Ali Şefik Özdemir

Milli Kahraman, Tüccar, Milletvekili, Siyasetçi

Ölüm
17 Mayıs, 1951
-
Eğitim
Camiülezher
Diğer İsimler
Şefik Özdemir Bey

Milli Kahraman, Çiftçi, Tüccar, Müteahhit, Siyasetçi, VI. Dönem Siirt, VIII. Dönem Gaziantep Milletvekili (D. 1885, Kahire / Mısır – Ö. 17 Mayıs 1951).

Kaynaklarda Şefik Özdemir Bey olarak da geçer. Kafkasya'dan Mısır'a göçetmiş bir Adıge ailesindendir. Baba adı Ahmet Cevdet. 1885 yılında Kahire'de doğdu. Camiülezher'de okudu. Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı Devleti emrinde savaştı. Osmanlı ordularının yenilgisi ve çekilmesinden sonra Suriye'de Fransızlara karşı yapılan ayaklanmalara katıldı. 1920 yılının Haziran ayı sonunda Antep'e gelerek Fransızlara karşı savaşan birliklerden birine komuta etti.

Halkın isteği üzerine 8 Ağustos'ta Antep'teki tüm direnişçi güçlerin komutanlığına getirildi. Fransız güçlerine karşı yapılan halk savaşını başarıyla yönetti. Bölgedeki Türkmen, Kürt, Arap aşiretlerini, mülteci Cezayir Müslümanlarını, hatta Alsas-Lorenli Alman ve Rus mültecilerini bir araya getirerek Fransızlara karşı mücadele etti.

TBMM Hükümeti ile Fransızlar arasında anlaşma sağlanmasından sonra Musul bölgesinde İngilizlere karşı harekette görevlendirildi.

1922 yılı ilkbabarından itibaren, Misak-ı Milli sınırları içinde bulunan bu bölgede, Anaze ve diğer aşiret gönüllüleri ve Kuzey Afrika Müslümanlarından kurulu bir birlikle, Kürt lideri Şeyh Mahmut'un Barzan ve Zaber gibi Kürt aşiretlerinin de desteğini sağlayarak İngilizlere karşı başarılı savaşlar verdi.

İngilizlerin üstün güçlerle saldırıya geçmeleri ve gerekli yardımların gönderilmemesi sonucu yenilerek İran topraklarına ve oradan da Anadolu'ya çekildi.

TBMM'nin VI. Döneminde Siirt'ten, VII. Döneminde Gaziantep'ten milletvekili seçildi. Ticaret ve müteahhitlik işleriyle uğraştı.

Evli, 2 çocuk babasıydı. Türkçe, Arapça, Adıgece, İngilizce ve Fransızca biliyordu.

 

KAYNAKÇA: Şefik Özdemir Bey (cerkezya.org, 27 Kasım 2018), Cumhuriyet'in İlanından Bu Güne Kadar İlimizi Temsil Eden Milletvekilleri (mucadelegazetesi.com, 14.07.2019).

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör