Seyfi Doğanay

Türk Halk Müziği Ses Sanatçısı, Arabesk Şarkıcısı, Müzisyen

Doğum
05 Ocak, 1949
Ölüm
30 Ocak, 2015
Burç

Türk Halk Müziği ve Arabesk Sanatçısı (D. 5 Ocak 1949, Hozat / Tunceli – Ö. 30 Ocak 2015, İstanbul).

 Seyfi Doğanay, 5 Ocak 1949 tarihinde Tunceli'nin Hozat ilçesinde doğdu.  Küçük yaşlarda yeteneği fark edilen sanatçı,  bağlaması, kendine has yorumuyla ve eserleriyle,  genç yaşında plak ve albüm çalışmalarına başlamıştır. Seyfi Doğanay'ın yüzlerce eseri, mütevazi tavrı halkın takdirini toplamış ve çok önemli konser organizasyonlarında Türkiye'de ve Avrupa'da sevenleri, her gittiği yerde mekanları hıncahınç doldurmuşlar, albümleri rekorlar kıran satışlarla yapım şirketlerinin yüzünü güldürmüştür.

2009 yılında damar tıkanıklığı nedeniyle bacağını kaybetmiş, sağlık problemlerine rağmen, sanatına daha da sıkı sarılarak, eserler üretmeye, albüm ve projeler yapmaya, sahne almaya büyük bir aşkla devam etmiştir.

6 çocuk sahibi Seyfi Doğanay, 30 Ocak 2015 günü mide kanaması nedeniyle kaldırıldığı hastanede 66 yaşında hayata veda etti. Sanatçının, cenazesi de hayranları tarafından yalnız bırakılmamış, büyük bir kalabalıkla Kurtköy Mezarlığına defnedilmiştir

Seyfi Doğanay eserleri, Bergen, Muazzez Ersoy, Yıldız Tilbe, Mahsun Kırmızıgül, Emrah ve ismini sayamayacağımız pek çok sanatçı tarafından yorumlanmıştır.

Kim Bilir Şimdi Nerdesin?, Ay Buluta Girmiş, Ömrüm, Saçımın akına bakma sultanım, gibi yüzlerce  eseri ve kırktan fazla albümü ile önemli ve unutulmayacak bir Sanat emekçisidir.

 

Albümleri:

 

Beni Yerden Yere Vurma, Çilekeş, Ne Gelen Var Ne Giden Doğma Güneş, Dert Olur Bana Ömrüm, Gel İçelim Hemşerim, Haberin Var Mı, Merhaba, Mıhlarım, Nerdesin, Yol Ver Dağlar, Sermayem Sırtımda, Yokluk Beni Mecbur Etti, Dert Deryası, Derbederim, Güle Güle İlk Göz Ağrım, Sevda Dağları, İşte Geldim Ömrüm, Eline Düştüm Minik Yarim, Belli Değil, Aşkı Çekene Sor, Ağlıyorum Gizlice, Gariban, Yaralar Beni, Benden Gizli İşlerin Mi Var, Sebebi Sensin, Küstüm, Yoruldum, Sevmem, Dayı.

 

Popüler Şarkıları:

 

Bacımsın

Dayı

Sen Geleydin

Yaşlandım mı Ne

Arada Bir

Sorma Arkadaş

Çilekeş

Bir Sevdaya Düştüm

Yalan Mı?

Aralarda

 

KAYNAKÇA: Sanatçı Doğanay’a sevenlerinden veda (haberturk.com, 01.02.2015), Seyfi Doğanay kimdir? (sabah.com.tr, haber7.com, turkiyegazetesi.com.tr, cnnturk.com, sozcu.com.tr, haberler.com, milliyet.com, 10.04.2019), Seyfi Doğanay albümleri (muzikdinle.com.tr, 10.04.2019), Seyfi Doğanay kimdir? (superhaber.tv, 10.07.2019), Kızı Eda Doğanay (Bilgi teyidi ve güncellemesi, 26.03.2021).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör