Yahya Bilican

Besteci, Türk Halk Müziği Sanatçısı, Halk Ozanı, Şair

Doğum
24 Mart, 1958
Eğitim
Eskişehir A. Ü. İş İdaresi Bölümü
Burç

Halk Ozanı, Şair, Türk Halk Müziği Sanatçısı, Besteci. Türkü ve şiirlerinde “Bilican” mahlasını kullanıyor. 24 Mart 1958 tarihinde Ardahan’ın Posof ilçesine bağlı Âşıkzülali köyünde, yedi çocuklu ailenin ikinci çocuğu olarak dünyaya geldi. İlk Öğrenimini köyünde tamamladıktan sonra, dayısı Recep Durgun’ un 1971’de İstanbul’a giderken O’nu da yanına alması hayatının dönüm noktası oldu. Orta öğrenimini Gedikpaşa Orta Okulu ve Zeytinburnu İhsan Mermerci Lisesini, Yüksek Öğrenimini ise çalışırken Eskişehir A. Ü. İş İdaresi Bölümünü bitirerek tamamladı. Askerlik görevinden sonra 1980 yılında memur olarak göreve başladığı İş Bankası’ndan 2007 yılında şube müdürü olarak emekliye ayrıldı.

Halk müziğine ve ozanlığa merakı çocukluk yıllarına dayanır. Ortaokulda şiir denemeleri, lise yıllarında ise saz çalmayı da öğrenerek besteler ve türküler yapmaya başladı. Yaşadığı dönemin önde gelen şair ve halk ozanlarından; Nazım Hikmet, Ahmet Arif, Enver Gökçe, Pir Sultan Abdal, Aşık Veysel, Aşık Mahsuni Şerif, Muhlis Akarsu’dan etkilenmiştir.

Serbest şiir de yazan Ozanın, ağırlıklı olarak 8 ve 11 heceli şiirleri mevcuttur. Bu güne kadar 800’e yakın şiir ve 300’e yakın besteye imza atan Bilican, Kültür Bakanlığı “Âşık /Halk Ozanı” Sanatçı Tanıtım Kartı’na da sahip olup aynı zamanda MESAM üyesidir. Ayrıca 130’un üstünde bestesi de MESAM’a kayıtlı bulunmaktadır.

Ayrıca çeşitli şiir ve beste yarışmalarında ödülleri bulunan, Antoloji ve dergilerde yayımlanan şiirlerinin yanı sıra Kültür Bakanlığınca kütüphanelere gönderilen Gönül Eri dergisindeki “Hikâyeli Türküler” köşesindeyse yazılarını sürdürmektedir.

Evli ve iki çocuk babası olan Bilican, “Ozanlar Halkın Dili, Gönül Telidir!” diyerek türkülerle, şiirlerle yoluna devam etmektedir.  

 

ESERLERİ:

 

 

Türkü Albümleri (Söz ve Müzikleri Kendine Aittir):

 

Talan Var (2013). Köylü Baba türküsüne klip çekilmiş olup internette mevcuttur.

Neler Gördüm (2013). Gardiyan türküsüne klip çekilmiş olup internette mevcuttur.

Türküler Söyledim Prangalara (2109).

 

Şiir Kitapları:

 

Gönülde Birikenler (2013)

Benim adım Karanfil (2018)

Türküler Söyledim Prangalara (Serbest Şiirler, 2019) .

 

KAYNAK: Yahya Bilican (Bilgi teyidi, 04.04.2019).

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör