Muhammed Mursi

Mısırlı Devlet Adamı, Cumhurbaşkanı

Doğum
08 Ağustos, 1951
Ölüm
17 Haziran, 2019
Eğitim
Kahire Üniversitesi
Burç

Mısırlı Arap Devlet Adamı, Mısır’ın Beşinci, Seçimle Gelen İlk Cumhurbaşkanı (D. 8 Ağustos 1951, Mısır'ın kuzeyindeki Şarkiye iline bağlı Eladva köyü – Ö.17  Haziran 2019, Kahire / Mısır).  Çiftçi bir baba ve ev hanımı bir annenin beş çocuğundan en büyüğü olarak dünyaya geldi. İlk eğitimini memleketinde aldı. Mühendislik lisansını Kahire Üniversitesi'nde (1975 ve 1978), Mühendislik doktorasını Güney Kaliforniya Üniversitesi'nde tamamladı (1982). Northridge Kaliforniya Eyalet Üniversitesi'nde yardımcı doçent oldu (1982-1985). Ardından eğitim vermek için Mısır'daki Zagazig Üniversitesi'ne geldi.

İdeolojik bakımdan yakın olduğu Müslüman Kardeşler hareketi içerisinde siyasete atıldı. 2000 ve 2005 yılları arasında milletvekili oldu. Müslüman Kardeşler'in yasal olarak seçime katılmaları mümkün olmadığından parlamentoya bağımsız siyasetçi olarak girdi. Tam 5 yıl Mısır Halk Meclisi üyeliği yaptı. 2011 Mısır Devrimi'ne muhalif bir lider olarak destek verdi ve 30 Nisan 2011 tarihinde Müslüman Kardeşler'in kurduğu, Özgürlük ve Adalet Partisi'nin başkanı seçildi.

2012 Mısır cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Müslüman Kardeşler'in aday gösterdiği Hayrat Şatır'ın adaylığı düşünce, yerine Muhammed Mursi seçildi. Yoğun seçim kampanyası yürüttü. İlk turda % 25.5 oy aldı ve ikinci tura girmeye hak kazandı. İkinci turda da % 51.73 oy alarak, Mısır’ın 5. Cumhurbaşkanı seçildi.

Mursi’nin Cumhurbaşkanı seçilmesi birçok İslam ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de memnuniyetle karşılandı.

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan da Destek Vermişti

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Mısır'da halkın oyuyla iş başına gelip darbeciler tarafından yönetimden uzaklaştırılan Mursi'ye desteklemiş,  darbeci askerlerle hiçbir uluslararası platformda görüşmeyi kabul etmemişti. Erdoğan, ayrıca partisinin mitinglerinde "Rabia" işaretiyle de Mursi’ye destek vermişti.

 

Darbeciler Tarafından Görevden Alınıp Hapse Atıldı

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, görevine Temmuz 2013’e kadar devam edebildi. 2012–13 Mısır protestoları adıyla bilinen, 3 Temmuz 2013 tarihinde yapılan büyük gösteriler sonucu Mısır ordusu, askeri bir müdahale ile yönetime el koydu. Mursi ise darbeyi kabul etmediğini açıkladı ve yandaşlarına direnmelerini söyledi. Muhammed Mursi'nin gözaltına alındığı, ev hapsinde tutulacağı bildirildi.

16 Mayıs 2015 günü mahkeme tarafından idam cezasına çarptırıldı. 16 Haziran 2015 günü hakkında açılan "casusluk" davasından müebbet hapse mahkûm olurken, "cezaevi baskınları" davasında ise mahkeme idam kararını onadı.

 

Vefatı:

Muhammed Mursi, hapishanede 5 yıl yattıktan sonra 17 Haziran 2019 günü sözde mahkemede yargılanırken hayatını kaybetti. Cenazesi, ertesi gün yoğun güvenlik önlemleri altında yerel saatle 05.00'te Kahire'de defnedildi.

Türkiye Diyanet İşleri Başkanlığının yaptığı duyuru sonucu Türkiye’nin 81 il ve ilçelerinde de aynı gün öğle namazına müteakip merkezi camilerde gıyabi cenaze namazı kılındı. İstanbul Fatih Camiinde kılınan gıyabi cenaze namazına Cumhurbaşkanı Erdoğan da katıldı.

Muhammed Mursi, Necla Mahmud (e. 1978) evli; Şeyma Mursi, Usame Mursi, Abdullah Mursi, Ahmed Mursi, Ömer Mursi adlarında 5 çocuk babasıydı.

 

 Muhammed Mursi’nin mahkemede yargılanırken hayatını kaybetmesi Türkiye’de dindar kitleler tarafından büyük bir üzüntü ve tepkiyle karşılandı. Çok sayıda kişi sosyal medya hesaplarından Mursi’ye reva görülen haksızlığa karşı tepki mesajları yayımladılar. Şairleri tepkilerini şiirleriyle dile getirdiler.

 

KAYNAKÇA:  Muhammed Mursi, Kahire'de defnedildi (hürriyet.com.tr, 18.06.2019), Muhammed Mursi kimdir? Nasıl öldü? (aksam.com.tr, ahaber.com.tr, sabah.com.tr, dogruhaber.com.tr, 18.06.2019).

ŞEHİTTİR MUHAMMED MURSİ

ŞEHİTTİR MUHAMMED MURSİ

 

Musa TEKTAŞ

 

Mısrın tarih devranında

Ahittir Muhammed Mursi

Firavunun zindanında

Şehittir Muhammed Mursi

 

Ağla gönül ağla gülme

Habere duyarsız kalma

Yıllar yılı nice zulme

Şahittir Muhammed Mursi

 

Yusuf gibi kuyularda

Yakup gibi duyularda

Avuç avuç dualarda

Vahittir Muhammed Mursi

 

Haklı İslam davasında

Hiç olmadı hevasında

Mücadele semasında

Nahittir Muhammed Mursi

 

 

 

Yazar: Musa TEKTAŞ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör