Tunç Soyer

Büyükşehir Belediye Başkanı, Kamu Yöneticisi, Hukukçu, Siyasetçi

Doğum
Eğitim
Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi
Diğer İsimler
12 Eylül 1980 dönemi Sıkıyönetim Başsavcısı Nurettin Soyer’in oğlu

Hukukçu, Kamu Yöneticisi, Belediye Başkanı. CHP İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı. Tam adı: Mustafa Tunç Soyer.

12 Eylül 1980 dönemi Ankara Sıkıyönetim Başsavcısı Albay Nurettin Soyer’in oğlu olanTunç Soyer, 1959 yılında Ankara’da doğdu. Çocukluğundan itibaren İzmir'de yaşadı. Bornova Anadolu Lisesi’ni ardından Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni iyi dereceyle bitirdi. Biri İsviçre Webster Koleji’nde “Uluslararası İlişkiler” diğeri ise Dokuz Eylül Üniversitesi’nde “Avrupa Birliği” alanlarında olmak üzere iki yüksek lisans yaptı.

1989 - 2002 yılları arasında turizm sektöründe çalıştı.

2004-2006 yılları arasında İzmir Ticaret Odası’nda Dış İlişkiler Müdürlüğü ve Genel Sekreter Yardımcılığı yaptı.

2006 yılında Dışişleri Bakanlığı tarafından EXPO 2015 İzmir Yönlendirme Kurulu ve Yürütme Komitesi Genel Sekreterliği görevi verildi.

2009 yılında Cumhuriyet Halk Partisi’nden Seferihisar Belediye Başkanı seçildi.

Belediye başkanlığının ilk yılında uluslararası yerel kalkınma modeli Cittaslow (Sakin Şehir) hareketini Türkiye’ye taşıdı ve ülkeye yayılmasını sağladı.

2013 yılında merkezi İtalya’da bulunan Cittaslow Birliğinin Genel Başkan Yardımcılığı’na getirildi.

30 Mart 2014 yerel seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi’nden ikinci kez Seferihisar Belediye Başkanı seçildi.

Mayıs 2014’te Sosyal Demokrat Belediyeler Derneği (SODEM) Yönetim Kurulu Başkanlığı’na getirildi.

 

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı

 

Tunç Soyer, 31 Mart 2019 yerel seçimleri için CHP tarafından Millet İttifakı’nın İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı gösterildi ve seçimi kazanarak İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı oldu

Evli ve iki kız çocuk babası olan Tunç Soyer’in eşi Neptün Soyer, Bademler İlköğretim Okulu’nda matematik öğretmeni olarak görev yapıyor. Tunç Soyer, çok iyi derecede İngilizce ve Fransızca biliyor.

 

Tunç Soyer – Nurettin Soyer

 

31 Mart 2019 yerel seçimleri kampanya dönemi boyunca, Cumhur İttifakı’nı oluşturan AK Parti ve MHP sözcüleri, sık sık Tunç Soyer’in babası Nurettin Soyer’i gündeme getirdi. Nurettin Soyer, 12 Mart 1980 döneminde Sıkıyönetim Başsavcısı olarak görev yapmış, adı ülkücü siyasetçilere işkence iddialarıyla anılagelmişti.

Soyer, bir gazetecinin "İzmir'de İYİ Parti ile ittifak yapıldı ama İl Başkanlığı'ndan size yönelik tepkiler var. Yine MHP ve AK Parti kanadından babanız Sayın Nurettin Soyer ile ilgili eleştiriler var. Bunlara bir yanıtınızın olur mu?" sorusu üzerine şunları söyledi:

"Bu, hakikaten 40 yıl öncesinde kalmış aslında. Artık tarihçilerin muhasebesini yapması gereken bir konu. Bunu bugünün Türkiye'sinde bir siyasi enstrüman olarak, bugünün siyasi tartışmalarına bir malzeme olarak kullanmak kimseye yakışmıyor diye düşünüyorum. Dahası çok karanlık bir dönem, hiç kimsenin arkasında duramayacağı, hiç kimsenin sahip çıkamayacağı bir dönem. Çok acılar yaşandı, kardeş kanı döküldü.

Şimdi tekrar bu yaraları açmanın, bu yaraları deşmenin kime ne faydası olabilir? Ülkücüler, solcular, birbirlerini kestiler, birbirlerini vurdular, öldürdüler. Şimdi bunları hatırlayalım mı? Buradan tekrar 'ülkücüler kim, solcular kim' tartışmasını mı başlatalım?”

 

Osmanlı'ya hakaret etti iddiası

 

Tunç Soyer, 9 Eylül 2022 günü İzmir'in 100. kurtuluş günü şarkıcı Tarkan'ın konseri öncesi yaptığı konuşmada sarf ettiği "Osmanlı gaflet ve ihanet içindeydi.. Saraylarındaki saltanatı korumak için bütün bir milleti ateşe attılar" sözleri, medyada genişçe ayrıldı ve Cumhur ittifakı yanlısı siyasetçilerce Osmanlı'ya ağır hakaret olarak yorumlandı. Bu vesileyle babası Nurettin Soyer'le ilgili iddialar da yeniden gündeme geldi.

Bu eleştiriler ve iddialar üzerine Tunç Soyer, açıklama yaparak, " Ben Nutuk'tan ilham aldım" diyerek kendini savundu, ayrıca Soyer gelen 'Osmanlı' eleştirilerine "Hepimizin tek yürek olduğu bu muhteşem buluşmaya hiç kimse gölge düşüremez" diye yanıt verdi.

KAYNAKÇA: CHP'nin İzmir adayı Tunç Soyer'den babasıyla ilgili eleştirilere yanıt (Anadolu Ajansı – ntv.com.tr, 31.01.2019), Tunç Sıyer (turizmsurasi.kulturturizm.gov.tr, 18.03.2019), Tunç Soyer kimdir hangi görevlerde bulundu? (yeniakit.com.tr, 18.03.2019), Tunç Soyer kimdir, kaç yaşında? (aksam.com.tr, 18.03.2019), Tunç Soyer kimdir babası ortalığı karıştırdı (internethaber.com18.03.2019), CHP'li Tunç Soyer'den skandal sözler! Osmanlı'yı hain ilan etti (sabah.com.tr, 09.09.2022), Tunç Soyer'in Osmanlı'ya yönelik sözleri Bahçeli'yi küplere bindirdi: İflah olmaz bir cahillik, tedavisi imkansız devşirme hastalığı (haberler.com, 10.09.2022), İktidar ve medyasında ‘Osmanlı’ çarpıtması… Tunç Soyer ne dedi? (veryansintv.com, 10.09.2022), Osmanlı'yla ilgili sözleri gündem olan Tunç Soyer'den 'Atatürk' savunması: Ben Nutuk'tan ilham aldım (sondakika.com, 10.09.2022), Tunç Soyer'den Osmanlı sözleri: Saraylarındaki saltanatı korumak için bütün bir milleti ateşe attılar (sondakika.com, 10.09.2022), Tarkan Konserinde Tunç Soyer, Osmanlı'ya Ağır Hakaret..!! (youtube.com, 10.09.2022), Tunç Soyer günah çıkardı: Osmanlı bizim atamız (ahaber.com.tr, 10.09.2022), Tunç Soyer'in sözlerine siyasilerden tepki yağdı (trthaber.com, 11.09.2022).

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör