Engin Nurşani

Türk Halk Müziği Ses Sanatçısı

Doğum
09 Ocak, 1984
Ölüm
25 Aralık, 2020
Eğitim
Lise mezunu
Burç

Türk Halk Müziği Sanatçısı. Gercek ismi Engin Ayhan (D. 9 Ocak 1984, Almanya Krefeld – Ö. 25 Aaralık 2020, İstanbul). Annesi Angelika Ayhan, babası Ozan Aşık Ali Nurşani dir. Babası aslen Gaziantepli, annesi ise Alman'dır.  Okul Eğitimini Almanya da yaptı. Lise mezunudur.

Engin Nurşani dünyaya geldiğinde türkülerle tanıştı, yani babasının türküleriyle.

Sürekli babası ile beraber çeşitli konserlere gitti ve 6 yasında saz çalmaya ve türkü söylemeye başladı.

Ve curayı eline alıp babasının desteği ile kendini çok iyi geliştirdi.. 10 yaşlarında Türkü söylemeye ve bağlama çalmaya başladı.. Babası Ozan Ali Nurşani gittiği konserlere Engin'i de beraber götürüp sahneye çıkarmaya başladı... Aradan yıllar geçtikçe kendini daha da iyi yetiştirdi.

On yedi yaşına geldiğinde kendini profesyonel bir albüm çıkarmaya hazır hissetti... İlk etapta babası (Ali Nurşani) buna karşı çıktı çıkmasında haklı idi. Çünkü babası Ozan Nurşani 45 yıl içerisinde yaptığı bunca emeğinin karşılığını alamamıştı. Oğlu Engin Nurşani' nin de aynı durumlara düşmesini istemediği için ona tepki göstermişti... Ama Engin babasının haberi olmadan İstanbul’a geldi ve babasının kaset yaptığı..  Müzik şirketine albüm için başvurdu... Müzik şirketi Engin Nurşani' nin sesini ve yorumunu çok beğenip albüm çalışmalarına hemen başladılar.

İlk albümü olan "Adına Bir Çizik Çektim" adlı kasetle müzik piyasasına merhaba dedi... Bu sürpriz kasetle babasının karşısına çıktı... Ozan Nurşani için iyi bir sürpriz olmuştu ve artık Engin Nurşani bu yolda ilk ciddi adımını atıp adını duyurmaya başlamıştı. Emin adımlarla sanatına daha da sıkı bir şekilde sarılmaya başladı.

"Bana tek destekçim babam Nurşani olmuştur" diyordu Engin Nurşani. "Beni Türk halk müziği sevdalısı yapan da Babam Aşık Ali Nurşani olmuştur" diye de ekliyordu.

 

Vefatı:

 

1 buçuk yıl önce yakalandığı nazofarenks (gırtlak) kanseriyle mücadele eden Türk Halk Müziği sanatçısı Engin Nurşani, tedavi gördüğü İstanbul Acıbadem Altunizade Hastanesinde 25 Aralık günü hayatını kaybetti.

Sanatçı için 26 Aralık 2020 günü  Sancaktepe Sarıgazi Cemevi'nde cenaze töreni düzenlendi. Törende taziyeleri eşi Dilek Nurşani, annesi Angelika Ayhan, babası Aşık Ali Nurşani kabul etti. Engin Nurşani'nin cenaze törenine Erdal Erzincan, Latif Doğan gibi çok sayıda halk müziği sanatçısı da katıldı. Sevenleri Nurşani'yi son yolculuğuna uğurlanırken yalnız bırakmadı.

Cenaze töreninde koronavirüsle mücadele kapsamında cemevi görevlileri tarafından sosyal mesafe uyarılarında bulunuldu. Gelen vatandaşların maske kurallarına uydukları görüntülendi. Cemevindeki törenin ardından Erdal Erzincan ve halk müziği sanatçıları Engin Nurşani için türküler söyledi.

Nurşani'nin tabutu omuzlarda cenaze arabasına yüklendi. Ardından Engin Nurşani Yenidoğan Mezarlığı'na defnedilmek üzere son yolculuğuna uğurlandı.

 

"9 OCAK DOĞUM GÜNÜYDÜ"

 

Halk Müziği sanatçısı Latif Doğan, "Öncelikle ülkemizin başı sağ olsun. Sanat camiasının başı sağ olsun. Bu mesleğe ilk başladığımızda İstanbul'da beraber yola çıktık. Aynı zamanda Unkapanı'nda beraber durduk. O günden bu güne kadar olan dostluğumuz var. Çok erken kaybettik. Allah ailesine sevenlerine sabırlar versin." dedi. Engin Nurşani'nin yapımcısı Cafer Özdemir ise, "Engin bana göre çağımızın ozanıydı. Yeni neslin yetiştirdiği en değerli sanatçımızdı. Yapımcı bağımdan önce kardeş bağım vardı." ifadelerini kullandı. Engin Nurşani'nin cenaze törenine Belçika'dan gelen Besim Özşahin, "Kirvesiyim ben. Belçika'dan geliyorum. Çocukluktan beri beraberiz. 9 Ocak doğum günüydü. Bu sene yanında olamayacağız. Ama her zaman yüreğimizde." diye konuştu. Halk Müziği sanatçısı Erdal Erzincan da, "Bu kültürün güzel taşıyıcılarından birisiydi. Güzel sesi hep yankılanacak." şeklinde konuştu.

  

Albümleri:

 

Kolay mı Sandın?

Üç Ozan Üç Oğul

Gözün Aydın

Sen Nefsine Köle Oldun

Mutlu Musun?

Adina Bir Çizik Çektim

 

Popüler Şarkıları:

 

Mutlu musun

Sensizliğin Yeri Bomboş

Adına Bir Çizik Çektim

Gel Desem Gelir miydin

Ölüyorum Senin Olsun

Saçlarını Öremedim

Beni de Düşün Beni de

Gülom

Yabancı

Seninle Yolumuz Ayrıldı

 

KAYNAKÇA: Engin Nurşani kimdir (engin-nursani.skyrock.com, 08.07.2019), Engin Nurşani albümleri (muzikdinle.com.tr, 08.07.2019),  Gözyaşları sel oldu... Ünlü sanatçı Engin Nurşani'ye veda...(hürriyet.com.tr, 26.12.2020).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör