Bozkurt İlham Gencer

Şarkıcı, Caz Sanatçısı, Piyanist, Müzisyen

Doğum
30 Ağustos, 1922
Ölüm
24 Mayıs, 2023
Eğitim
Beyoğlu Erkek Lisesi
Burç

Türkiye’nin ilk piyanist şantörlerinden olan caz müzisyeni (D. 30 Ağustos 1922, İstanbul – Ö. 24 Mayıs 2023, Bodrum / Muğla).

Nüfusta Osman olan ön adını 2008 yılında Bozkurt olarak değiştirdi. Nihal Türkay ile İbrahim Gencer’in oğullarıdır. Ebeveyni, kendisi altı aylık iken boşanmıştır. 1931 senesinde müzik ile 5 yaşında tanışan İlham Gencer evlerinde bulanan konsol piyano ile çalışmalarına başlamıştı.

Kabataş Erkek Lisesinde okurken, geçiş yaptığı Beyoğlu Erkek Lisesinden mezun oldu. Lise döneminde yazar ve müzisyen Atilla Dorsay ile beraber okullarda konserler vermişlerdir.

Profesyonel müzik kariyerine 18 yaşında başladı. 1949 yılından 1963 yılına kadar İstanbul Radyosunda solist olarak çalıştı.

Bozkurt İlham Gencer, henüz beş yaşındayken annesinden aldığı derslerle ve evlerindeki konsol piyanoyu çalarak müzik hayatına başladı. İlk bestesi olan “İlham Vals”i de beş yaşındayken bestelemişti ve ilk konserini de yine beş yaşındayken Saray Sineması’nda vermişti. Gençlik yıllarında çeşitli lokallerde piyano çalarak ve solistlik yaparak kendini geliştirdi. Türkiye’nin ilk yerli caz grubunu kurdu. Daha sonra İstanbul Radyosu’nda Ayten Alpman ile birlikte programlar sunmaya başladı.

1960 yılında Şişli’de Çatı Kulübü’nü açarak burada konservatuvar eğitimleri verdi. Bu kulüple birçok sanatçının tanınmasını sağladı. Dönemin ünlü isimleri olan Cem Karaca, Emel Sayın, Barış Manço, Ajda Pekkan gibi isimleri kendi sahnesinde çıkardı. Fransız şarkıcı Bob Azzam’ın ünlü şarkısı ‘C’est écrit dans le Ciel’ Türkçe seslendirdi. Bu şarkı, Türkçe söylenmiş ilk pop parça olarak tarihe geçti. Daha sonra bu şarkı “Bak Bir Varmış Bir Yokmuş” adını aldı ve Türkiye’de cover akımı başladı. Askerliğini 1951 yılında Ankara Sıhhiye’deki Ordu evinde tamamladıktan sonra, 1953 yılında Ayten Alpman ile evlendi. Bu evliliğinden Ayşe ile İlhan isimlerinde iki çocuğu olmuştur. Yedi yıl süren evlilikleri 1960’ta sona ermiştir.

İkinci evliliğini ise Necla Gencer ile gerçekleştiren Gencer’in bu evliliğinden Bora Gencer isminde bir oğlu vardır. Oğlu Bora Gencer de müzisyendir. İlham Gencer’in üç çocuğu da kendisi gibi müzikle ilgilendi. Sanatçının caz vokalisti olan kızı Ayşe Gencer Aralık 2022’de 66 yaşında yaşamını yitirdi.

Hakkında 2018 yılında Sami Sefer Coşkun tarafından yazılan ‘Bozkurt İlhami Gencer’le Sanat ve Siyaset Bir Arada’ adlı bir kitap yayımlanmıştır.

 

VEFATI

 

Türk müziğinin efsane sanatçılarından İlham Gencer, 24 Mayıs 2023 günü Muğla Bodrum’da vefat etti. Evinde fenalaşan ünlü sanatçıya ilk müdahaleyi müzisyen oğlu Bora Gencer yaptı. Hemen hastaneye kaldırılan usta sanatçı 101 yaşında hayatını kaybetti.

Uzun sanat hayatında birçok yeniliğe imza atan İlham Gencer, 24 Mayıs 2023 günü son yolculuğuna uğurlandı. Anma töreninde konuşan oğlu Bora Gencer, 'Çok büyük bir acı. Annem de gitti babam da... Hayat anlamsızlaşıyor böyle durumlarda' dedi...

Vefatını sosyal medyada ünlü besteci Turhan Taşan şu sözlerle duyurdu: “Bozkurt İlham GENCER'İN vefat ettiğini üzülerek öğrendim. Kendisine Allah'tan rahmet, ailesi ve sevenlerine başsağlığı diliyorum. 

AKM'DE SON GÖREV

 

Bozkurt İlham Gencer için MESAM (Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği) tarafından saat 10.00’da Atatürk Kültür Merkezi’nde (AKM) veda töreni düzenlendi...

Ünlü isimler büyük ustaya son görevini yerine getirmek için törende hazır bulundu.

Bozkurt İlham Gencer son yolculuğuna uğurlandı...

 

ŞEREFİYLE YAŞAYIP, ŞEREFİYLE ÖLDÜ

 

Babasının vefatıyla büyük üzüntü yaşayan Bora Gencer duygularını şu sözlerle dile getirdi:

 “Türkiye ve dünya çok önemli bir değeri, bir duayen kaybetti. Sadece bizim babamız değil, birçok insanın babası olmuş bir babanın evladı olmanın gururunu yaşıyorum. Şerefiyle yaşayıp, şerefiyle öldü. Allah herkese öyle nasip etsin. Sanat her zaman siyasetin üstünde; çünkü siyaset bir zaman geliyor unutuluyor ama gerçek sanatçılar unutulmuyor. Biz de milyonlarca yıl unutulmayacak bir babanın evladı olarak son görevimizi yapmaya geldik. Katılan, seven herkese teşekkür ediyoruz. Emek verdiği bütün insanlar burada.Çok büyük bir acı. Ben şu an devrimi tamamladım. Anne de gitti baba da gitti. Hayat anlamsızlaşıyor böyle durumda. Allah herkese sıralı ölüm versin.“

 

ALLAH HEPİMİZE GÜÇ VERSİN

 

İlham Gencer’in vasiyeti var mıydı sorusuna da cevap veren Bora Gencer, “Devlet sanatçılığı istiyordu ama o prosedür değişmiş, devlet büyüklerimiz o hayattayken bunu gerçekleştiremediler. Böyle bir sanatçılık unvanı kalkmış araştırmalarım sonucunda… Başka bir şey yapılacak denmişti ama yapılmadı. En çok istediği ülkede insanların silahsız gezmesi… Silahlara çok karşı bir insandı, hayatı boyunca çakı bile taşımadı. Bizim o işlerle ilgimiz olmaz. ‘Sabır, şükür ve dua’ dedi hep. Bu üç önemli konu üzerinde hep durdu. Onun ülkeye olan inancı ve hayata olan bağlılığı hayatta tuttu. İki senedir çok büyük uğraşlar verdik. Yeri geldi düzeldik, yeri geldi biraz bozulduk, tekrar toparladık buraya kadarmış... Çok büyük acı içindeyim, tarifi imkânsız bir acı. Babam muhteşem bir insandı, herkesin sevgilisi oldu.  Bugün 27 yaşında bir insan, İngiltere’de yaşayan bir genç gelip babamla doğum gününü kutluyor. Sadece belli bir yaşa değil her yaşa hitap eden, yaş skalası olmayan bir adamdı. Asıl acıyı onu defnettikten sonra yüreğimde hissedeceğimi biliyorum. Allah hepimize güç versin.” şeklinde konuştu.

 

DOSTLARI ÜNLÜ SANATÇIYI ANDI

 

101 yaşında vefat eden İlham Gencer'i dostları şu sözlerle andılar...

 

Nuri Alço: İlham Gencer’i anlatmak kolay bir şey değil. Geçen yaz Bodrum’da beraberdik. En son hastane ziyaretini yaptım. Göğsünden Türk bayrağını ayırmayan, çok güzel bir insandı. Kalbi güzel bir insandı, büyük efsane yeri hiçbir zaman doldurulamayacak. En son hastanede gördüm kendisini, güzel bir insanı kaybettik.

Müzik yapımcısı Hakan Eren: Başımız sağ olsun… Türk popunun yaşayan çınarlarından, efsanelerinden biriydi. İlk Türkçe sözlü müziği başlatan birçok sanatçıyı müzik dünyasına katan Ajda Pekkan’dan Emel Sayın’a kadar… Türkiye’nin ilk caz piyanisti… Benim de uzun yıllar beraber çalıştığım bir usta. Çok şey yaşadık. Hayatımda hiçbir şeyi unutmayan hafızası bu kadar sağlam birini görmedim. 90’lı yaşlarında her şeyi hatırlardı.

İlham Amca bunu övünerek söylerdi; Nota bilmezdi ama her şeyi çalardı. İnanılmaz bir müzik aşkı vardı, piyano çalmayı severdi hiç boş durmazdı. Sohbeti hoş bir insandı. Egosu kaprisi yoktu.

 

"MÜZİK TARİHİMİZİN KÖŞE TAŞLARINDAN BİR TANESİ"

 

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz: "Bozkurt İlham Gencer’in Türkiye’nin ilk piyanistlerinden biri olduğunu hatırlatarak şunları söyledi: "Müzik dünyasına kazandırdığı birçok ilkler var. Bu anlamda müzik tarihimizde köşe taşlarından bir tanesi ve ayrıcalıklı bir yeri var. Ama aynı zamanda sanata, özellikle de genç sanatçılara, şimdi kıdemli sanatçı olmuş dönemin pek çok sanatçısına yol göstericiliği, dokunmuşluğu var. Birçoğunun üzerinde emeği var. İnsanların gönlünde ayrıca mutlu bir yer edinmesini de başardı. Büyük bir özveriyle çalışıyor olması, çok çalışkanlığı, müziğinin yüreğimizde bıraktığı derin izler ise armağan olarak bizlere kaldı. Eminim ki sanatın gücünü keşfetmek ve yaratıcılığı ifade etmek için gelecek nesiller İlham Gencer’in sanatından ilham alacaklar. Bizleri etkileyen bir yolculuğa çıkaran büyük ustanın bu son yolculuğunda da ailesinin, sevenlerinin ve sanat dünyamızın başı sağ olsun. Sanatını, özverisini, bitmeyen enerjisini ve kalplerimizdeki yerini her zaman anacağız."

 

KAYNAKÇA: Ünlü Müzisyen İlham Gencer Yeni İsmi 'Bozkurt'u şarkılarla tanıttı (odatv.com, 6 Mayıs 2008), İlham Gencer, sahnede 20 yaşında gibi (haberturk.com, 3 Mayıs 2012), 'Bozkurt İlham Gencer' (timeturk.com, 11 Nis 2017), İlham Gencer: Bütün cazcılar gibi ben de anarşistim (posta.com.tr, 5 Ağustos 2017), Asırlık Müzik Çınarımız Bozkurt İlham Gencer ile Hoş Bir Sohbet (oncevatan.com.tr, 5 Mayıs 2018), Caz sanatçısı Bozkurt İlham Gencer’in hayatı ikinci kez kitap oldu (karar.com, 23.12.2018),  İlhan Gencer Haberleri (hurriyet.com.tr, 24.04.2019), İlham Gencer Haberleri ve İlham Gencer Gelişmeleri (milliyet.com.tr, 24.04.2019), Bozkurt İlham Gencer son yolculuğuna uğurlandı... (hürriyet.com.tr, 26 Mayıs 2023).

 

 

 

 

 

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör