Işıtan Gündüz

Yayıncı, Çevirmen, Yazar

Doğum
Ölüm
04 Ağustos, 2019
Eğitim
İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi

Yazar, yayıncı, çevirmen, 68 kuşağı gençlik liderlerinden (D. 1945, Düzce – Ö. 4 Ağustos 2019, İstanbul). İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden mezun oldu. 1966 yılında Fikir Kulüpleri Federasyonu’nun (FKF) İstanbul sekreteryasında görev aldı. Ardından Türkiye İşçi Partisi’ne (TİP), Sosyalist Türkiye Partisi (STP) Siyasi Büro’ya ve Türkiye Komünist Partisi’ne (TKP) üye oldu.

1975’ten sonra Türkiye İşçi Partisi’nde yöneticilik görevlerinde bulunan Işıtan Gündüz, Türkiye Sosyal Tarih Araştırma Vakfı’nın (TÜSTAV) bağışçılarındandı.

 “68 Mayısında Paris” ve “Milliyetçilik Üzerine (Ulussuz Devletler Devletsiz Uluslar)” adlı kitapları derledi.

Sosyalist hareketin öncü isimlerinden Işıtan Gündüz, 4 Ağustos 2019 günü kalp krizi nedeniyle kaldırıldığı Kolon Hastanesi yoğun bakım servisinde hayatını kaybetti

68 kuşağından olan ve gençlik yıllarından bu yana sosyalist mücadelenin ön saflarında mücadele eden Işıtan Gündüz, İstanbul’da yoğun bakım tedavisi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Işıtan Gündüz, 6 Ağustos 2019 günü dostlarının katıldığı törenle son yolculuğuna uğurlandı. Gündüz’ün cenazesi Üsküdar’da bulunan Şakirin Camii’nden kaldırılarak Karacaahmet Mezarlığı’na defnedildi. Törene Gündüz’ün ailesinin yanı sıra çok sayıda dostu ve mücadele arkadaşı da katıldı.

 

‘Hayatını Mücadeleyle Geçirdi’

 

Dostları Işıtan Gündüz’ün ardından şunları söyledi:

 

Türkiye İşçi Partisi’nden (TİP) mücadele arkadaşı Cihan Açıkgöz:

“Hayatının çok büyük bölümünü kendi benimsediği ve savunduğu değerler uğruna mücadeleyle geçirdi. O değerler eşitlik özgürlük, barış ve sömürünün olmadığı bir dünya. Işıtan’ı saygıyla anıyoruz ve anacağız”

***

Sosyalist Türkiye Partisi’nin (STP) kuruluşunda beraber yer aldığı dostu Ali Önder Öndeş:

“Sonuna kadar siyasetin içinde kalan biriydi. Hayatın bütün zorluklarına rağmen siyasetten kopmadı. Işıtan Düzce’de bir köye yerleşmişti, orada mutluydu. Bahçesi vardı çiçekler ekiyordu ve kitapları vardı. Muazzam bir kitaplığa sahipti. Siyaseten hep devrimci bir kimlikti.”

 

‘Deniz Genç Kaldı, Biz Yaşlandık’

 

Dostu Yusuf Ünal:

“Kendisini en son gördüğümde Deniz Gezmiş ile olan fotoğrafını sormuştum. ‘Deniz genç kaldı, biz yaşlandık’ dedi. En son bana söylediği sözler bunlardı. Çok yönlü, ilerici, devrimci bir insandı."

 

ESERLERİ:

 

Telif-Derleme: Milliyetçilik Üzerine (Ulussuz Devletler Devletsiz Uluslar, 2008), 68 Mayısında Paris (2009), Ulusal Kimlik ve Etnik Açılım (2010)

 

Çeviri: Sevme Sanatı / Erich Fromm (1981), Çocuklardan Tanrıya Mektuplar / Eric Marshall, Stuart Hample (1992), Prens / Niccolo Machiavelli (2003), Evlilik ve Ahlak / Bertrand Russell (2004), Erdemin Ardından Git / Konfüçyüs (2008), Sıradışı İnsanlar Direniş, İsyan ve Caz) / Eric J. Hobsbawm (2010, 2016), II. Dünya Savaşı'nda Seks ve Propaganda / Herbert A. Friedman, Prens / Niccolo Machiavelli (2011),

 

KAYNAKÇA: Sosyalist hareketin emektar isimlerinden Işıtan Gündüz hayatını kaybetti (ilerihaber.org, 4 Ağustos 2019), 68 kuşağının önde gelen isimlerinden Işıtan Gündüz son yolculuğuna uğurlandı (cumhuriyet.com.tr, 6 Ağustos 2019), Işıtan Gündüz kitapları (kitapyurdu.com, pegem.net, idefix.com, dr.com.tr, pandora.com.tr, nadirkitap.com, odakitap.com, 1000kitap.com, 6 Ağustos 2019).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör