İbrahim Kutluay

Basketbolcu

Doğum
07 Aralık, 1973
Burç

Sporcu, Milli Basketbolcu. 7 Aralık 1973’te Yalova’da doğdu. Boşanmak üzere olduğu Demet Şener (e. 2005–2018)’den İrem Kutluay, Ömer Kutluay iki çocuk babasıdır. Futbolcu olma isteğiyle büyüyen Kutluay, Basketbol’daki yeteneğinin ön plana çıkmasıyla 13 yaşında, Fenerbahçe altyapısında basketbola başladı ve 4 sene genç takımlarda mücadele etti.

Ama Kutluay asıl patlamayı 1994-95 sezonunda Murat Didin'in göreve gelmesiyle yaptı. Bir anda takımının en skorer ismi konumuna geldi.

1999 yılına kadar sürekli olarak bu takımda oynadı. 1999/2000 sezonunda Efes Pilsen ile sözleşme imzaladı. (İstatistikler: 15,1 sayı - 1,7 rib. - 2,6 asist)

Bir yıl sonra Yunanistan'a transfer oldu ve AEK Atina ile sözleşme imzaladı.

2003 yılında Ülkerspor'la sözleşme imzalayarak Türkiye'ye döndü.

Çok geç sayılabilecek bir yaşta 22 Eylül 2004 Tarihinde Seattle SuperSonics ile sözleşme imzaladı. Bu ligde Mirsad Türkcan, Hidayet Türkoğlu ve Mehmet Okur'dan sonra giden 4. Türk oyuncu oldu.

2004/2005 sezonu ortasında tekrar Panathinaikos Atina'ya döndü ve alıştığı Avrupa Ligi'nde takımına katkı yapmaya devam etti.

 İbrahim Kutluay 2005/2006 sezonu başında Ülkerspor'la 2 yıllık kontrat imzalayarak Türkiye Basketbol Ligi'ne döndü. 14,4 sayı ortalaması ile oynadı. Ayrıca 2006'da Japonya'da düzenlenen Dünya Kupası'nda 2. kez boy gösterdi ve takımının 6. olmasında önemli görevler yaptı. 2006-2007 sezonu öncesi takımı Ülker ile Fenerbahçe'nin birleşme kararı doğrultusunda, basketbola başladığı Fenerbahçe'ye 7 sezon sonra geri döndü.

 

Fenerbahçe ile şampiyonluk

 

Fenerbahçe Ülker takımı ile sezonu kapatan İbrahim Kutluay, bu sezonda 11 sayı ortalaması ile oynadı. Özellikle takımının oynadığı ikinci yarıdaki Efes Pilsen maçında eski günlerine taş çıkaracak bir oyun oynayan İbrahim Kutluay, play-off'lara 1. sıradan girilmesinde önemli katkıda bulundu. Kutluay, Play-offlarda ise 10,5 sayı ortalaması ile oynadı. Son olarak, final serisinde Efes Pilsen'in 4-0 geçilmesinde önemli rol oynayarak, yetiştiği Fenerbahçe'deki ilk şampiyonluğunu tattı.

İbrahim Kutluay askelriğini yapmadığı ve askerlik yasası çıkmadığı için Yunanistan'ın PAOK takımına gitmek zorunda kaldı. 2008 yılının temmuz ayında bedelli askerlik yapmak üzere Antalya'daki birliğine teslim oldu.

Ağustos 2008'de TB2L'de mücadele eden İstanbul Teknik Üniversitesi'ne transfer oldu.

İbrahim Kutluay basketbola bir süre ara verdikten sonra Türkiye Basketbol 2. ligindeki İstanbul Teknik Üniversitesi'ne transfer oldu. Ancak sık sık yaşadığı sakatlıklardan dolayı burada pek fazla forma şansı bulamadı ve profesyonel basketbol kariyerini sonlandırdı.

İbrahim Kutluay basketbol kariyerinden sonra İbrahim Kutluay Basketbol Akademi'sini kurdu ve genç çocuklar için basketbol eğitimi vermeye başladı. Türkiye Junior All-Star'da koçluk yaptı. Sahaya Çık kampanyasıyla genç çocuklara basketbolu öğretme çabasında oldu. Ayrıca tüm Türkiye'yi dolaşan Bugs Bunny Basket Show'da da oynamıştır.

İbrahim Kutluay 2015-2016 sezonundan itibaren Darüşşafaka Doğuş Basketbol'da yöneticilik yapmaya başlamıştır.

Özel hayatıyla da gündeme gelen ünlü basketbolcu, manken Demet Akalın‘la yaşadığı 4 senelik ilişkiyi noktalamasından kısa bir süre sonra gene manken olan Demet Şener‘le yeni bir birlikteliğe başladı. Akalın’la olan ilişkisinin basın tarafından yakından takip ediliyor olması, mutlu görünmeleri ve Akalın’ın müzik hayatına başladığı ilk video klibinde yer alması, birden biten ilişkinin ardından bir çok magazin yorumcusunu da şaşırtıyordu. Uzun süre geçmeden Şener’le görkemli bir düğünle hayatını birleştirdi.

Demet Şener ile olan evliliğinden iki çocuk sahibi olan İbrahim Kutluay 12 yıldır evli olduğu eşi Demet Şener ile boşanmak üzere oldukları haberlere yansıdı.

KAYNAKÇA: İbrahim Kutluay Kimdir (haberler.com, 27.02.2019), İbrahim Kutluay Kimdir (haberturk.com, 27.02.2019), İbrahim Kutluay Kimdir (milliyet.com.tr, 27.02.2019), Demet Şener ile İbrahim Kutluay'dan sürpriz karar (haberler.com, 27.02.2019).

 

İLGİLİ BİYOGRAFİLER

Devamını Gör