Şadi Çarsancaklı

İnsan Hakları Savunucusu, STK Yöneticisi, Hukukçu

Doğum
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’

Hukukçu, Avukat, İnsan Hakları Savunucusu, STK Yöneticisi. 1963 yılında Elazığ`da doğdu. Annesi Çöteli Beylerinden Cemil Bey’in kızı Neriman Hanım, babası Çarsancak Beylerinden Bedri bey oğlu Arslan Bey’ dir.

İlk ve orta öğrenimini Elazığ’da bitirdi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1986 yılında mezun oldu. Üniversite yıllarında ve sonrasında çeşitli fikir ve düşünce dergilerinde görev aldı, yazıları yayınlandı.

1988 yılında Çarsancaklı Hukuk Bürosu’nu kurdu. Çarsancaklı Hukuk Bürosu bu gün Şirketler ve özellikle belediyeler başta olmak üzere kurum müşavirlikleri yapan, bireysel hukuk çerçevesinde de çeşitli hukuk alanlarında uzmanlaşmış çok avukatlı saygın bir hukuk kurumudur.

Şâdi Çarsancaklı 80’li yılların sonlarında yoğun hak ihlalleri ortaya çıkınca hak ihlaline uğrayan kişi ve grupların yanında hak mücadelesine girişti ve onların avukatlıklarını yaptı.

Hak ihlallerinin kitlelere yönelik ve yaygın hal alması karşısında 1991 yılında bir grup arkadaşıyla birlikte İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER)’i kurdu.

28 Şubat sürecinde şahit olunan işkenceler, düşünce ve inanç özgürlüğüne yönelik baskılar, fişlemeler, polisçe yapılan hukuka aykırı baskın, haksız suçlama ve gözaltı işlemleri, özellikle üniversite ve diğer eğitim kurumlarındaki ifade özgürlüğüne yönelik yaygın baskılara karşı Mazlumder İstanbul Şube başkanı olarak hukuki zeminde özgün stratejiler/mücadele yöntemleri geliştirdi.  Barışçıl gösteriler, karşı davalar açmak sureti ile hak ihlali yapan görevlilerin caydırılması, cezalandırılması ve ihlal niteliğindeki uygulamaların önüne geçilmesi geniş halk kesimlerine Mazlumder eliyle yaygınlaştırıldı.

Bütün bu çalışmalar sonucunda oluşan toplumsal direnç 28 Şubat sürecinin iddia edildiği gibi 1000 yıl sürmeyip kısa sürede neticelenmesini sağladı.

Hukuk Devleti ve İnsan Hakları konusunda çalışmalarından ötürü 1996 yılında ‘Avukatlık Dalında Yılın Hukukçusu’ Seçildi. İnsana verilen değer ve insan haklarını merkez alan başarılı faaliyetleri ulusal ve uluslararası basına yansıdı.

Çeşitli üniversitelerde, Mazlumder İnsan Hakları Okulunda İnsan Hakları uygulamaları ve Türkiyede İnsan Hakları Tarihi, Mazlumder Felsefesi ve Tarihi üzerine dersler, konferanslar verdi.

1993 yılından beri etkinliğini sürdüren Yaran-ı Harput Grubunun fikir babalarındandır. Halen Yaran-ı Harput Derneğinin başkanlığını yapmaktadır.

Harput Tarih Turizm Sosyal Hizmetler ve Çevre Vakfı (HARVAK)’ın kuruluşunda yer aldı.

2004-2007 yılları arasında Kızılay Bayrampaşa Şubesi Başkanvekilliği ve Şube Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı.

Hukukçular Derneği, Tüketiciler Birliği, Tüketici Hakları Merkezi, Kalıcı Değerler ve Maarif Vakfı (KADEM) ve Elazığlılar Derneği gibi kuruluşların üyesi olarak görevler ifa etti.

Dünyanın üçüncü büyük barosu olan İstanbul Barosu 2008 seçimlerinde, Hukukun Üstünlüğü Platformu adına başkan adayı oldu. Platform bu güne dek en yüksek oy oranına o seçimlerde ulaştı.

Klasik Türk Müziği, Türk Sanat Müziği özel ilgi alanlarındandır.

Evli ve 4 çocuk babası olan Şâdi Çarsancaklı, halen İstanbul’da Çarsancaklı Hukuk Bürosunda “Kurucu Avukat” sıfatı ile çalışmalarına devam ediyor.

KAYNAK: Başkan (yaraniharput.org, 25.06.2019).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör