği)

2.Teşekkür Belgesi (İl Milli eğitim Müdürlüğü)

3.Takdir belgesi(Meram Kaymakamlığı)

4.Teşekkür belgesi(Mevlana ilköğretim okulu müdürlüğü)

 

Basın Ödülleri:

 

1.Teşekkür Belgesi(Meram belediye Başkanlığı)

2.Teşekkür Belgesi(Büyükşehir- Karatay- Meram- Selçuklu Belediyeleri)

 

Kitapları:

 

Çocuklarımıza Pratik Dini Bilgiler, İsrail İhaneti ve Gazze, Hz. Mevlana'nın Evrensel Mesajları, İbn-i Arabi'nin Evrensel Mesajları, Hz. Mevlana'da İlahi Aşk, Hz. Mevlana'nın Yedi Sırrı, Mevlana'nın Tefekkür Dünyası (2010), Şems-i Tebrizi'nin Evrensel Mesajları (2010), Sultan Veled'in Evrensel Mesajları - Larençede'de Açan Gül (2013), Sadreddin Konevi'nin Evrensel Mesajları (2013), Konya'da Dini Hayat (2013), Gül ve Ateş Hz. İbrahim'in Evrensel Mesajları (2014), Muhammedü'l Emin - Hz Peygamber'in Evrensel Mesajları (2015), Şeb-i Arus - Düğün Gecesi (2017), Aşka Düşen Pervaneler - Mevlana Etkiliyor (2018), Gönüller Sultanı - Dünya Mevlana'ya Koşuyor (2019).

 

Sosyal Medya İletişim Bilgileri:

 

e-mail: [email protected]

www.kazimozturk.com

www.Antoloji.com/kazim_ozturk

www.hicrandergisi.com

www.dogruses.com

www.yenikonya.com.tr

 

KAYNAKÇA: Kâzım Öztürk kimdir? - Kâzım Öztürk kitapları (kazimozturk.com, belge.com.tr, 1000kitap.com, antoloji.com, kabalci.com, kidega.com, babil.com, kitapyurdu.com, pegem.net, dr.com.tr, 14.08.2019).

GÖNÜLLER SULTANI - Dünya Mevlana'ya Koşuyor

GÖNÜLLER SULTANI - Dünya Mevlana'ya Koşuyor

 

Kazım Öztürk 

 

    

Atatürk şöyle söyler;

 

“- Mevlana, Müslümanlığı Türk ruhuna intibak ettiren büyük bir reformatör... Müslümanlık aslında geniş manasıyla hoşgörülü ve modern bir dindir. Araplar onu kendi bünyelerine göre anlamış ve tatbik etmişlerdir. Sıcak bir iklimde oturan, suyu nadiren kullanan, genel bir hareketsizlik içinde ömür süren Badiye Arapları için günde beş vakit abdest ve namaz, çok ileri seviyede bir yaşama hareketidir. Hz. Muhammed insanları uyuşukluktan harekete sevk etmiştir. Sarp dağlar, yüksek yaylalarda at koşturan, erimiş kar suları ile yıkanan Türkler için abdest ve namaz çok tabii olmuştur. Mevleviliğe gelince, o tamamen dönerek ayakta ve hareket ederek Allah'a yaklaşma fikri, Türk dehasının en tabii ifadesidir."​

 

Stocktan, şunları söylüyor:

 

''Mevlana'nın yolu bizi İslam'a ve güzelliğe götürdü. Buradaki dostlarımızla Mevlana ve İslam'ın yolundan gitmeye çalışıyoruz. Mevlana'nın hayat felsefesi insanlığın kurtuluşudur. Dünya zulümlerden, savaşlardan ve sevgisizlikten ancak Mevlana'nın felsefesi ile kurtulur.''

 

ABD'li Sher Gamard, Mevlana ve İslam'ı araştırdı; Müslüman oldu!

 

''Eşimle namaz kılıyorum. Bütün sıkıntılarımdan kurtulup huzura kavuşuyorum. Eşim işi dolayısıyla Konya'ya uğruyordu. Mevlana'yı ziyareti sırasında aldığı kitaplardan etkilendi. Sonra yine Mevlana için Konya'ya geldiğinde Mevlana ve İslam'ı araştırdı ve Müslüman olmaya karar verdi. Bana söyledi, saygı duydum. Eşim İslam'ı tanıyınca hayatımız tamamen değişti. Mevlana'nın eserlerini, Kur'an-ı Kerim'i okudum. Çok önemli mesajlar var. İnsanların mutluluğu; İslam'ın emirleri, Hz. Muhammed'in sözleri ve Mevlana felsefesindedir.''

 

İtalyan Monica Belli:

 

“Mevlana sevgisi beni mıknatıs gibi çekiyor”

 

Konya'da bulunmaktan çok mutlu olduğunu ifade eden Belli, ''Mevlana sevgisi beni mıknatıs gibi çekiyor. Konya'ya ilk geldiğimde farklı bir enerji hissettim. Buraya her yıl gelmeyi alışkanlık haline getirdim. Mevlana'yı tanımadan önce İslam'ı farklı biliyordum ama Mevlana'nın eserlerini okudukça düşüncelerim değişti. Mevlana İslam'ı anlatmak için anahtar'' diyor.

Temel değerlere sahip olmak, bağlı kalmak, inanmak ve sürdürebilmek aşkına!..

 

Yazar: Tanıtım Bülteni

GÜL VE ATEŞ HZ. İBRAHİM'İN EVRENSEL MESAJLARI

GÜL VE ATEŞ HZ. İBRAHİM'İN EVRENSEL MESAJLARI

 

Kazım Öztürk 

 

Nüve Kültür Merkezi

    

Açıklama

 

Hz. İbrahim; inançlı bir insanın kararlı tutumu sayesinde önünde hiçbir engelin duramayacağının açık örneğini oluşturur. İnanç; kararlılığı gerektirir. İnançta tortu olmaz. Eğer inanmıyorsa anne, baba, kardeş ve kan bağı ile doğan akrabalığın hiç değeri yoktur, inanç karşısında. Hz. İbrahim, bunu babasına karşı göstermiştir. Tevhid inancını haykırmak için Nemrud'un hiç bir tehdit ve korkutmasına pabuç bırakmamıştır. Onun için “ülü'l-azim” peygamberlerden olmuştur.

Allah emri karşısında; evladını kurban etmekten çekinmeyen bir insanın azmi vardır, Hz. İbrahim'de. Kurban, asıl olarak, en sevdiği şeyi Hak için verebilmektir. Şeytan taşlama; Hz. İbrahim'de anlamını bulur. Bu taş, bir duvara taş atmaktan ibaret değildir. “Oğlunu niçin kurban ediyorsun? Sende hiç acıma yok mu?” diyen Şeytanı dikkate almayan sağlam bir inanç örneği sergilemiştir, Hz. İbrahim.

Sağlam imanı sayesinde ateşin yakmaması, Hz. İbrahim'e has bir olaydır. Küçük bir bebek ile eşini; kuş uçmaz kervan geçmez bir diyara bırakıp gitmek, ancak Allah'ın emrine tavizsiz olarak uyan Hz. İbrahim'e hastır.

Dik durmasını bilen, taviz vermeyenler, Nemrutlara karşı başarılı olurlar. Allah'ın emirleri karşısında asla tırsmayan, bir kenara çekilip, işi savsaklamayanlar ilahi ödüle layık olurlar. Her Nemrud'un bir İbrahim'i vardır.

 

Yazar: Tanıtım Bülteni

MUHAMMEDÜ'L EMİN – HZ. PEYGAMBER'İN EVRENSEL MESAJLARI

MUHAMMEDÜ'L EMİN – HZ. PEYGAMBER'İN EVRENSEL MESAJLARI

 

Kazım Öztürk 

 

Nüve Kültür Merkezi

    

Açıklama

 

Allah Resulü'nün, Allah'tan getirdiği gerçek; Kur'andır ve İslam'dır. Allah, bütün insanları bu dine çağırmaktadır. Hz. Peygamber, İslam davetini; Arabistan Yarımadası ve Arap kavimleriyle sınırlı tutmamış, Habeşistan'dan İran'a ve Bizans'a kadar dünyanın dört bucağına ulaştırmaya çalışmıştır.

Resulün, vahiy alma ve peygamberlik görevi dışında bizim gibi bir insan olduğu; gaybı bilmediği, gelecekten haber vermediği, Allah izin vermedikçe; ne şefaat edebileceği, ne günahı olanların günahını silebileceği ve ne de insanüstü bir yapıya sahip olduğu bilinmelidir.

Peygamberimiz; sosyal olaylara ilgisiz kalmamış, her insanın derdiyle ilgilenmiş, “ben peygamberim” diyerek bir kenara çekilip, gelene gidene el öptürmemiş, ayaklarını yıkatmamış, önünde el pence divan durdurmamıştır.

Peygamberimizi sevdiren, dünyaya tanıtan, bütün insanların istisnasız saygı duyduğu özellik; evrensel ilkeleri benimsetmesi, kainatın peygamberi oluşu, güzel ahlakı tamamlamak için gelişi, dünyada barışı ikame edişi, “Yaratılanı hoş gördük, yaratandan ötürü” anlayışının sahibi olmasındandır.

 

Yazar: Tanıtım Bülteni

ŞEB-İ ARUS - DÜĞÜN GECESİ

ŞEB-İ ARUS - DÜĞÜN GECESİ

 

Kazım Öztürk 

 

    

Açıklama

 

Mevlana, ölüme gülümsüyor. Zaten ölüme gülümsemeseydi, ölümü; ŞEB-İ ARUS olarak nitelemezdi. Mevlana'yı ölüme gülümseten, ölümü düğün gecesi kılan duygu; Ben Kur'an'ın kölesiyim, Muhammed Mustafa'nın yolunun tozuyum anlayışıdır.

Ey kardeş, 'Uyku, ölümün kardeşidir.'. O kardeş, bu kardeşten belli olur. (Mesnevi, İV/3084)

Sabahleyin uykudan uyanmak da mahşerde dirilmenin bir örneğidir:

Sûrun üfürülmesi Hakk'ın bir emridir. Onunla bütün halkın bedenleri yerden kalkar.

Sabah uyanınca aklımız nasıl bedenimize geliyorsa, herkesin canı da öyle bedenine girer.

Her ruh, kendi bedenine girer. Kuyumcunun ruhu, terzinin vücuduna girmez.

Sabah vakti küçük haşirdir. Büyük haşiri ondan kıyas et.

 

 

 

 

Yazar: Tanıtım Bülteni

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör