Nurettin Soyer

Albay, Başsavcı, Asker, Hukukçu

Doğum
-
Ölüm
22 Eylül, 1998
Diğer İsimler
Tunç Soyer’in babası. 12 Eylül 1980 Dönemi Sıkıyönetim Başsavcısı.

Asker, Albay, Sıkıyönetim Başsavcısı (D. ?, İzmir - Ö. 22 Eylül 1998, İzmir).

CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in babası olan Nurettin Soyer'in adı önce oğlu Tunç Soyer’in 2019'da İzmir BŞ Belediye Başkanlığı adaylığı, Eylül 2022'de ise Tunç Tunç Soyer'in verdiği demeçler üzerine yeniden gündeme gelmiş, 12 Eylül 1980 darbesinde Ankara Sıkıyönetim başsavcısı olduğu belirtilerek; Soyer’in görevi sırasında ülkücülere ağır işkenceler yaptığı iddia edilmiş ve bu iddialar çok konuşulmuştur.

Medyada yer alan bilgilere göre; MHP'nin kurucu Genel Başkan'ı Alparslan Türkeş'in 1981 yılında mahkemeye girdiği anda salondaki ülkücüler tek bir ağızdan Nurettin Soyer'e tepki için İstiklal Marşı okumuştu. Nurettin Soyer'in açtığı bu dava dolayısıyla Türkeş yaklaşık beş sene hapis yatmıştı. Nurettin Soyer'in MHP ve ülkücü kuruluşlar davasında 5 idam ve 9 müebbet verilmiş, 221 ülkücü de 36 yıl ile 10 ay arasında değişen hapis cezalarına çarptırılmıştı. Soyer'in bu davasında Alparslan Türkeş, "Cürüm işlemek için oluşturulan silahlı teşekkülün yöneticisi" olmaktan ötürü 11 yıl hapis cezası almıştı.

Nurettin Soyer’in mesai arkadaşı eski Askeri Savcı Enis Tunga ise Nurettin Soyer için  ‘Haktan, hukuktan ayrılmadı’ açıklamasını yapmıştı.

Nurettin Soyer, 22 Eylül 1998 günü İzmir'de hayatını kaybetmiş, Sığacık Mezarlığında toprağa verilmiştir. Oğlu Tunç Soyer'den Defne Soyer, Duygu Soyer adlarında iki torunu vardır.

 

Tunç Soyer – Nurettin Soyer

 

Tunç Soyer, 2019'da babasıyla ilgili olarak medyada yer alan görüşler ve iddialar üzerine şu açıklamayı yapmıştı:

"12 Eylül dönemi tabi ki çok acılı bir dönem. Tamamen dış güçlerin içinde olduğu bir dönem, darbeye o dönem hepimiz karşı çıktık. Dolayısıyla darbeyle ilgili bir şeyi tartışmanın bir manası yok, yanlıştı. Ama kardeş kanı dökülüyordu, insanlar birbirini boğazlıyordu, öldürüyordu. Çok vahşi, üzücü bir dönemdi. Ama bu dönem üzerinden bugüne dair bir şey çıkarmaya çalışmak hiç doğru değil. Bu çok yanlış, eski yaraları kaşımanın hiç bir faydası yok. Bugün yepyeni bir Türkiye, yepyeni bir kent için uğraşmak gerekiyor. Bunları geride bırakmak lazım."

 

Oğlu Tunç Soyer Osmanlı'ya hakaret etti iddiası

 

Nurettin Soyer'in oğlu İzmir BŞ Belediye Başkanı Tunç Soyer, 9 Eylül 2022 günü İzmir'in 100. kurtuluş günü şarkıcı Tarkan'ın konseri öncesi yaptığı konuşmada sarf ettiği "Osmanlı gaflet ve ihanet içindeydi.. Saraylarındaki saltanatı korumak için bütün bir milleti ateşe attılar" sözleri, medyada genişçe ayrıldı ve Cumhur ittifakı yanlısı siyasetçilerce Osmanlı'ya ağır hakaret olarak yorumlandı. Bu vesileyle babası Nurettin Soyer'le ilgili iddialar da yeniden gündeme geldi.

Bu eleştiriler ve iddialar üzerine Tunç Soyer, açıklama yaparak, " Ben Nutuk'tan ilham aldım" diyerek kendini savundu, ayrıca Soyer gelen 'Osmanlı' eleştirilerine "Hepimizin tek yürek olduğu bu muhteşem buluşmaya hiç kimse gölge düşüremez" diye yanıt verdi.

 

KAYNAKÇA: Tunç Soyer'in babası meşhur işkenceci Nurettin Soyer! (ahaber.com.tr, 27.01.2019), Tunç Soyer: Eski yaraları kaşımanın faydası yok (karar.com, 29.01.2019), Tunç Soyer'in babası Nurettin Soyer kimdir? Ülkücüleri idama götüren savcı yeniden gündemde (karar.com, 29.01.2019), 'Nurettin Soyer haktan hukuktan ayrılmadı' (gazeteizmir.com, 31.01.2019), Orhangazi Ertekin / Savcı Nurettin Soyer'in hukuk mücadelesi: Gülenciliğin kontrgerillaya terfisinin önlenemeyen yükselişi (gazeteduvar.com.tr, 31.01.2019), CHP'li Tunç Soyer'den skandal sözler! Osmanlı'yı hain ilan etti (sabah.com.tr, 09.09.2022), Tunç Soyer'in Osmanlı'ya yönelik sözleri Bahçeli'yi küplere bindirdi: İflah olmaz bir cahillik, tedavisi imkansız devşirme hastalığı (haberler.com, 10.09.2022), İktidar ve medyasında ‘Osmanlı’ çarpıtması… Tunç Soyer ne dedi? (veryansintv.com, 10.09.2022), Osmanlı'yla ilgili sözleri gündem olan Tunç Soyer'den 'Atatürk' savunması: Ben Nutuk'tan ilham aldım (sondakika.com, 10.09.2022), Tunç Soyer'den Osmanlı sözleri: Saraylarındaki saltanatı korumak için bütün bir milleti ateşe attılar (sondakika.com, 10.09.2022), Tarkan Konserinde Tunç Soyer, Osmanlı'ya Ağır Hakaret..!! (youtube.com, 10.09.2022), Tunç Soyer günah çıkardı: Osmanlı bizim atamız (ahaber.com.tr, 10.09.2022), Tunç Soyer'in sözlerine siyasilerden tepki yağdı (trthaber.com, 11.09.2022).

 

FOTO GALERİ

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör