Sadi Güven

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı, Hakim, Bürokrat

Doğum
24 Haziran, 1955
Eğitim
İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Burç

Hâkim, Bürokrat, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı. 24 Haziran 1955, Dursunbey / Balıkesir doğumlu. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden 1978 yılında mezun oldu. İstanbul hâkim adayı olarak mesleğe başlamış ve sırasıyla Narman, İslâhiye Sorgu Hâkimliği, İslâhiye, Malkara, Fethiye, Ankara Hâkimliği, Ankara Ticaret Mahkemesi Başkanlığı görevlerinde bulundu.

19 Nisan 2005-13 Temmuz 2008 tarihleri arasında Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcılığı görevinde bulunan Sadi Güven, 13 Temmuz 2008 tarihinde Yargıtay Üyeliğine seçilmiş ve Yargıtay 17. Hukuk Dairesi üyesi olarak görev yapmaktadır. Ayrıca 24 Ocak 2013 tarihi itibariyle Yüksek Seçim Kurulu başkanlığı görevini yürütmektedir. Saniye Güven ile evli, Esra Güven Yeşilova adında bir kız çocuk babasıdır.

YSK Başkanı Sadi Güven, özellikle 31Mart 2019 yerel seçimlerinden sonra sık sık gündeme geldi. Bu seçim sonunda CHP adayı Ekrem İmamoğlu, az bir farkla seçimi kazandı ve yeni İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev yapmaya başladı. Ancak seçim tartışmaları bitmedi, tam aksine AK Parti ve MHP’nin ortaya koyduğu yeni iddialarla tartışmalar büyüyerek devam etti.

Sandıkta yapılan usulsüzlüklere ilişkin Adalet ve Kalkınma Partisi; YSK'ya itirazda bulundu ve geçersiz oyların yeniden sayılması kararlaştırıldı. 6 Mayıs 2019 günü ise AK Partinin itirazlar ve sunduğu belgeler haklı bulunarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi seçiminin iptali ve yenilenmesine, yeni seçimin 23 Haziran 2019 günü yapılmasına karar verildi.

YSK üyeleri, AK Parti’nin itirazını 4 ret oyuna karşılık 7 oyla kabul etti. YSK'nın kararını AK Parti YSK Temsilcisi Recep Özel de sosyal medya hesabından duyurdu. AK Partili Özel, "İstanbul seçimleri yenileniyor. Hayırlı olsun..." dedi.

 KAYNAKÇA: YSK Başkanı Sadi Güven kimdir? (sabah.com.tr, aksam.com.tr, karar.com, yeniakit.com.tr, haberler.com, 06.05.2019), YSK'dan İstanbul seçimi kararı (hürriyet.com.tr, 06.05.2019).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör