Selim Sırrı Paşa (İzmit Mutasarrıfı)

Osmanlı Bürokratı, Vali

Ölüm

Osmanlı Bürokratı, İzmit valilerinden (D. 1851, Vidin / Osmanlı Devleti – Ö. 1924, İzmit). İsim benzerliği olan şair ve bilgin Giritli Sırrı Paşa ile karıştırılmamalıdır.  

Bulgaristan Balcı Kenanoğulları olarak tanınmış bir aileye mensuptur. 1851 yılında Bulgaristan’da doğmuştur. İlk ve orta eğitimini Vidin’de yapmış, ardından Rumeli, Anadolu ve Suriye’de yapılan şose yolları denetlemiş, yapımlarını sağlamıştır. Gösterdiği başarı üzerine 1888’de İzmit valiliğine atanmıştır. 

Bu görevi sırada yol yapım işlerine hız vermiş, göreve başlar başlamaz Ankara’ya doğru yapılmakta olan yol bitmemiş olduğundan kasaba içinde yol seferberliği ilan etmiş ve 35 binden fazla köylüyle birlikte yolları bitirmiştir.

Demiryolu boyunca sıralanan ve İzmit’in bir özelliği olan çınar ağaçlarını bu esnada diktirmiştir. İzmit ovası bataklıklarının kurutulması için Tavşantepe yöresinden toprak getirterek kısmen kurutulmasını sağlamıştır.

1894 yılında Fransız Koleji’nin yapımı sırasında kulesine Fransız bayrağı çekildiğinde bayrağı indirtmiş ve inşaata engel olmuştur. Bu olay üzerine Fransız elçisinin şikâyeti ile görevinden açığa alınmış; 1913 yılında Balkan Savaşı sırasında yeniden imar ve iskân işleriyle görevlendirilmiştir.

1924 yılında vefat etmiş, cenazesi Fevziye Camii yanına defnedilmiştir. 1943’te Belediye Başkanı Kemal Öz’ün çabalarıyla kemikleri Namazgâh Şehitliği’ne kaldırılmıştır.

Hakkında Atilla Oral’ın yazdığı Selim Sırrı Paşa adlı kitap 2010’da yayımlanmıştır.

 

Kocaeli Selim Sırrı Paşa Konağı

 

Selim Sırrı Paşa Konağı, Kocaeli’nin merkez ilçesi olan İzmit’e bağlı Hacı Hasan Mahallesi Sırrı Paşa Caddesi üzerindedir.

Selim Sırrı Paşa Konağı, 1892 yılında iki katlı olarak inşa edilmiştir. Selim Sırrı Paşa Konağın çizimini kendisi yapmıştır. Bugünkü Selim Sırrı Paşa Konağı ismini almıştır.

Köşk, orijinline uygun olarak restore edilmiştir. Son dönem Osmanlı mimarisine meraklı herkesin gidip görmek isteyeceği bir konaktır.

 

KAYNAKÇA: Atilla Oral / Selim Sırrı Paşa (2010), Şark Çelebi / Selim Sırrı Paşa Konağı (9 Aralık 2016).

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör